Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Nie tak dawno po zmianie dysku zainstalowałem debiana jessie dziś próbuję instalować qt5 i nie idzie mi to zbyt dobrze.
qmake -v qmake: could not find a Qt installation of ''
Tak więc jakie pakiety mam zainstalować aby dało się tworzyć programy przy użyciu qt5 i nie instalować niepotrzebnych "śmieci"?
Nie ma czegoś takiego jak libqtcore5 i nie wiem co robić.
Coś takiego pewnie załatwiłoby sprawę:
aptitude install qtcreator Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: gdb{a} gdbserver{a} ghostscript{a} gsfonts{a} imagemagick{a} imagemagick-common{a} libaudio2{a} libbotan-1.10-0{a} libc6-dbg{a} libcupsfilters1{a} libcupsimage2{a} libdjvulibre-text{a} libdjvulibre21{a} libexiv2-12{a} libgs9{a} libgs9-common{a} libijs-0.35{a} libilmbase6{a} libjbig2dec0{a} liblensfun-data{a} liblensfun0{a} liblqr-1-0{a} libmagickcore5{a} libmagickcore5-extra{a} libmagickwand5{a} libmng1{a} libmysqlclient18{a} libnetpbm10{a} libopenexr6{a} libpaper-utils{a} libpaper1{a} libphonon4{a} libpulse-mainloop-glib0{a} libpython2.7{a} libqt4-dbus{a} libqt4-declarative{a} libqt4-declarative-gestures{a} libqt4-declarative-particles{a} libqt4-designer{a} libqt4-dev{a} libqt4-dev-bin{a} libqt4-help{a} libqt4-network{a} libqt4-opengl{a} libqt4-opengl-dev{a} libqt4-qt3support{a} libqt4-script{a} libqt4-scripttools{a} libqt4-sql{a} libqt4-sql-mysql{a} libqt4-sql-sqlite{a} libqt4-svg{a} libqt4-test{a} libqt4-xml{a} libqt4-xmlpatterns{a} libqtcore4{a} libqtdbus4{a} libqtgui4{a} libqtwebkit-dev{a} libqtwebkit4{a} libtiff5{a} libwmf0.2-7{a} mysql-common{a} netpbm{a} qdbus{a} qt4-demos{a} qt4-designer{a} qt4-dev-tools{a} qt4-doc{a} qt4-linguist-tools{a} qt4-qmake{a} qt4-qmlviewer{a} qtcore4-l10n{a} qtcreator qtcreator-doc{a} ufraw-batch{a} 0 pakietów aktualizowanych, 76 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 178 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 405 MB
albo jeszcze lepiej
aptitude --without-recommends install qtcreator Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libaudio2{a} libbotan-1.10-0{a} libmng1{a} libqt4-declarative{a} libqt4-designer{a} libqt4-help{a} libqt4-network{a} libqt4-script{a} libqt4-sql{a} libqt4-sql-sqlite{a} libqt4-svg{a} libqt4-xml{a} libqt4-xmlpatterns{a} libqtcore4{a} libqtdbus4{a} libqtgui4{a} libqtwebkit4{a} qtcore4-l10n{a} qtcreator Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: gdb qt4-demos qt4-dev-tools qt4-doc qt4-qmlviewer qtcreator-doc 0 pakietów aktualizowanych, 19 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nieaktualizowanych. Do pobrania 33,2 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 130 MB.
ale to zainstaluje qt4 a nie 5 chyba, że nie można mieć czegoś takiego jak qt5 bez 4.
To nie jest tak, że urzekła mnie magia cyfr ale jeżeli już jest 5 to dlaczego tego nie użyć.
Jakieś pomysły?
Jakieś pakiety Qt5 są już repozytorium:
http://packages.debian.org/search?suite=default§ion=all&arch=any&searchon=names&keywords=qt5
Tu masz [deb]libqt5core5[/deb]
Trochę informacji, ale niezbyt aktualne:
http://perezmeyer.blogspot.com/2013/04/on-road-to-qt-5-qt-5-base-tools.html
A nie wolisz sobie bezpośrednio ściągnąć instalki qt5 wraz z qtcreatorem?
*diabolic
Widzisz chyba zbyt dużo we mnie optymizmu i pokładam wiarę, że jak coś instaluję z repo to powinno to działać a zazwyczaj jest popieprzone.
Dobra, wracając do tematu doszedłem chyba mniej więcej do tego co tu nie gra. Zacząłem o usunięcia wszystkiego co zainstalowałem w wersji 5 następnie zainstalowałem creatora wraz z zależnościami z repo i dalej nic nie działało więc co zrobiłem i jakoś tam ruszyło to, utworzyłem katalog /etc/xdg/qtchooser następnie utworzyłem link
ln -s /usr/share/qtchooser/qt4-x86_64-linux-gnu.conf /etc/xdg/qtchooser/default.conf
mimo tego, ze jak piszą w internecie takie rzeczy są niezbędne jeżeli ktoś posiada różne wersje zainstalowane na komputerze to u mnie mimo iż była tylko jedna to nic nie działało z ww komunikatem "could not find a Qt installation of ''"
Następny problem to w dokumentacji jest napisane aby ustawić zmienna
export QT_SELECT=4
ale po czymś takim u mnie pojawiał się komunikat w stylu
qmake: could not find a Qt installation of '4'
i dalej nic więc usunąłem QT_SELECT.
I pojawia się jeszcze jeden problem, tym razem z samym creatorem
Qt version is no longer known, removing from kit "Desktop".
i w ogóle nie da się utworzyć projectu qt inne jak project c/c++ są dostępne ale nie zamierzam szukać dlaczego bo na dzień dzisiejszy mam już tego dość.
ps
ie wiem czy to jest zrobione jak powinno ale jakoś działa.
Pokaż jakie masz zdefiniowane wersje qt w qtcreatorze.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00137 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.157.133' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.157.133', 1732609905) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732609605 |
0.00056 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.58.188.166' |
0.00227 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='57.141.0.15' |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=240678 |
0.00075 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24238 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24238 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00070 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24238 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00067 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24238 |
Total query time: 0.00896 s |