Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie!
Muszę skonfigurować jakiegoś PBX, by działał VoIP
Problem w tym, że musi bazować na Linuksie (chociaż to niezbyt wielki problem), tylko nie wiem który jest prosty. Sieć jest przykładowa i ma łączyć 2 telefony. Znalazłem 4 serwery PBX (Asterisk, FreePBX, Sipwitch i Yate), ale do żadnego prostej instrukcji do konfiguracji
Zakładam, że ktoś kiedyś stawiał serwer VoIP i ma poradnik dla debili w kwestii konfiguracji tego
Fervi
zabacz dystrybucję elastix
Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-11-24 14:17:26)
Freeswitch - konfiguracja w plikach XML, support do PostgreSQL i ODBC, gsmopen - dzwonienie przez np modemy Huawei, skypopen - Skype, dingaling - Gtalk, i masa innych modułów, kodeków i funkcji, bardzo elastyczny dialplan z modułami lcr -(Low Cost Rate ) i niblebill - billing pre i post-paid.
https://wiki.freeswitch.org/wiki/Main_Page
Ogólnie obawiam się tego zadania :P
Nigdy się VoIP'ami nie bawiłem, a tu takie zadanie
Przejrzę szczególnie FreeSwitcha, ale Elastix też looknę.
A znacie coś co ma graficzny interfejs, lub webowy? Wiem, że Sipwitch ma CGI, ale nie umiem uruchomić (brak pakietów odpowiednich?)
Fervi
Wszystkie GUI do serwerów VOIP, jakie widziałem, to przeważnie jest cieżkie nieporozumienie, które mocno utrudnia pracę.
Asterisk ma dość skomplikowaną składnię dialplanu, za to Freeswitch ma to w plikach xml, z dość prostą składnią z regexami, dlatego łatwiej się go konfiguruje.
W dodatku przy Asterisku billing i bardziej wymyślny dialplan się podpina w skryptach AGI, FS ma gotowe moduły do takich rzeczy, zwłaszcza LCR to jest straszna broń na różne taryfy godzinowe i np 10 tys różnych prefixów do różnych operatorów z całego świata.
Za to autoryzację dużej liczby miśków najlepiej zrobić w Radiusie, billing w PGSQL. Czyli całkiem przyjemne środowisko do skutecznej centrali telefonicznej.
Małą centralkę możesz zrobić na samych XMLach, FS jest np dodany do instalki PFSense, jest też chyba wersja dla OpenWRT, na routery.
Jednak zabawy jest dość sporo, ale to sztandarowa cecha każdego serwera VOIP.
;-)
Tu masz przykład prostej domowej centralki:
https://wiki.freeswitch.org/wiki/Home_PBX_Example
A raczej mam Windowsową aplikację, która jest w zasadzie automatyczna
Ale wykładowca stwierdził - "koniec syfu na Windowsie, stawia pan na Debianie"
A Debian stary, bez internetu i problemy są
Oczywiście przejrzę ten poradnik (Home PBX Example) i mam nadzieję, że sobie poradzę (inaczej nie za ciekawie się stanie)
Fervi
[quote=chmuri]Elastix zobacz[/quote]
Są jakieś specjalne pasy do logowania? Bo jestem zalogowany w maszynie wirtualnej na root, ale do Elastix nie mogę wbić (powyłączałem wszelkiego rodzaju adblocki i nic)
Ew. logowanie do Elastix (czy czegoś podobnego) może wymaga już inżyniera
Fervi
PS. Fervi fail - admin / hasło ...
Ostatnio edytowany przez fervi (2013-11-24 23:46:07)
Zarządzany jest poprzez Web GUI, osadzony freebpx plus masa dodatków i wynalazków z innych projektów plus praca autorów dystrybucji.
Na pewno należy być ostrożny przy wystawianiu go na świat. :)
Jacek Ty też zobacz Elastix :)
Ostatnio edytowany przez bobycob (2013-11-25 19:34:07)
Próbowałem, żadna rewelacja.
Niby fajny, ale wystarczyło zobaczyć, jak się go podpina do Skype i sieci GSM,
żeby jego fajność mocno osłabła.
We Freeswitchu było trochę zabawy z dialplanem, - trzeba zobaczyć w logach na żywo, jak parsuje reguły, żeby wyczaić, jak to zrobić, ale moduły skypopen, gsmopen czy dingaling chodziły dość przyzwoicie, moduł faksu też nie jest zbyt trudny, choć trzeba go trochę oskrypcić (fax2mail, mail2fax).
Freeswitch okazał się najłatwiejszy do ogarnięcia, i dosyć stabilny.
A tutaj mała konkurencja dla Elastixa:
pfSense package with GUI
pfSense FreeSWITCH™ package is available for pfSense 1.2.3. The package includes a GUI for FreeSWITCH's configuration. The naming convention for the GUI has been designed to closely match the XML tag names and file names used in the default XML configuration as closely as possible. Install pfSense 1.2.3 based on FreeBSD7, Then go to System -> Packages and click the '+' add button on the right to install FreeSWITCH™ from the packages list. The package is around 50mb because it includes 8khz sounds and music on hold. After the installation FreeSWITCH™ will automatically start. By default it will bind to the WAN IP address.[/quote]
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-11-25 21:39:13)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00021 | SET NAMES latin2 |
0.00134 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.133.145.17' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.133.145.17', 1732855849) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732855549 |
0.00057 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=246714 |
0.00060 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24680 ORDER BY posted |
0.00054 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24680 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24680 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24680 |
Total query time: 0.00636 s |