Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W LXDE można żyć bez pcmanfm, afair - przynajmniej na gentoo. A że ja leniwy jestem to ostatnio instaluje lxde-meta i mam wsio co mi trzeba. Jak miałem siecówkę wi-fi to isntalowałem wicd coby móc "poklikać". Reszty mi się nie chce czytać dokłdnie bo po pierwszej stronie stwierdziłem, że to polemika na zasadzie wyzszości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy ;) Każdy ma swoje argumenty (większość da się zweryfikować ale szczerze to nie chce mi się odpalać wirtualnej maszyny ;p) i jeden drugiego nie przekona ;) A co do gnoma, kde i innych - nie odpowiadają Ci zależności w debianie? Sieknij sobie archa/gentoo/lfs :)
[quote=winnetou]Reszty mi się nie chce czytać dokłdnie bo po pierwszej stronie stwierdziłem, że to polemika na zasadzie wyzszości świąt bożego narodzenia nad świętami wielkiej nocy ;)[/quote]
Dalej jest tylko o file-roller. ;)
[b]fervi[/b] skończ pieprzyć o tym file-roller tylko skonfiguruj sobie apt. Mam openbox i zainstalowane xfce, bo np. thunar używam, a czasem większe środowisko się przydaje. Zainstalowałem też file-roller, tyle mam z gnome w systemie zainstalowane:
mati75@laptop ~ % dpkg -l | grep gnome ii gnome-icon-theme 3.10.0-1 all GNOME Desktop icon theme ii gnome-icon-theme-symbolic 3.10.1-1 all GNOME desktop icon theme (symbolic icons) ii libgnome-bluetooth11 3.8.1-2 amd64 GNOME Bluetooth tools - support library ii libgnome-keyring-common 3.8.0-2 all GNOME keyring services library - data files ii libgnome-keyring0:amd64 3.8.0-2 amd64 GNOME keyring services library ii libsoup-gnome2.4-1:amd64 2.44.1-1 amd64 HTTP library implementation in C -- GNOME support library ii network-manager-gnome 0.9.8.4-1 amd64 network management framework (GNOME frontend) ii network-manager-pptp-gnome 0.9.8.4-1 amd64 network management framework (PPTP plugin GNOME GUI) ii policykit-1-gnome 0.105-2 amd64 GNOME authentication agent for PolicyKit-1
oczywiście file-roller i jego zależności są:
mati75@laptop ~ % dpkg -l | grep file-roller ii file-roller 3.8.4-1 amd64 archive manager for GNOME mati75@laptop ~ % dpkg -l | grep nautilus ii libnautilus-extension1a 3.8.2-2 amd64 libraries for nautilus components - runtime version ii nautilus-data 3.8.2-2 all data files for nautilus
Własnie pakiety polecane/sugerowane możesz sobie wyłączyć. Używałem file-rollera na Debianie i na Archu i nie ma problemów;
pacman -Q | grep gnome gnome-calculator 3.10.1-1 gnome-icon-theme 3.10.0-1 gnome-icon-theme-symbolic 3.10.1-1 libgnome-keyring 3.10.1-1
pacman -Qi file-roller Nazwa : file-roller Wersja : 3.10.1-1 Opis : Create and modify archives Architektura : x86_64 URL : http://www.gnome.org Licencja : GPL Grupy : gnome-extra Dostarcza : Żadnych Zależy od : desktop-file-utils gtk3 hicolor-icon-theme dconf libarchive file json-glib libnotify p7zip Opcjonalne zależności: lrzip: lrzip archive support unace: extraction tool for the proprietary ace archive format Wymagane przez : Żadnych Opcjonalnie dla: Żadnych Konfliktuje z : Żadnych Zastępuje : Żadnych Rozmiar po instalacji: 3812.00 KiB Pakujący : Jan Alexander Steffens (heftig) <jan.steffens@gmail.com> Data budowy : wto, 15 paź 2013, 15:40:51 Data instalacji : śro, 16 paź 2013, 01:41:08 Powód instalacji : Zainstalowano na życzenie Skrypt instalacyjny : Tak Potwierdzone przez: Podpis
@mati75
Co żeś się tak wkurzył, jakbym wychwalał Minta (niestety, nie wiem jak LMDE, ale czysty Mint ... ciężko nazwać czymś porządnym).
Domyślnie instaluje się za dużo pakietów i jest problem z tym - koniec kwestii
Fervi
http://www.debian.pl/threads/14903-OpenOffice-org-i-wymagana-instalacja-PulseAudio :)
We wrocławskich autobusach monitoring oraz wyświetlanie reklam/spotów chodzi na Linuksie, i pewnie też lokalizacja w GPS. :)
W Warszawskich autobusach część reklam chodzi na Linuksie (na stareńkim Debianie jeśli dobrze pamiętam), część na Windowsie (te pierwsze można poznać po komunikatach przy uruchamaniu, te drugie po wyskakujących błędach :D). Cyfrowe tablice w autobusach (i pewnie cały ten system rozkładu) też chodzą na Linuksie (coś debianopochodnego jeśli również dobrze pamiętam).
Reklamy w metrze na Windowsie.
[quote=czadman]pewnie też lokalizacja w GPS. :)[/quote]
Ciężko powiedzieć, bardzo rzadko są GPS'y w MPK (raz widziałem w tramwaju)
Fervi
PS. Ale pierdzielone maszyny są na Linuksie, powinni MPK rozwiązać na wszelki wypadek
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-11-07 14:21:02)
[quote=czadman]We wrocławskich autobusach monitoring oraz wyświetlanie reklam/spotów chodzi na Linuksie, i pewnie też lokalizacja w GPS. :)[/quote]
We większości miast główny sterownik informacji pasażerskiej na autobusie chodzi na Linuksie.
Ostatnio edytowany przez diabolic (2013-11-07 14:39:03)
Ja poznałem system po pięknych komunikatach jądra o wysypanym dysku. :)
[quote=azhag]W Warszawskich autobusach część reklam chodzi na Linuksie (na stareńkim Debianie jeśli dobrze pamiętam), część na Windowsie (te pierwsze można poznać po komunikatach przy uruchamaniu, te drugie po wyskakujących błędach :D). Cyfrowe tablice w autobusach (i pewnie cały ten system rozkładu) też chodzą na Linuksie (coś debianopochodnego jeśli również dobrze pamiętam).
Reklamy w metrze na Windowsie.[/quote]
nie zawsze jest tak kolorowo;
[url=http://img59.imageshack.us/img59/2236/190620121159.jpg][img]http://img542.imageshack.us/img542/4561/opp0.jpg[/img][/url]
stara fotka zrobiona kiedyś w autobusie 116 ;D chociaż nie wiem co to za błąd - podejrzewam, że to wina urządzenia
Ostatnio edytowany przez dominbik (2013-11-07 18:33:04)
[quote=dominbik][quote=azhag]W Warszawskich autobusach część reklam chodzi na Linuksie (na stareńkim Debianie jeśli dobrze pamiętam), część na Windowsie (te pierwsze można poznać po komunikatach przy uruchamaniu, te drugie po wyskakujących błędach :D). Cyfrowe tablice w autobusach (i pewnie cały ten system rozkładu) też chodzą na Linuksie (coś debianopochodnego jeśli również dobrze pamiętam).
Reklamy w metrze na Windowsie.[/quote]
nie zawsze jest tak kolorowo;
[url=http://img59.imageshack.us/img59/2236/190620121159.jpg][url]http://img542.imageshack.us/img542/4561/opp0.jpg[/url][/url]
stara fotka zrobiona kiedyś w autobusie 116 ;D chociaż nie wiem co to za błąd - podejrzewam, że to wina urządzenia[/quote]
Nie zaktualizowali jądra - 3.1 :(
Wynika, że nie może podmontować dysku (znając Polskę, po prostu go tam nie ma już :D)
Wrocław?
Fervi
Warszawa ul. Conrada ;p
A ja tam myślę, że linux ma same plusy.
Zdjęcie robione kablem od prodiża ale wiadomo o co chodzi.
[url=http://postimg.org/image/chbcu8ui3/][img]http://s17.postimg.org/chbcu8ui3/IMG00501_20121230_1706.jpg[/img][/url]
W Poznaniu jak na razie(z tego co widziałem przez rok pomieszkiwania) 1 bilboard koło Browarka sypnął błędem na windzie (nie pamiętam, czy to był zwykły BSOD, czy jakieś inne dziwadło), a na drugim koło PKS był widoczny XP-kowy Pulpit z jaką instalką aplikacji służącej na 80% do wyświetlania reklam na tych ekranikach
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00105 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.147.27.129' WHERE u.id=1 |
0.00070 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.147.27.129', 1732438806) |
0.00059 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732438506 |
0.00089 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=244412 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24514 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24514 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00324 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24514 ORDER BY p.id LIMIT 50,25 |
0.00088 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24514 |
Total query time: 0.00821 s |