Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam problem, chciałem utworzyć trzecią partycje fat32 z dysku hda1 który był także dyskiem z fat32. Zrobiłem co i jak lecz było za dużo partycji Primery, max 4 i Ranish Partition Manager usunął mi partycje z Debianem bo była na końcu hda4 - przed zmiana partycji i hda5 po. Teraz mam takie pytanie jak dalej utworzyć na hda5 czyli z tej usuniętaj partycji, partycje linuxa, bo pewnie sie da teraz jest unused, nieużywana, partycja nie została sformatowana tylko usunięta sama...
Drag4on, na dysku mogą być tylko 4 partycje podstawowe (z tym, że partycja rozszerzona jest partycją podstawową(!) ale dysk logiczny już nie). Wynika to z budowy mbr a dokładniej z budowy tablicy partycji, w której są tylko 4 miejsca. Moja rada jest taka: usuń tą partycję, którą ostatnio tworzyłeś i za pomocą programu (kurczę, zapomniałem jakiego) pod linem przeskanuj .... O żesz, nie masz lina. No to pod jakimś dziwnym systemem przeskanuj dysk i powinien znaleźć Ci tą partycję.
PS. Problem nie leży po stronie dosowego partition managera, ale niestety po stronie Twojej niewiedzy.
Zrobiłem co i jak lecz było za dużo partycji Primery, max 4[/quote]
Drag4on, na dysku mogą być tylko 4 partycje podstawowe[/quote]
To wiem
Samo usunięcie dysku tego co zrobiłem nic nie da, bo tamta parycja linuxowa jest teraz unused a nie ext3, i teraz nie wiem jakimby to programem dalej tam utworzyć partycje ext3 bez formatowania, żeby dane był tak jak był wcześniej. Ranish Partition Manager może tylko ext2 tworzyć, a Partition Magic wogole mi nie chodzi.
PS. Problem nie leży po stronie dosowego partition managera, ale niestety po stronie Twojej niewiedzy.[/quote]
No tak ale jak juz tworzyłem 5 partycje podstawową to od razu mogł usunąć tą na końcu z debianem to bym nie zapisywał zmian :/ a partycja dostała usunięta dopiero po zapisie i już nic nie mogłem cofnąć
"Polska: kraj, w którym żyję, tfu - gniję.
W telewizji wciąż te same zakazane ryje."Offline
Samo usunięcie dysku tego co zrobiłem nic nie da, bo tamta parycja linuxowa jest teraz unused a nie ext3, i teraz nie wiem jakimby to programem dalej tam utworzyć partycje ext3 bez formatowania, żeby dane był tak jak był wcześniej. [/quote]
Żeby była jasność. Partycja z Debianem jako twór na dysku (miejsce na talerzu istnieje, ale nie masz do niego dostępu nawet przez partycję unused. Trochę tak jakby nie istniała. Wezmę się za swoją pamięć i postaram się do jutra przypomnieć jakim programem odzyskiwałem pozdejmowane partycje (a niejedną już odzyskałem), tylko prośba: trzymaj na razie paluszki z dala od partition managerów. Niestety program jest pod linuxa i takowego będziesz musiał mieć (przypuszczam, że i tak masz knoppixa, a jak jeszcze nie, to najwyższy czas zdobyć :)
No tak ale jak juz tworzyłem 5 partycje podstawową to od razu mogł usunąć tą na końcu z debianem to bym nie zapisywał zmian :/ a partycja dostała usunięta dopiero po zapisie i już nic nie mogłem cofnąć[/quote]
Konkretnie rzecz ujmując to usuwanie partycji odbyło się PODCZAS zapisu, tylko Ty zostałeś perfidnie powiadomiony PO fakcie. Współczuję.
[/quote]
W Linuksie się da, tylko trzeba wiedzieć jak!Offline
Qt_parted
odpalisz z każdego live-cd
Zrobiłem jakoś ;)
Naszczeście wszystko już jest na swoim miejscu i wystarczyl sam fdisk
Tylko nie wiem jak zrobić i czy sie da parycje rozszerzeniową w środku dysku... albo jakby tak porobić z tymi partycjami aby wszystko grało...
bo mam w kolejnosci
hda1 (windows c)
unused ( 1gb mial byc fat32 na plik wymiany dla windy )
hda2 (windows d)
hda3 Swap linux
hda4 Linux ext3
wyszystkie te partycje co sa utworzone sa primery 4 wiecej sie nie da i nie wiem jak to teraz pozmieniać żeby wszystko grało, da sie tu coś zmienić na parycje rozszerzeniową ??
qtparted jak Bodzio już pisał. gdzieś była ta że tak powiem Bodziowa płyta Live z tym progzem i on jest dobry. Wszystko co chcesz zrobić pokazuje przed faktem i powinieneś sobie z nim poradzić coś pokombinować.. ale ja zawsze mówie: zamiast mieszać z partycjami najlepiej ważne dane na płytke i całkowity format wszystkich partycji tzn. wywalenie ich i tworzenie od nowa na "czysto" ale to już jak wolisz
drag4on, osobiście bym nie kombinował, tylko poszerzył któregoś fata i na nim zrobił plik wymiany dla windy o stałym rozmiarze. Taki plik jest tworzony raz i nie fragmentuje się.
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.253.73' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.253.73', 1732837777) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732837477 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24345 |
0.00117 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3071 ORDER BY posted |
0.00093 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3071 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00072 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3071 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00078 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3071 |
Total query time: 0.00632 s |