Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czesc walcze juz od kilku dni by moc ustawic wieksza rozdzielczosc niz 800x600 w KDE czy Gnome.
oki uruchomilem dpkg-reconfigure xserver-xfree86 zaznaczylem od 1024x768 w gore zapisalem i nic to nie dalo ...
potem dopisalem recznie rozdzielczosc do /etc/X11/XF86Config-4 ponownie nic nei dalo ...
podobnie po zmianach w xf86cfg oraz zmianach odswierzania nic sie nei zmienilo :/ mam tylko 640x480 i 800x600
co moze byc tego powodem :/ toretycznei powinno dzialac a jednak ....
Musisz poprawnie ustawić wartości parapetrów HorizSync i VertRefresh w sekcji Monitor. Najlepiej jak wyszukasz je w instrukcji monitora lub na tabliczce z tyłu obudowy jeśli są. Zbyt małe wartości nie pozwalają na wyświetlenie wyższych rozdzieczości.
z odswierzaniem tez juz sie bawilem :/ ustawilem wartosci wg specyfikacji monitora i jedyne co to zmianilo to fakt ze procz 800x600 i 640x480 mam jeszcze w cholere rozdzielczosci posrednich i mniejszych :/
Wklej swój konfig, tak bedzie najlepiej.
http://members.lycos.co.uk/miwi69/XF86Config
oraz:
http://members.lycos.co.uk/miwi69/XF86Config-4
popatrz na mój
http://www.bodzio.dug.net.pl/pliki2/XF86Config-4
pamiętaj tylko że ja mam matrycę TFT i wysokie częstotliwości mi niepotrzebne
ehhh no dalej nic nei pomaga :| ustawienia wklepalem ze strony nec'a a i tak nie moge ustawic wiecej niz te glupie 800x600 :/
za to teraz moge w dol co jakies 20 px zmneijszac <lol> mam w cholere niepotrzebnych i glupich rozdzielczosci ...
Ja mialem ten sam problem z moim kompem. Zainstaluj sobie xf86cfg wlasciwie to juz powinnienes go miec zainstalowanego. Uruchom go jako root, u mnie inaczej sie nie dalo zreszta.
Tam poustawiaj sobie pokoleji wszystko jaka masz karte jaki monitor i w oknie gdzie bedziesz wybieral rozdzielczosc to najedz np na 1280x1024 60Hz a on na gorze wyswietli ci jakie powinny byc parametry.
Potem tylko zapisac zmiany do pliku i powinno byc wszystko jak nalezy.
Aha jeszcze jedno. prawdopodobnie do pliku bedziesz musial dopisac takie cos:
DefaultDepth 24
te 24 to bity kolorow i dopisz to w sekcji monitor.
Mam wrazenie ze nie masz zainstalowanego sterownika do karty graficznej. Wydaje mi sie ze to dosc istotny element.
Ja mam dla odmiany inny problem podczas instalacji debiana sarge 2.6
ustawiłem z rozpedu rozdzielczość której mój monitor nie jest w stanie obsłużyć... dpkg-reconfigure xserver-xfree86 po wpisaniu w trybie recovery nic sie nie dzieje a w normalnym nie moge nic zrobic bo monitor pokazuje "Sync - poza zakresem" Co mam zrobić??
ALT+CTRL+F1 do F6
logujesz sie tekstowo
i wtedy reconfigurujesz serwer X-ów
Nie pomaga :
Wciśnięcie kombinacji w dowolnym momencie uruchamianaia nie pomaga i tak startuja x-y a po ich wlaczeni mam niebieski napis w czerwonej ramce Sync poza zakresem.
A pod trybem recovery chyba nie da sie tego zrobic... nie wiem
te klawisze wciskasz po załadowaniu X-ów - to ci przenosi z na konsole 1 do 6 zależnie który F wcisnąłeś :)
po wcisnięciu nic się nie dzieje...
jak mialem tak mam x-y teiretycznie startuja a monitor pokazuje mi komunikat o nieobslugiwanej rozdzielczosci... po wcisnieciu bez zmian...
Możesz spróbowac zmienić ręcznie.
Jako root w terminalu (konsoli) /etc/init.d/gdm stop (albo kdm, albo xdm zamiast gdm - w zależności czego używasz). Następnie: vi /etc/X11/XF86Config-4 i zmieniasz sobie rozdzielczość w sekcji "screen". Przykładowa sekcja screen:
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Device "Generic Video Card"
Monitor "@BL:2d22"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection[/quote]
Możesz spróbować poprawić też wartości w sekcji "monitor":Section "Monitor"
Identifier "@BL:2d22"
HorizSync 30.0 - 60.0
VertRefresh 50.0 - 75.0
Option "DPMS"
EndSection[/quote]
Po wprowadzeniu zmian /etc/init.d/gdm start.
Kombinuj. :)Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00149 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.188.227.64' WHERE u.id=1 |
0.00063 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.188.227.64', 1732722152) |
0.00039 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732721852 |
0.00222 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.116.20.108' |
0.00095 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.145.58.158' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.148.246' |
0.00025 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24605 |
0.00040 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=1110 ORDER BY posted |
0.00043 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=1110 AND t.moved_to IS NULL |
0.00069 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00092 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=1110 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00108 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=1110 |
Total query time: 0.01042 s |