Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Stoję przed dylematem zakupu nowego laptopa (tak bo potrzebuję mobilności) pracuję w kilku lokalizacjach.
Generalnie z zakupem nie było by problemu gdyby nie fakt że używam oprogramowania Adobe CS2 (jest mi niezbędne) i tu pojawia się problem ja na Windows Vista chodzi OK (pomijając że nie ma ładnych okienek) to na Windows7 czy Win8 nie da się odpalić.
Upgrade już nie mogę zrobić bo za stara wersja a kupować nową licencję za ponad 4k nie bardzo mi się uśmiecha. Więc wymyśliłem sobie że kupie coś takiego jak http://www.komputronik.pl/product/199891/Komputery/Laptopy/Lenovo_G780_59_377135_16_GB.html
4 rdzenie, 16GB RAM
Na tym postawię maszynę wirtualną, Windows Vista 64 labo XP64 (mam licencję ale nie wiem czy taki egzotyczny system jest wpierany) oraz owy pakiet Adobe i teraz do sedna mojego pytania :) jaką wirtualizację wybrać?
Potrzeby główne:
- wydajność na gościu,
- praca "pełnoekranowa" na gościu (chyba że można to załatwić przez np. TeamViewer)
- łatwy dostęp do zasobów dyskowych "matki"
Dodatki mile widziane:
- wsparcie w 3D,
- wsparcie do USB,
Kiedyś bawiłem się VirtualBox (łatwy w konfiguracji i darmowy), czytałem że VMware jest wydajniejszy ale cena ponad 200 Eur to trochę sporo zakładając że potrzebuję głównie jedną maszynę wirtualną.
Kiedyś czytałem o XEN i KVM ale nie działałem w tym kierunku choć nauka czegoś nowego nie stanowi dla mnie problemu.
Co byście zrobili na moim miejscu? :)
Ostatnio edytowany przez life (2013-10-28 15:48:42)
Polecam KVM wszystko pięknie tylko z tego co się orientuje:
-nie ma wsparcia w 3D
dostęp do zasobów dyskowych "matki" - są różne rozwiązania, ale gdy gość to Windows a host to Linux - to z Windows nie ma łatwej obsługi EXT4. W drugą stronę jest łatwiej. Ale można próbować przez SAMBE chyba. Oczywiście z dwojga złego lepiej postawić Viste niż XP64.
Z dostępem do dysku matki bardziej mi chodziło o to że postawię jedną pratycję NTFS albo FAT do trzymania reczy jakie mogą mi się przydać na obydwu systemach, chodzi tylko o sam dostęp by z virtualnego systemu "widzieć" tą partycję czy w jakikolwiek inny sposób mieć do niej dostęp.
Czytam teraz i jest coś takiego jak VMware vSphere Hypervisor (licencja darmowa) tylko po klucz trzeba się zgłosić (zarejestrować). Ale z tego co widzę jest dostępne ISO ich systemu i klient klient dla Windows-a. A co z Linuxem?
Ostatnio edytowany przez life (2013-10-28 16:02:57)
W KVM, o ile pozwala procek i płyta główna, można zmapować kartę graficzną PCI dla gościa, żeby widział ją jako fizyczną kartę.
Nie działa to ze zintegrowanymi w procku, ale jak coś jest na pciex - to powinno się udać.
Wtedy na każdej Nvidii czy ATI można by używać 3D i oryginalnych sterów.
Sznurek:
http://www.linux-kvm.org/page/How_to_assign_devices_with_VT-d_in_KVM
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_IOMMU-supporting_hardware
VirtualBox jest prosty i ma wsparcie dla 2D i 3D
A co do Adobe CS2 - ładnie chodzi pod Wine
Fervi
[quote=fervi]VirtualBox jest prosty i ma wsparcie dla 2D i 3D
A co do Adobe CS2 - ładnie chodzi pod Wine[/quote]
Z samym Photoshopem to nie ma problemu bo już to trenowałem z Wine ale kolosalny problem jest z InDesign, tu bez wirtualizacji się nie obejdzie.
[quote=Jacekalex]W KVM, o ile pozwala procek i płyta główna, można zmapować kartę graficzną PCI dla gościa, żeby widział ją jako fizyczną kartę.
Nie działa to ze zintegrowanymi w procku, ale jak coś jest na pciex - to powinno się udać.
Wtedy na każdej Nvidii czy ATI można by używać 3D i oryginalnych sterów.[/quote]
Fajna opcja ale do tego chyba jest potrzebne VT-d w prockach Intela? Laptop jaki wstępnie wybrałem na i7 niestety ma tylko VT-x, nawet nie wiem czy są mobilne wersje procków z VT-d.
-- EDIT --
W sumie znalazłem :) procesor i7-3632QM (http://ark.intel.com/pl/products/71670/Intel-Core-i7-3632QM-Processor-6M-Cache-up-to-3_20-GHz-BGA) zgodnie z tym co jest na stronie intela to wspiera VT-d
Nawet znalazłem kilka modeli laptopów z tym prckiem :)
Ostatnio edytowany przez life (2013-10-28 19:10:52)
Z samym Photoshopem to nie ma problemu bo już to trenowałem z Wine ale kolosalny problem jest z InDesign, tu bez wirtualizacji się nie obejdzie.[/quote]
InDesign chodzi po doinstalowaniu bibliotek
Fervi
life jeszcze płyta główna musi to wspierać. Z tego co się orientuje w laptopach nie ma takich bajerów;
poczytaj sobie
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=236340
(chciałem kiedyś dedykowaną nVidię w lapku do czegoś wykorzystać i zmapować do gościa).
[quote=dominbik]life jeszcze płyta główna musi to wspierać. Z tego co się orientuje w laptopach nie ma takich bajerów;[/quote]
no to lipa, już się ucieszyłem na te VT-d w mobilnej wersji.
[quote=fervi]
Z samym Photoshopem to nie ma problemu bo już to trenowałem z Wine ale kolosalny problem jest z InDesign, tu bez wirtualizacji się nie obejdzie.[/quote]
InDesign chodzi po doinstalowaniu bibliotek[/quote]
A to ciekawe jakieś 2-3 lata temu próbowałem zrobić taką 100% migrację z Windowsa na Linuxa i właśnie InDesign i Illustrator okazał się największą bolączką, za nic nie chciały ruszyć na Wine. Z Photoshopem nie było problemów.
No ale było to jakiś czas temu. Z ciekawości dziś zobaczę czy uda mi się uruchomić przez Wine :)
[quote=life][quote=dominbik]life jeszcze płyta główna musi to wspierać. Z tego co się orientuje w laptopach nie ma takich bajerów;[/quote]
no to lipa, już się ucieszyłem na te VT-d w mobilnej wersji.
[quote=fervi]
InDesign chodzi po doinstalowaniu bibliotek[/quote]
A to ciekawe jakieś 2-3 lata temu próbowałem zrobić taką 100% migrację z Windowsa na Linuxa i właśnie InDesign i Illustrator okazał się największą bolączką, za nic nie chciały ruszyć na Wine. Z Photoshopem nie było problemów.
No ale było to jakiś czas temu. Z ciekawości dziś zobaczę czy uda mi się uruchomić przez Wine :)[/quote]
Nawet dla ciebie pobieram Indesigna CS2, najlepiej mieć wersję 1.7.1 z repozytorium Liquorix (bo w tym repo jest nowa [właśnie 1.7.1, reszta ma 1.6])
Fervi
Ja powalczę przez weeknd. próbowałem wczoraj ale jedyny komputer na którym mogę zainstalować X-y ma pewne "problemy".
Sprawdzę też repozytoria jakie polecasz.
Pamiętam też że problem był z byciem w "pełni legalnym" otóż klucz licencyjny mam na pakiet (jeden klucz) i pakiet instaluje się z poziomu instalatora który to nie był odpalany przez Wine. Można zainstalować każdy produkt (Photoshop, InDesign, Illustrator) oddzielnie ale wówczas klucz jest nie poprawny. Czyli klucz jest na pakiet a nie na poszczególne programy.
Może uda mi się to też rozwiązać ale to już jest "mniejszy problem" przy odpaleniu tego i poprawnym funkcjonowaniu :)
Chociaż wirtualizacja i tak chyba będzie najlepszym rozwiązaniem, nawet jeśli nie uda mi się z tym VT-d i dostępem IO do rzeczywistych zasobów. CS2 i tak chyba nie ma wsparcia dla czerpania mocy z karty graficznej 3D, to chyba dodali w CS4 albo nawet CS5.
A mam jeszcze pytanie poboczne :)
Załóżmy że wybiore laptopa z prockiem i7 4 rdzenie (8 wątków). Maszynie wirtualnej przypiszę 2 rdzenie to wewnątrz tej maszyny będę widział 2 rdzenie (4 wątki) czy będzie jako jeden rdzeń ale o mocy obliczeniowej zbliżonej do sumy tych dwóch fizycznych?
jeśli przypiszesz 2 rdzenie, to będzie 1 rdzeń fizyczny i drugi logiczny)
Przez Wine się opłaca najlepiej, bo masz najlepszą wydajność. Wiem tylko, że Indesign CS2 działa (i to chyba nawet bez tych bibliotek)
Po prostu polecam poeksperymentować :P
Fervi
Ja jestem zwolennikiem KVM. Lekki zintegrowany z Linuksem bardzo wydajny dla maszyn wirtualnych z Linuksem i... kiepska wydajność pod Windows oraz drobne problemy z Solarisem.
Tak więc jak chcesz wirtualizować M$ to tylko i wyłącznie VirtualBox.
[quote=fervi]jeśli przypiszesz 2 rdzenie, to będzie 1 rdzeń fizyczny i drugi logiczny)[/quote]
jak to? Jak przypisze dwa rdzenie to w gościu będzie mieć dwa rdzenie. To zależy od hosta czy akurat emulowaniem tego będą zajmować się fizyczne rdzenie czy może procesor "logiczny" z HT. Może wogóle tymi rdzeniami zajmować się dwa "logiczne" prcoesory od HT. przynajmniej ja tak to widzę patrząc na HTOP jak to się zmienia.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.31.90' WHERE u.id=1 |
0.00120 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.31.90', 1732600710) |
0.00041 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732600410 |
0.00086 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.146.37.222' |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=244043 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24498 ORDER BY posted |
0.00092 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24498 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00190 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24498 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00116 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24498 |
Total query time: 0.00858 s |