Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam na innych strona dowiedziałem się by mieć internet to muszę w pliku /etc/network/interfaces muszę napisać coś takiego
iface eth0 inet static address XX.XX.XX.XX netmask XXX.XXX.XXX.XXX gateway XX.XX.XX.XX
i później edytowałem plik /etc/rc.local
dhckient eth0
I zadziałało ale po ponownym uruchomieniu internet nie działa. I nie wiem co zrobić. Czy jest ktoś wstanie mi pomóc?
Mam pytanie a możesz mi powiedzieć jak wykasować lub odinstalować networkmanager. Bo nie dawno powróciłem do linux i trochę pozapominałem a i tak kiedyś robiłem na ubuntu. Z góry dziękuje.
A jak tam dopiszesz w tym pliku:
auto eth0
Przed tym:
iface eth0 inet static address XX.XX.XX.XX netmask XXX.XXX.XXX.XXX gateway XX.XX.XX.XX
?
Niestety nie zadziałało
A co to w ogóle jest ten internet TOYA?
Jest to kablówka
Zobacz czy masz jakieś menedżery sieci:
aptitude search wicd~i network~i
Jest to kablówka[/quote]
Ja nie pytałem o tv tylko o internet.
W jaki sposób to działa? Masz jakies inne komputery podłączone?Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-08-24 23:04:11)
TOYA to o ile dobrze pamiętam internet kablówkowy jednego z Łódzkich operatorów. Z tego co wiem od kumpla u którego przebywałem, a który ma od nich internet, panowie monterzy zakładają w mieszkaniu światło i media converter + router, albo końcówkę łączącą obie funkcje i nadają im hasła na wireless i panel zarządzający. Oczywiście do panelu dostępu nie dają. Nigdy nie miałem żadnego problemu z podłączeniem się i działaniem tak zorganizowanej sieci NetworkManagerem, a inni którzy w mojej obecności się podłączali też żadnych problemów nie notowali.
Nie próbujesz się przypadkiem zapiąć bezpośrednio do media convertera?
Ostatnio edytowany przez enether (2013-08-24 23:10:40)
Mam z tym bardzo dziwna rzecz, mój plik INTERFACES tak wyglądała wczoraj po pierwszym uruchomieniu komputer:
auto lo iface lo inet loopback allow-hotplug eth0 iface eth0 inet static address XX.XX.XX.XX netmask XXX.XXX.XXX.XXX gateway XX.XX.XX.XX
Plik /ETC/RC.local wygląda tak:
dhclient eth 0 exit 0
Plik /ETC/RESOLV.CONF wygląda tak:
domain toya.net.pl serch toya.net.pl nameserwe XXX.XXX.XXX.XXX nameserwe XXX.XXX.XXX.XXX
Z tym że w tym pliku samo mi się dopisało to domain toya.net.pl i to serch toya.net.pl .
Wykasowałem networkmanager.
I internet nie chciał się załączyć, więc napisałem tutaj. Później zmieniłem tylko STATIC na DHCP i miałem połączenie, wyłączałem komputer, uruchamiałem ponownie i działał. Ale dzisiaj jak uruchomiłem komputer po raz pierwszy internet znowu nie działa.
Łącze się przez ich modem z modemu kablem idzie do laptopa z Debianem (Xfce). Na drugim komputerze z Win7 działa internet bez problemów.
Ostatnio edytowany przez kelthuzad (2013-08-25 16:40:09)
nameserwe XXX.XXX.XXX.XXX nameserwe XXX.XXX.XXX.XXX
co to jest ?
Jak już to
nameserver XXX.XXX.XXX.XXX nameserver XXX.XXX.XXX.XXX
Nie ma potrzeby nic bazgrać w /etc/rc.local
przy dhcp musi wystarczyć tylko taki wpis w /etc/network/interfaces
auto lo iface lo inet loopback # The primary network interface allow-hotplug eth0 iface eth0 inet dhcp
zakładając,że siecówka to eth0
Jak mogę sprawdzić czy to eth0?
ifconfig -a
ale tych
nameserver XXX.XXX.XXX.XXX nameserver XXX.XXX.XXX.XXX
mam w pliku /ETC/RESOLV.CONF a nie jak napisales /ETC/RC.local
A te wielkie litery to tak tylko tu na forum wpisałeś?
Masz tam normalne adresy, czy te X?
Jeżeli masz tam dhcp, to możesz sobie ustawić Dnsy tak jak na końcu tego poradnika:
http://dug.net.pl/tekst/230/
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-08-25 18:37:26)
Źle mnie zrozumiałeś.
W /etc/rc.local nie ma potrzeby nic dopisywać.
Zwróciłem uwagę na złe wpisy bo miałeś nameserwe zamiast nameserver
Dotyczyło to pliku /etc/resolv.conf chociaż przy dhcp powinno się tam samo wpisywać.
Wiesz co po prostu źle przepisałem :D to piszesz że powinienem wpis:
dhclient eth 0
Wykasować?
Pozamieniałem jak napisałeś i na razie działa, zobaczę jutro jak wszystko będzie chodzić.
[quote=kelthuzad]Wiesz co po prostu źle przepisałem :D to piszesz że powinienem wpis:
dhclient eth 0
Wykasować?
Pozamieniałem jak napisałeś i na razie działa, zobaczę jutro jak wszystko będzie chodzić.[/quote]
Polecam metodę [i]Kopiuj/Wklej[/i] ;)
Jeżeli w taki sam sposób tam przepisujesz, to nic dziwnego, że nic nie chce działać.
Ostatnio edytowany przez yossarian (2013-08-25 18:49:25)
W telewizji kablowej Toya wszystko leci z dhcp. Próbowałem na różnej maści komputerach czy z linuksem, windowsem i problemów nie było ( z win czasami 169..x.x.x ale to jest do przejścia ). Do modemu możesz podłączyć do 32 urządzeń więc i z ograniczoną ilością adresów ip nie powinieneś mieć problemów.
Tak jak koledzy wyżej napisali wpis w /etc/network/interfaces powinien dla danej karty podłączonej do modemu być (w przykładzie eth0 ):
auto eth0 iface eth0 inet dhcp
i sam pobierze wszelkie dane, adres ip, maskę, bramę, wpisy w dns itd.
Edytka
Należy pamiętać, że po zmianach w /etc/network/interfaces należy zrestartować usługę sieciową :
/etc/init.d/networking reload
Ostatnio edytowany przez ba10 (2013-08-26 10:07:30)
Tu raczej problem polegał na wpisaniu statycznego adresu i równolegle w /etc/rc.local uruchamianie dhclienta
Musiało się pokisić.
O literówkach nie wspomnę jakie mogły tam rownież być
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.24.111' WHERE u.id=1 |
0.00074 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.24.111', 1732311435) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732311135 |
0.00064 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.47.193' |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=239393 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24127 ORDER BY posted |
0.00060 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24127 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00202 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24127 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00106 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24127 |
Total query time: 0.0076 s |