Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam - jak w temacie mam - postawionego debiana jessie - 64 bity, xfce oraz kamerke Creative na usb. Acha i jeszcze stary tuner analogowy TV. Dźwięk chodzi ogólgnie wszędzie ok. Tylko niestety w skype jest cisza. Jak odpalam skypa to nie pojawia się żaden dźwięk. Przy próbie testu dźwięku nic sie nie dzieje. Gdy ja próbuję uruchomić rozmowę testowa zaczynaja warczeć głośniki, pomaga dopiero wyłączenie skypa. Ani mnie nie słyszą rozmówce ani ja ich - tylko warczenie w głośnikach. Podobnie się dzieje gdy ktoś zadzwoni do mnie. To warczenie potrafi się włączyć, kiedy skype jest tylko na czuwaniu i nic w nim nie robie. Jakby coś zawieszało dźwięk. Poza skypem dźwięk z kamerki nagrywa się bez problemu. Podglądając wyniki z "Kontroli głośności PulseAudio" wydaje mi się, że wszystko jest ok - ale jednak nie działa. Jeszcze jakiś czas temu było tak, że na innym koncie użytkownika to raz na jakiś czas ten skype zadziałał teraz już jest tak samo jak na moim...
Odpal skypa tak
PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype
Sprawdź czy to coś zmieni czy nie.
Wielkie dzięki - już działa :). Czy da się to gdzieś wpisać na stałe? Czy to jest zmiana jakiejś częstotliwości próbkowania w skype?
Na razie zrób sobie aktywator do skypa z tym poleceniem.
yossarian bada sprawę jak to ująć w config pulseaudio :)
P.S.To dotyczy latencji (opóźnień) w pulseaudio.
wywal pulseaudio bo jest calkowicie niepotrzebne, mi dziala na alsa a tez mam jessie x64 z xfce4
Ostatnio edytowany przez averatec (2013-11-10 21:53:50)
Na razie wolałbym nie ruszać tego pulse - bo dźwięk wszędzie oprócz skypa działa bez problemu. A co do aktywatora - to stworzyłem sobie skrypt i idzie ok. Ale jak próbuje zmodyfikować oryginalny aktywator skypa poprzez wpisanie w pole: "Polecenie" podany wyżej kod to wywala mi błąd:
Nie udało się wykonać polecenia „PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype”. Wykonanie procesu potomnego "PULSE_LATENCY_MSEC=30" (Nie ma takiego pliku ani katalogu) się nie powiodło
Jeśli ma gnome to nie takie proste.
Taki skrypt
#!/bin/bash PULSE_LATENCY_MSEC=30 skype
Odpala bez problemu skype.
w temacie napisane jest xfce
Tak.
Na xfce można wywalić.
Nie zauważyłem.
Ale można też używać skype i pulseaudio.
W linuksie przeważnie jest kilka rozwiązań.
Dokładnie taki skrypt napisałem - w xfce działa ok. Na innym koncie w gnome (kto inny z niego korzysta) pyta sie dodatkowo czy uruchomić czy odpalić do edycji.
Bo tam by trzeba wsadzić go gdzieś np do /usr/local/bin i zrobić aktywator ze ścieżką do niego.
Tak z ciekawości, pokaż wynik:
pacmd list-sinks |grep latency
pacmd list-sinks | grep latency current latency: 0,00 ms configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 341,33 ms iec958-stereo-output: Wyjście cyfrowe (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
Skype w chwili wydawania polecenia uruchomiony z podanego wyżej skryptu - jeśli to ma jakieś znaczenie.
Bez skryptu pokaż
Zobaczymy róznice
Po restarcie
pacmd list-sinks | grep latency current latency: 0,00 ms configured latency: 0,00 ms; range is 0,50 .. 371,52 ms iec958-stereo-output: Wyjście cyfrowe (S/PDIF) (priority 0, latency offset 0 usec, available: unknown)
http://www.debian.pl/entries/210-Instalacja-skype-i-wine-pod-Debianem-Wheezy-64-bitowym
[quote=Yampress]http://www.debian.pl/entries/210-Instalacja-skype-i-wine-pod-Debianem-Wheezy-64-bitowym[/quote]
Poradnik dla Wine bym uaktalnił
Tutaj chodzi o to, że po aktualizacji Pulseaudio, są duże problemy z dźwiękiem (przy okazji je rozwiązałem czytając ten artykuł, dzięki ilin) w Skype
Fervi
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-11-11 14:08:15)
Nie dziękuj mi tylko[b] yossarianowi[/b] bo to on znalazł to rozwiązanie dla skypa. :)
Nie pamiętam dokładnie - bo to było jakiś czas temu ale właśnie w taki sposób instalowałem skypa (jak wyżej w linku). Ale przeinstalowałem go jeszcze raz - wynik dokładnie taki sam jak wcześniej - działa tylko przy uruchomieniu z podanymi opcjami.
A tak w ogóle to chyba nigdy nie zbudują paczki pod debiana 64 aby wchodziła bez problemów tak jak i386
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00115 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.137.175' WHERE u.id=1 |
0.00072 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.137.175', 1732316742) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732316442 |
0.00082 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=245523 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24586 ORDER BY posted |
0.00094 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24586 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00180 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24586 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24586 |
Total query time: 0.00687 s |