Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zastanawiam sie czy bylo by takim tematem zainteresowanie?Przesiasc sie z google i innych badziewi na serwer z prawdziwego tematu.
Zainteresowanie myślę byłoby, tylko czy administracja posiada na tyle miejsca na dysku, żeby takie skrzyneczki fundować (chociaż jeśli byłyby one wielkości 3-krotności shella, to może...), chociaż myślę, że chociażby ja osobiście byłbym nawet pewnie skłonny wpłacać jakąś rozsądną sumę.
Za dużo zabawy z serwerem pocztowym, takiego dziada trzeba pilnować, spam filtrować, kombinować, i do tego iluś klientów sprawdzających pocztę co 10 minut?
Myślę, że nie ma w tym ani sensu, a obciążenie maszyny byłoby co najmniej zauważalne.
Przydałby się natomiast ssl do logowania, ale to też nie jest niezbędna rzecz.
SSLke można dostać za free. Gorzej ze spamem. Różne dziwne ogranizacje lubią wrzucić maszynę na rbl'a nawet za normalny mailig ;] Filtrowanie spamu to akurat najmniejszy problem. SA do przychodzącej i wychodzącej, do tego można porzeźbić i pare innych zapiąć. Połączenia - dopóki skrzynka nie ma X GB albo miliona maili to niech sobie będzie dziesiątki połączeń. Najgorzej z RBLami
Zasoby sa nie ma problemu;) kwestia tylko zrobienia i przekierowanie domeny itp.
Zrobienie, to chwila ciężkiej pracy, konfigi mogę podrzucić (Postfix, Dovecot,Clamd, Spamd), albo postawić (Qmail+Dovecot+Spamdyke+Qmail-scanner).
Chwila zabawy byłaby przy grsec-acl, bo dawno się tym nie bawiłem.
Ale ostatecznie, przy grsec-acl, można "przerysować" profile z apparmora.
Tylko za SElinuxa nie zamierzam się łapać za Chiny Ludowe.
SElinux działa mi na nerwy.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-12-08 18:45:38)
jeżeli ta usługa by była stabilna i na długi czas - pewnie ;)
Mam jedną domenę na której może ruszyć chyba że mxy oddelegują i zrobimy wszystkim @dug.net.pl. I niestety nie będzie grsec zewzględu na wirtualizacje OpenVZ która nie będzie pozwalała na moduły w krenelu.
[url]http://hosting.linux.pl/poczta_linux_pl.html[/url]
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.16.82.208' WHERE u.id=1 |
0.00110 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.16.82.208', 1732436570) |
0.00061 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732436270 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=246502 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24672 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24672 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00180 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24672 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24672 |
Total query time: 0.00735 s |