Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam,
z racji tego, że jest to mój pierwszy post, chciałbym się ze wszystkimi przywitać -> Witajcie! ;-)
Problem jest następujący:
Od 2-3 dni zauważyłem, że rc.local wybiórczo uruchamia procesy. Tak wygląda mój plik:
sudo noip2 sudo mount -t ext2 /dev/sdb1 /s16g sleep 5 && sudo brscan-skey #sh /opt/brother/scanner/brscan-skey/skey-start.sh exit 0
Początkowo nie uruchamiał się noip2 oraz brscan-skey. Poczytałem i znalazłem pewne rozwiązanie, żeby w pliku /etc/init.d/rc.local przed ścieżką wskazującą na /etc/rc.local dodać sh. W przypadku noip2 pomogło, jednak brscan-skey dalej się nie uruchamia automatycznie. Chciałbym zaznaczyć, że montowanie dodatkowego nośnika działało od początku prawidłowo.
Tak więc, teraz pozostał niedziałający brscan-skey. Jest to opcja właściwie wymagana przeze mnie, bo chciałem zrobić serwer skanu w sieci domowej. Powoli, ale przeważnie sukcesywnie udaje mi się dostosować mojego Debiana pod moje wymagania.
Urządzeniem wielofunkcyjnym, do którego mam soft jest Brother DCP-J515W. Wszystkie sterowniki zainstalowane (drukarka, skaner) według instrukcji zamieszczonych na stronie producenta - w tym brscan-skey. Początkowo rc.local wykonywał wszystkie (3) polecenia, ale coś mu się podziało i stał się wybredny.
Namieszać raczej nie było jak, bo z dodatkowego softu, który instalowałem to:
- dstat
- rtorrent
- mc
- wget
- make
- gcc
(i inne, podstawowe)
W paczkach nic nie mieszałem. Prawa dostępu dla pliku rc.local są następujące:
-rwxr-xr-x 1 root root 433 Sep 30 22:33 /etc/rc.local
Dziwnie mi się wydaje, że problemy zaczęły się po wpisaniu "shutdown now" - ale co to może mieć do rzeczy?
Próbowałem w rc.local ubić proces, po czym go ponownie wystartować, ale to nie pomogło. brscan-skey -l wypluwa takie coś:
DCP-J515W : brother3:bus2;dev1 : USB Not registered
Jak go uruchomię z palca, to wtedy wszystko działa:
DCP-J515W : brother3:bus2;dev1 : USB Active
Bardzo bym prosił o pomoc, bo kompletnie zgłupiałem. Pragnę jeszcze zaznaczyć, że jestem początkującym użytkownikiem Debiana, więc proszę tłumaczyć bardziej łopatologicznie :) Aha, dostęp do Debiana mam tylko po ssh. Jakiekolwiek rozwiązania oparte o x'y nie wchodzą w rachubę (captain obvious :) )
Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
EDIT: W rc.local kombinowałem jeszcze z osobnym skryptem na uruchomienie brscan-skey, ale niestety nic to nie zmieniło.
Ostatnio edytowany przez Ehecalt (2013-10-01 09:37:58)
Ten program w ogóle się uruchamia w terminalu ?
Może trzeba pełną ściezkę dać do niego.
On ma z roota działać czy z usera ?
On się uruchamia w terminalu bez problemu. Po uruchomieniu z palca i po zeskanowaniu czegokolwiek, w terminalu pokazuje się potwierdzenie, wraz ze ścieżką dostępową do zdjęcia. Dlatego też w rc.local dodawałem po nim &, żeby nie pokazywało powiadomień ze ścieżkami.
Z pełną ścieżką już próbuję i dam znać.
Tak, ma się uruchamiać jako root, żeby też zwykły user miał możliwość skanowania (tak przynajmniej wyczytałem i tego się stosuję). Wyrzucenie sudo skutkuje tym, że po wklepaniu brscan-skey -l nic się nie pojawia.
W rc.local sudo jest chyba niepotrzebne.
To jest uruchamiane przez roota.
Tak w ogóle, to Debian, czy jakieś Ubuntu?
Również spróbuję bez sudo.
To jest Debian.
Wyrzucenie sudo objawia się tym, co napisałem wyżej. Po wpisaniu brscan-skey -l nic się nie dzieje na konsoli.
Zobacz czy nie ma niczego w logach.
Jak nic w nich nie znajdziesz, to spróbuj tak:
http://serverfault.com/questions/391496/process-in-rc-local-does-not-seem-to-run-where-to-see
W logach znalazłem coś takiego:
syslog
Sep 28 16:47:28 st5747 dbus[2166]: [system] Successfully activated service 'org$ $NTROL failed cmd brscan-skey-0.2 rqt 128 rq 8 len 64 ret -75 Oct 1 11:04:47 st5747 avahi-daemon[2354]: Server startup complete. Host name i$ $NTROL failed cmd brscan-skey-0.2 rqt 128 rq 8 len 64 ret -75
Nie jestem w stanie rozszerzyć, bo sprzęt, na którym pracuję to 10" netbook z 1024 px w poziomie ;x a jak próbowałem jakoś zmienić styl wyświetlania, to mój "serwer" zaczął dłuugo myśleć (HP ST 5747 a system sieci na pendrive 4GB).
Za bardzo nie wiem, gdzie szukać więcej. W katalogu ze skryptami brscan-skey oraz skryptami skanowania nie mam żadnych logów.
Ta metoda, którą podałeś:
/etc/rc.local: 17: /etc/rc.local: sudo: not found
Takie coś daje. Jak usunę sudo, to plik jest pusty.
Kierujcie mną dalej :)
EDIT: A czy jest coś takiego na Debiana jak upstart i czy może to rozwiąże mój problem?
Ostatnio edytowany przez Ehecalt (2013-10-01 12:04:11)
Zainstalowałem sudo (faktycznie, nie było) i brscan-skey całkiem przestał reagować. Musiałem najpierw ubić, później go uruchomić i wtedy działał. Wyrzuciłem sh sprzed ścieżki /etc/rc.local w pliku /etc/init.d/rc.local i wróciliśmy do punktu wyjścia. Po wywołaniu brscan-skey -l jako user albo jako su mam
DCP-J515W : brother3:bus2;dev1 : USB Not registered
Czyli cały czas problem z autostartem...
EDIT: Obecnie wpis, odpowiedzialny za brscan-skey:
sudo brscan-skey &
EDIT2: Myślałem, że zresetuję ustawienia brscan-skey poprzez brscan-skey --reset, ale ...
sh: 0: Can't open /opt/brother/scanner/brscan-skey/brscan-skey-0.2.4-0.sh
i wisi. Trzeba Ctrl+C, żeby go "odwiesić". Ja już nie wiem ... Chyba od biedy reinstall będzie ;x Czego bym nie chciał. A może pendrive jest w kiepskiej kondycji i takie cyrki się dzieją? System plików to ext2.
Ostatnio edytowany przez Ehecalt (2013-10-01 13:25:15)
Tak, posiadam komplet plików do brscan-skey.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00065 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.86.132' WHERE u.id=1 |
0.00065 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.86.132', 1732598915) |
0.00131 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732598615 |
0.00340 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=242170 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24343 ORDER BY posted |
0.00090 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24343 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00153 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24343 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24343 |
Total query time: 0.0095 s |