Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
dośc dawno temu już słyszałem coś o Bitcoinach potem o tych Litecoinach, i raczej nie widziałem nic co mogę z tym zrobić. Koparki do wydobywania tych monet są dość drogie z tego co widzę itp. Chciałem zapytać czy ktoś bawił się tym tak bardzie casualowo ? :P Mam dosŧep do kilku serverów vps + domowy server ARM,
jestem ciekaw czy ruszenie czegokolwiek na dość słabych maszynach bez dedykowanych gpu, miałoby jakiś sens, tak sobie o tym myślę, bo maszyny i tak chodzą 24/7 czasami bez żadnego obciążaenia :P
Ktoś może ma wieksze doświadczenie z bitcoinamii ?;d
Nie mam doświadczenia, ale:
- Takie coś w domu jest nieopłacalne (koszty energii elektrycznej są większe niż cena waluty)
- Żeby coś się dało zrobić musisz mieć potężną maszynę x86
- Fajny artykuł o Bitcoins był w CDA
Fervi
A jak to jest z legalnością takich zarobków?
No dlatego też nie mam ochoty peceta zapychać jako koparki, ale jakieś serverki stoją tak czy siak, dlatego pytam chociaż podejrzewam, że są po prostu za słabe :D
a co do legalności, na stronie projektu, jest informacja, ze nalezy pamietac o podatkach ;D
Można w zasadzie zarabiać na tym
Pytanie czy te serwery są w firmie w której pracujesz, czy u siebie - jeśli u siebie to się nie opłaca, co innego jeśli prąd masz "Za darmo" - czyli firma lub własna elektrownia słoneczna. Tutaj można myśleć
Fervi
249
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:41)
[quote=Piotr3ks]A jak to jest z legalnością takich zarobków?[/quote]
Wymiana elektronicznego środka płatniczego na walutę krajową lub zagraniczną albo kupno za nią realnych towarów powoduje powstanie przychodu, który trzeba opodatkować PIT. Z wyjaśnień Ministerstwa Finansów wynika, że co do zasady taką transakcję należy traktować jako odpłatne zbycie praw majątkowych. Do takiego też źródła – zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 7 ustawy o PIT (t.j. Dz.U. z 2012 r. poz. 361 z późn. zm.) – należy zakwalifikować ewentualny przychód w rozliczeniu rocznym. Podatek płaci się według skali (18 proc. i 32 proc.). Koszty podatkowe i ewentualną kwotę wolną od daniny ustala się w zależności od konkretnego stanu faktycznego.[/quote]
Źródło: http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/728617,kiedy-bitcoin-podlega-realnym-podatkom.html
trochę teraz przeglądam i tak jak np. liczylem, że użyję m.in serverka domowego na beagleboneblack on i tak dziala 24/7, tylko czy na taki sprzęt warto pchać minera ?:D
250
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:42)
o tor bridgach mało info w polskim necie, jak to się przekłada na zarobki ?
no, czy mostek nie wyjściowy 100% bezpieczny ?;D
251
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:43)
Bardziej niż Bitcoin opłaca się BOINC, 0 zysków, same straty, ale wspomagasz naukę, która może ci uratować życie ! ;)
Fervi
Lepiej udostępnij swój sprzęt jako mostek Tora (tylko nie wyjściowy, bo narażasz się na konsekwencje prawne)[/quote]
czy mostek nie wyjściowy 100% bezpieczny ?;D[/quote]
Wyjściowy to może byc węzeł...Ostatnio edytowany przez loop (2013-11-02 22:13:28)
Rodzi to pytania o kwestie podatkowe, tym bardziej że brak jest regulacji prawnych dotyczących wirtualnych walut.[/quote]
Ciekawe komu, a jak już komuś się rodzi to niech dokona aborcji i problem solved. xD Swoją drogą to ciekawe, czego człowiek w polsce się nie tknie albo nie zacznie robić, pierwsze pytanie jakie zadaje to czy to legalne, who cares? xD Nie ma regulacji, ofmg, toż to tragedia, czy ludzie nie narzekają aby ciągle na te regulacje, które już są? Ciekawe kiedy mnie zamkną, jak zwęszą moje powiązania z mafią wiejską i nie płacenie podatków. Jak coś to powiedziałem to pod przymusem i to nie prawda. xD
259
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 00:40:54)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00131 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.107.11' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.107.11', 1732309981) |
0.00043 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732309681 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=244870 |
0.00089 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24533 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24533 AND t.moved_to IS NULL |
0.00018 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00088 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24533 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00107 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24533 |
Total query time: 0.00689 s |