Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-04-05 17:43:02

mmaster - Użytkownik

mmaster
Użytkownik

[Problem] Skrypt

Cześć!

Otóż mam taki problem. Mam wykupiony serwer. I administrator kazał mi przygotować dystrybucje linuxa. Wybrałem debiana.  Kazał mi ją przygotować tak aby potem mógł ją u siebie rozpakować i uruchomić potem żebym mógł działać.

System przygotowałem przez debootstrap woody ... . Nastpnie chroot zalogowałem się i pokonfigurowałem odpowiednie rzeczy. Lecz mam problem. Kazał mi on przygotować skrypt w batch który by uruchomiał wszystkie serwisy które potrzebuje. Coś na wzór local.rc . I tu się pojawia problem. Zabardzo nie wiem jak taki skrypt zrobić i co by zabierwał. usuługi które będe potrzebował to podstawoe debiania, sshd, mysql, ...
Był bym wdzieczny jeśli ktoś by mi pomógł w przygotowaniu takiego skryput lub naprowadził na jakieś materiały.

Będe bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Mmaster.

P.S. Nie chce płacić grubej kasy gościowi. Wole wydać ją na użytkowanie serwera. Więc wolałem się do was zwrócić. Z góry dziękuje.

#2  2006-04-05 18:53:38

kamikaze - Administrator

kamikaze
Administrator

Re: [Problem] Skrypt

Dziwny usługodawca, moze powinieneś zmienić, ciekawe ile płacisz za to. No i ciekawe po co gosciowi taki skrypt. Jak bedzie trzeba to sam sobie załadujesz skrypty, aby tylko sshd chodziło. No i w końcu, czemu woody? Może od razu potato ;] Albo co tam jeszcze wcześniej było.

#3  2006-04-05 19:23:01

pekape - Użytkownik

pekape
Użytkownik

To tak jak byś dawał kompa do serwerowni a do domu dociągali by Ci kabel dawali rowerek z dynamem i dymaj sobie pan jak chcesz miec serwer on-line :)

MOJA STRONA PRYWATNA
www.danielkrol.eu
NAJLEPSZY HOSTING JAKI ZNALAZŁEM
http://www.netmark.pl/panel/aff.php?aff=047

#4  2006-04-05 21:19:37

mmaster - Użytkownik

mmaster
Użytkownik

Gość może mi dać podstawe systemu ale chce za to $$. Ide z nim po kosztach bo on udostępnia mi serwer za 200zł/msc. A nie stać mnie na ekstra rzeczy.

Kazał mi zrobić takie rzeczy :
1) Debootstarap przygotować podstawe.
2) Chroot - przecić się do katalogu i konfigurować wszystko.
3) Zastanowić się jak będzie orzywiany system. Tzn. Skrypt który będzie uruchamiał wszystkie serwisy z których będe korzystał. Napisany w batch.
4) Spakować cpio potem bzip2 i wysłąć mu.

- Potem on to wszystko uruchomi u siebie.
No ja przychodze z pkt.3 . Zabardzo nie wiem co zainicjować aby ruszł cały bash, sieć,sshd i inne pierdoły. Wtym prosze właśnie o pomoc.

#5  2006-04-05 23:08:27

BiExi - matka przelozona

BiExi
matka przelozona
Serwis

mmaster - proponuje zrobic Ci tak

zaistalowac u siebie na kompie system pod server i skonfigurowac tka jak chesz :] spakowac gto gzipem i mu wyslac bo widze ze ten ktos kombinuje jak kon pod gore :]

PS osobiscie utrzymuje kilka serverow zdalnie i jakos nierobilam takich cudow goscie jak cha miec nowy router robia wedlug istrukcji obrakowej ze strony dug'a  ewnetualnie z kilkoma moimi komentazami i nie ma zadnych problemow :]

kolejna zla sprawa jaka jest z tym rozwiazaniem goscia to ciekawe jak on widzi sprawe kernela bo to chyba wstyd miec kernela dystrybucyjnego na serwerze.....

Kolejne pytanie co genralnie chesz miec uruchomione na serwerze?

[url=http://dug.net.pl][b]DUG[/b][/url]

#6  2006-04-06 00:01:37

mmaster - Użytkownik

mmaster
Użytkownik

On mi daje taki warunki techniczne :
"chroot z sshd". Daje mi 10GB. On udostępnia 64bitowe jądro a jakie dystro to już moja sprawa. Wybrałem debiana gdyż stary serwer się spalił i trzeba osadzić nowy. Kolega załatwił u tego gościa hosting. I on zasadził takie rzeczy. I jeszcze jeden warunek : on może w czasie startu systemu uruchomić jedno polecenie(podejrzewam, że chodzi mu tu o odpalenie mojego distro).

Ma tam być : SSH, MySQL, Apache(opcja), Jeden główny program napisany w C++ jego można ręcznie. To nie problem. Chodzi o to, że zabardzo nie orientuje się jak postawić mojego debiana za pomocą skryptu który mam mu przygotowac.

Poradziłem sobie z przygotowaniem debiana(woody) i jego konfiguracją. I teraz mi sen z powiek spędza to uruchamianie całego tego.

I tu licze na waszą pomoc. Wcześniej nie zajmowałem się taką zabawał. Brałem linuxa instalowałem i działem.

P.S. Gość za pomoc chce $$ więc wole was prośić o pomoc.

#7  2006-04-06 11:08:17

mmaster - Użytkownik

mmaster
Użytkownik

Rozmawiałem z gosciem i wyciągnałem od niego.
Chodzi o to, że mam przygotować skrypt startowy który uruchomi moje usługi. O podstawe systemu nie musze się martowć.

Skrypt ma wyglądać w taki sposób :

Kod:

/etc/init.d/prog1 start
/etc/init.d/prog2 start
....
/etc/init.d/progn start

Teraz pytanie małe jakie usługi potrzebował by jeszcze taki mały serwerek poza : ssh,mysql,apache ?

Stopka forum