Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
tajwan zastanów się nad pidginem. Można mieć gg, irc, czat z facebooka a i nawet skype w jednym oknie. Lekki, szybki, funkcjonalny i bezproblemowy.
[quote=dominbik]tajwan zastanów się nad pidginem. Można mieć gg, irc, czat z facebooka a i nawet skype w jednym oknie. Lekki, szybki, funkcjonalny i bezproblemowy.[/quote]
Pod warunkiem, że nie przesyłasz za często plików przez gg i nie korzystasz z wysyłania obrazków w wiadomościach, co u mnie w Kadu chodzi, a w Pidginie ani myśli na razie, choć ma to działać [url=https://blog.wasilczyk.pl/pl/category/pidgin-pl/]w przyszłości[/url].
W pozostałych kwestiach rzeczywiście Pidgin.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-10-30 09:11:56)
Wysyłanie obrazków w Pidginie działa, ale GG ma dalej ograniczenie do 255KB i Pidgin nie przepuszcza ...
Fervi
[quote=fervi]Wysyłanie obrazków w Pidginie działa, ale GG ma dalej ograniczenie do 255KB i Pidgin nie przepuszcza ...
Fervi[/quote]
W Kadu wysyłałem kiedyś zdecydowanie większy obrazek, więc ten limit to chyba jakaś miejska legenda.
Testuje różne środowiska i LXDE i XFCE wypadło najlepiej. MATE już nie jest takie szybkie.
[quote=yossarian][quote=fervi]Wysyłanie obrazków w Pidginie działa, ale GG ma dalej ograniczenie do 255KB i Pidgin nie przepuszcza ...
Fervi[/quote]
W Kadu wysyłałem kiedyś zdecydowanie większy obrazek, więc ten limit to chyba jakaś miejska legenda.[/quote]
Może już znieśli - nie wiem, wiem natomiast, że taki limit był na pewno
Fervi
LXDE ma leprze czcionki niż XFCE i jakoś wszystko czyściej wygąda
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-10-30 16:17:47)
leprze czcionki zależą od tego jaką sobie óstawisz jako domyślną.
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-10-30 16:30:53)
Kurde trinity mnie urzekło tylko PL nie da się w opcjach ustawić. Jeszcze testuje, ale jest rewelacyjne no i szybko chodzi.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-10-30 16:50:02)
W Trinity można polski pakiet językowy doinstalować AFAIR.
U mnie jest
tde-i18n-pl-trinity
u ciebie jeśli używasz wersji stabilnej trinity będzie
kde-i18n-pl-trinity
Twój komputer nie ma zainstalowanych pełnych funkcji ACPI. Przypuszczalnie ACPI jest uaktywniony, ale nie wszystkie jego podfunkcje są dostępne. Powinieneś włączyć 'Zasilanie prądem zmiennym (AC Adaptor)' oraz 'Kontrolę akumulatora (Control Method Battery)' i przekompilować jądro systemu.
[quote=tajwan]
Twój komputer nie ma zainstalowanych pełnych funkcji ACPI. Przypuszczalnie ACPI jest uaktywniony, ale nie wszystkie jego podfunkcje są dostępne. Powinieneś włączyć 'Zasilanie prądem zmiennym (AC Adaptor)' oraz 'Kontrolę akumulatora (Control Method Battery)' i przekompilować jądro systemu.
[/quote]
?
Jak w trinity chce w urządzenia preferancyjne--> Bateria zmienić ustawienia to mi to pisze.
Dosyć duże środowisko a nie ma konfiguracji stuku w touchpad
PS. Ogólnie mam słabość do KDE.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2013-10-31 00:39:50)
Jest jakaś różnica pomiędzy apt-get a aptitude?
Jest.
Odnośnie tego wcześniejszego: może [deb]acpid[/deb] nie ma w systemie, chociaż wątpię.
[quote=yossarian]Jest.[/quote]
A jaka? Jak dla mnie :)
Jak dla Ciebie to żadna. :D
To może co powinienem używać.
To co Ci bardziej pasuje. Serio.
tajwan testujesz różne środowiska graficzne bawisz się i ćwiczysz różne opcje. Też tak miałem i zawsze coś mi nie pasowało (od momentu gdy gnome 2 się skończyło) w zaszadzie do dziś mam również gnome3 (ale tylko po to żeby pokazać je jakiemuś świeżakowi, że linux nie gryzie), ale Tobie drogi Panie proponuje już stworzyć Twoje własne środowisko z tych które już znasz. na początek walisz sobie openbox lub fluxa i dokładasz do nich co ci najbardziej odpowiada.
Menager plików: nautilus, spacefm, dolphin, thunar itd
Manager sieci: wicid, nm, a jak wszystko leci po kablu to nic nie potrzebujesz
dock, menu, tapeta itd.
to wszystko możesz sobie w linuxie sam dobrać wg własnych potrzeb. Zamiast testować gotowce i bawić się tym miesiącami szybciej sobie sam stworzysz to co ci potrzeba :D
Time (s) | Query |
---|---|
0.00017 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00183 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.53.151' WHERE u.id=1 |
0.00122 | UPDATE punbb_online SET logged=1732444491 WHERE ident='3.142.53.151' |
0.00081 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732444191 |
0.00103 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.147.53.90' |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=244207 |
0.00022 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24354 ORDER BY posted |
0.00087 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24354 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00234 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24354 ORDER BY p.id LIMIT 75,25 |
0.00146 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24354 |
Total query time: 0.01068 s |