Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Przede wszystkim jako nowy chciałem się przywitać. Cześć!
A teraz do rzeczy.
Jakiś czas temu (może miesiąc), po którejś aktualizacji przestały mi się montować płyty w napędzie DVD. Nie montują się też karty SD i telefon, ale co ciekawe, nie ma tego problemu z klasycznymi pendrivami.
Urządzenia, które sprawiają problemy, mogę zamontować ręcznie jako root, potem, po odmontowaniu, nadal są widoczne w thunarze i mogę sobie je już zamontować jako normalny użytkownik. Po wyjęciu i włożeniu z powrotem procedurę trzeba powtarzać od nowa.
To samo dzieje się na innym koncie użytkownika.
Obecnie posiadam jądro 3.10-2-amd64 (ale to już drugie albo i trzecie, na którym ten problem występuje)
Środowisko XFCE 4.10
Co wy na to?
Ostatnio edytowany przez zbry (2014-07-23 03:32:36)
głupi strzał:
podłącz urządzenie i wydaj kilka razy polecenie lsusb jako zwykły user albo root i zobacz co się dzieje
kiedyś miałem problemy z odświeżaniem szyny usb i tak sie to obawiało jak piszesz
Hm, a co z urządzeniami / nośnikami nie-usb? Poza tym to nie jest tak, że one się czasem montują, a czasem nie. Nośniki optyczne nigdy się nie montują, mój Galaxy SII i karty SD też. Pendrive i zewnętrzny dysk twardy zawsze się montują bez zająknięcia.
Ale wypróbowałem twoją metodę. Niestety nic.
A jak montujesz przez zwykłego usera przez mount to coś wyrzuca na konsoli?
Co pokazuje:
$ id
Ja korzystam z udevil przy montowaniu wszelakich urządzeń, może zainteresuj się nim, bo w jego przypadku nie ma żadnych problemów z montowaniem urządzeń jako zwykły user i można sobie go w prosty sposób skonfigurować. Nie wiem jak będzie się sprawował na innym menadżerze plików, ja używam spacefm i te dwa programiki działają ze sobą wyśmienicie -- 0 problemów.
$ mount /dev/sr0/ /media/cdrom mount: only root can do that
zbrylek@debian:~$ id uid=1000(zbrylek) gid=1000(zbrylek) grupy=1000(zbrylek),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),108(netdev),113(powerdev),114(scanner),117(vboxusers)
~$ cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 # / was on /dev/sda6 during installation UUID=9554d2e6-6c69-445d-8236-852e22389c85 / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /boot was on /dev/sda5 during installation UUID=ee067fbd-88fe-42cf-b9bc-ce2e2687bc5b /boot ext4 defaults 0 2 # /home was on /dev/sda7 during installation UUID=cef13e41-a9fb-4d25-a1fc-479533c0b748 /home ext4 defaults 0 2 # /mnt/dump was on /dev/sda1 during installation UUID=6be16557-1bfc-49b4-8afd-777f6a9ddb8b /mnt/dump ext4 defaults 0 2 # /mnt/magazyn was on /dev/sda8 during installation UUID=259f2af5-bee1-4cc5-b6b6-c0525c6c1c59 /mnt/magazyn ext4 defaults 0 2 # swap was on /dev/sda9 during installation UUID=1a99b565-d3d4-4f2f-8b34-dc9da9e3c986 none swap sw 0 0 /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
[quote=zbry]
$ mount /dev/sr0/ /media/cdrom mount: only root can do that
zbrylek@debian:~$ id uid=1000(zbrylek) gid=1000(zbrylek) grupy=1000(zbrylek),24(cdrom),25(floppy),29(audio),30(dip),44(video),46(plugdev),108(netdev),113(powerdev),114(scanner),117(vboxusers)
[/quote]
Użytkownicy, grupy i uprawnienia.
u mnie np
ls -l /dev/sr0 brw-rw---- 1 root cdrom 11, 0 08-18 14:07 /dev/sr0
Jak grupa ma oprócz roota prawo odczytu i zapisu do /dev/sr0?
Jak nie masz uprawnienia do jakiegoś urządzenia w /dev/ - to sprawdzasz, jaka grupa ma uprawnienia do tego urządzenia, i musisz się do niej dodać, po czy się wylogować i zalogować ponownie, albo restartnąć kompa.
Dodatnie do grupy?
np
gpasswd -a {pacjent} {grupa}
RTFM:
man gpasswd
Pozdro
;-)
[quote=Jacekalex]Jak nie masz uprawnienia do jakiegoś urządzenia w /dev/ - to sprawdzasz, jaka grupa ma uprawnienia do tego urządzenia, i musisz się do niej dodać, po czy się wylogować i zalogować ponownie, albo restartnąć kompa.[/quote]
Good point. xD Ciekawe czemu pendrive jest w grupie floppy. xD
$ ls -la /dev/ |grep sr0 lrwxrwxrwx 1 root root 3 sie 18 12:59 cdrom9 -> sr0 lrwxrwxrwx 1 root root 3 sie 18 12:59 cdrw9 -> sr0 lrwxrwxrwx 1 root root 3 sie 18 12:59 dvd9 -> sr0 lrwxrwxrwx 1 root root 3 sie 18 12:59 dvdrw9 -> sr0 brw-rw---T+ 1 root cdrom 11, 0 sie 18 12:59 sr0
Wynikałoby z tego, że uprawnienia do sr0 posiadam, bo należę do grupy cdrom.
Może wyjaśnię jeszcze, że po zamontowaniu nośnika przez roota i odmontowaniu go mogę później je montować/odmontować/wysuwać klikając jako zwykły użytkownik z uprawnieniami do odczytu i zapisu (oczywiście nośniki optyczne tylko do odczytu). Wygląda to tak, jakby te nośniki się nie odświeżały w XFCE.
[quote=morfik][quote=Jacekalex]Jak nie masz uprawnienia do jakiegoś urządzenia w /dev/ - to sprawdzasz, jaka grupa ma uprawnienia do tego urządzenia, i musisz się do niej dodać, po czy się wylogować i zalogować ponownie, albo restartnąć kompa.[/quote]
Good point. xD Ciekawe czemu pendrive jest w grupie floppy. xD[/quote]
A czego dotyczy grupa floppy?
Czy nie czasem mobilnych nośników pamięci, jak dyskietki, karty pamięci, pendraki, dyski usb? :D
[quote="zbry"]Wynikałoby z tego, że uprawnienia do sr0 posiadam, bo należę do grupy cdrom.
Może wyjaśnię jeszcze, że po zamontowaniu nośnika przez roota i odmontowaniu go mogę później je montować/odmontować/wysuwać klikając jako zwykły użytkownik z uprawnieniami do odczytu i zapisu (oczywiście nośniki optyczne tylko do odczytu). Wygląda to tak, jakby te nośniki się nie odświeżały w XFCE.[/quote]
A jaki program u Ciebie montuje te graty?
Pytam, bo mam [url=http://packages.debian.org/wheezy/udisks]Udiska[/url],
i ten sobie bardzo grzecznie radzi ze wszystkim, co mu wpakuję. ;)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-08-18 14:48:35)
Zdaje mi się, że też udisks, bo to mam zainstalowane. Do niedawna też mi się wszystko montowało.
Zajrzyj tutaj:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=21538
Objawy sa podobne?
Objawy są podobne, ale tylko trochę. Po pierwsze u mnie nie pokazują się ikony, na które mógłbym kliknąć, dopiero po zamontowaniu z palca jako root. Wypróbowałem jednak podany sposób, dodałem się do grupy users (bo nie byłem w niej) i nic.
Podkreślę jeszcze raz, nie mam problemu z żadnymi wewnętrznymi partycjami, zewnętrznym twardym dyskiem, pendrivami - podłączam i same się montują i otwierają.
Problem występuje w przypadku nośników optycznych i telefonu.
Sam to dopisywałeś:
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
?
Nie, zmieniłem tylko sdc na sr0, ale to już po wystąpieniu problemu. Zrobiłem tak, bo przy
mount /dev/sdc/ /media/cdrom
wyskakiwał błąd:
mount: special device /dev/sdc/ does not exist
sr0 działa normalnie.
Pytałem bo ja nie mam żadnego wpisu w fstab dotyczącego crdom i działa normalnie.
Po usunięciu tego wpisu nadal to samo.
[EDIT]
No dobra, sytuacja się zmieniła. Usunąłem z katalogu /media wszystkie katalogi i dowiązania, jakie się tam porobiły przez lata i spróbowałem jeszcze raz. Zamontowałem przez roota, odmontowałem, utworzył się katalog /media/moja_nazwa_uzytkownika
Teraz mogę montować jako użytkownik z wiersza poleceń:
zbrylek@debian:~$ mount /dev/sr0/ mount: can't find /dev/sr0/ in /etc/fstab or /etc/mtab
Mimo błędu ikona cdromu wyskakuje na Pulpicie i po kliknięciu się montuje. Nadal pozostaje pytanie:
Dlaczego ikona nie wyskakuje po włożeniu nośnika do napędu?
oraz:
Dlaczego problem nie dotyczy wszystkich nośników?
Ostatnio edytowany przez zbry (2013-08-20 01:31:35)
Uzupełnij wpis w fstabie to usunie ci ten komunikat. Poza tym, pewnie to kwestia konfiguracji auto montowania w środowisku graficznym. Popatrz tam w opcjach co ma system robić w przypadku wykrycia płytki w napędzie. Ja z tego typu rzeczy nie korzystam, to nie wiem gdzie to może siedzieć u ciebie, nawet nie wiem gdzie to może siedzieć u mnie. xD Ale np. gnome miał tam parę opcji od tego, to może i u ciebie na xfce gdzieś są.
W XFCE jest narzędzie do takich ustawień, zatytułowane Napędy i nośniki wymienne, ale tam wszystko jest zaznaczone, jak trzeba. Poza tym na próbę zainstalowałem środowisko MATE i w nim występował ten sam problem. Mam podejrzenie, że problem może dotyczyć udev albo udisks, a może jeszcze policykit, ale zbyt jestem cienki i nie bardzo wiem, czego tam się dotknąć.
Też mam ten sam problem na Debianku Jessie z xfce 4.10 Nie chce montować pendrive i cd. Co najgorsze jak czasami zamontuje to żadnych operacji wklej/usuń na tym
penie nie można zrobić.
We freebsd robiłem takie coś http://www.bsdguru.org/dyskusja/viewtopic.php?f=38&t=21804 . I pen chodził bez problemu.
A na wheezym wszystko idealnie chodzi...
man pklocalauthority
Ostatnio edytowany przez Yampress (2013-09-22 11:50:07)
Czy ktoś rozwiązał ten problem? Bo u mnie od jakiegoś czasu ten sam problem. Już mnie szlag trafia.
Ja. Wróciłem do wheezego.
Problem nadal istnieje w jessie w połowie. Pendrive już montuje, cd/dvd jeszcze nie
Dlatego tylko stable.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.12.195' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.12.195', 1731267918) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1731267618 |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.194' |
0.00113 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=238831 |
0.00304 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24089 ORDER BY posted |
0.00085 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24089 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00223 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24089 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00095 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24089 |
Total query time: 0.01154 s |