Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
podczas kompilacji jedego z pakietów pojawił mi się taki błąd:
*** 'pkg-config --modversion glib-2.0' returned 2.8.6, but GLIB (2.6.4)
*** was found! If pkg-config was correct, then it is best
*** to remove the old version of GLib. You may also be able to fix the error
*** by modifying your LD_LIBRARY_PATH enviroment variable, or by editing
*** /etc/ld.so.conf. Make sure you have run ldconfig if that is
*** required on your system.
*** If pkg-config was wrong, set the environment variable PKG_CONFIG_PATH
*** to point to the correct configuration files[/quote]
Mam sarge'a i wcześniej doinstalowałem glib 2.8.6. Co zrobić by ten problem rozwiązać? Czyli jak odinstalować starszego glib-a?
1. CZy instalowałeś z pakietów?
2.Jeśli kompilowałeś i odpaliłeś tak ./configure a nie tak ./configure --prefix=/usr, to ten kompilowany po instalacji znalazł się w /usr/local, zaś pkg-config szuka wersji gliba w /usr/lib/pkg-config, nie zaś w /usr/local/lib/pkg-config,
3. Nie usuniesz starej wersji gliba z paczki bez zainstalowania nowszej, bo lepiej wtedy z apt-geta nie korzystać. Zawwsze będzie chciał zainstalować na nowo gliba,
4. rozwiązanie takie, skasyj ręcznie pliki z /usr/local i:
a. skompiluj na nowo, ale z ./configure --prefix=/usr
b. zassaj paczki z repo i zainstaluj ( ale w 100 % też będziesz musiał zainstalować libc6 >2.3.5 i gcc 4.0 i wszelkie zależności, więc pewnie też nowe binutils( żegnaj Sarge, witaj Sid, ),
c. zassaj z repo pliki http://ftp.debian.org/debian/pool/main/g/glib2.0/glib2.0_2.10.1-2.dsc
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/g/glib2.0/glib2.0_2.10.1-2.diff.gz
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/g/glib2.0/glib2.0_2.10.1-2.dsc
skopiuj do jakiegoś katalogu, odpal tam konsolę, wpisz dpkg-source -x glib*.dsc
Musisz mieć debmake, debhelper, dpkg-dev, fakeroot
jak Ci rozpakuje źródełka, nałoży pacze, to skasuj pliki *.gz *.dsc, potem wejdź do katalogu z rozpakowanymi źródełkami, i wpisz
dpkg-buildpackage -rfakeroot
i po jakimś czasie będziesz miał najnowszego libgliba w pakiecie, a dalej będziesz miał Sarge'a
4. rozwiązanie takie, skasyj ręcznie pliki z /usr/local i: [/quote]
mam skasować [b]wszystkie[/b] pliki z katalogu /usr/local/lib ?
mam tam katalogi:
- python2.3
- codecs (tego z pewnością mam nie kasować)
- pkgconfig
- firmware
- glib-2.0
oraz klka plików z libg w nazwie.
co dokładnie skasować, bo to zrobić łatwo a potem trudniej dane odzyskać :)
1. CZy instalowałeś z pakietów? [/quote]
nie z binarek, czyli ./configure, make, make install.
dzięki za rady, ale chciałbym by moje powyższe wątpliwości zostały również rozwiane przed działaniem.Offline
Nie, nie wszystkie, tylko te glib2.0, w lib i includes, i w katalogu /usr/local/pkg-config skasuj glib2.0.pc ( albo podobna nazwa) na przyszłość wszelkie biblioteki systemowe tego typu instaluj z pakietów, które sam porobisz, poczytaj sobie o tym, jest łatwo. Linków nie podam, bo google starczy.
dzieki raz jeszcze. wiem już co zrobić. teraz mam nauczkę by z pakietów instalować.
dzieki raz jeszcze. wiem już co zrobić. teraz mam nauczkę by z pakietów instalować.[/quote]
Jak lubisz kompilować, to rób pakiety ze zdebianizowanych źródełek. Ja tak robię. np. amaroK może obsługiwać faad2, ale oficjalnie tego pakiety nie ma w oficjalnym repo, więc sam sobie pakietuje amaroKa z obsługą faad2.
Podobnie z gestreamerem.
born to be root
linux register user #362473
mam znów problem
zrobiłem jak mi poradziłeś, ale podczas instalacji tych nowych pakietów synaptic chce wywalić mi gnoma i masę aplikacji
sam je porobiłem.
spróbuję z dpkg.
EDIT.
spróbowałem i nic, nie ma takiej opcji "--auto-reconfigure"
tylko nie wiem czego szukać przy "--help" lub przy manie:(
dpkg --auto-deconfigure albo -auto-deconfigure, daj jeszcze komunikaty jakie daje dpkg przy instalacji.
A jak możesz, to skontaktuj się ze mną przez jabbera , gadu gadu, ICQ.
nie wiem czy przypadkiem nie skasowałem więcej miałem... ale to tylko przypuszczenia niczym nie poparte
jaki masz nr. gg? innych komunikatorów nie używam.
No wiesz. Linuksiarz to powinien tylka jabbera stosować ;-). gg [b]8303885[/b]. Ale cały czas nie siedzę.
Ale glib ma konflikty tylko z pango starym. Może wpierw zainstaluj nowe pango. Też z pakietu.
No wiesz. Linuksiarz to powinien tylka jabbera stosować ;-).[/quote]
ja tam mam Kadu. z jabberem miałem kiedys problemy...
ostatnio nie miałem czasu bawić się z pakietami...
teraz znów zacząłem i musiałem odinstalować gliba, by zainstalować fontconfig, chciałem zainstalować najnowsze pango(zbudować sobie deba), ale bez gliba go nie zbuduję, bez pango nie zrobię najnowszego gliba i ...
kółko się zamknęło.
1. Glib nie ma w zależnościach pango. Nie zależy od pango
2. Glib 2.10 ma konflikt z libpango1.0 <=1.10, a w sarge jest 1.8, czyli
a. wpierw instalujesz nowe libcairo
b. potem instalujesz libpango1.0 1.12.0
c. instalujesz gliba
I masz co trzeba
[b]I pisz na to gadu gadu[/b]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00076 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.121.24' WHERE u.id=1 |
0.00091 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.121.24', 1732570333) |
0.00028 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732570033 |
0.00069 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24012 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3026 ORDER BY posted |
0.00037 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3026 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00259 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3026 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3026 |
Total query time: 0.00695 s |