Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Z góry wszystkich witam ponieważ jestem tutaj po raz pierwszy, gdyż mam problem, z którym próbuję uporać się już ze 2 dni.
Mianowicie chodzi o to że posiadam serwer dedykowany a na nim mam zainstalowany panel IspConfig3. Mam dodaną domenę oraz poprawnie ustawione dns na moje serwery. Strona podstawowa (np: domena.pl) działa poprawnie leczy gdy dodaję nową stronę (np. sub.domena.pl) to po jakichś 10-30 min strona działa lecz następnego dnia strona znowu nie działa, gdy pinguję subdomene to nie łączy z serwerem. Strona nawet nie chce działać z innych sieci nie tylko od mojego dostawcy.
(Dodam jeszcze że posiadam podpiętą inną domenę jako pierwszą którą zaparkowałem na maszynie i na niej działa wszystko, nawet próbowałem kopiować binda i apache lecz nic nie pomogło).
Gdy dodałem do dns rekor * typu A który wskazywał na adres adres ip maszyny to prawidłowo "byle jakie" subdomeny (np: asdasd.domena.pl lub 64awsaf.domena.pl) powinny przekierowywać na domena.pl, lecz nie zawsze się tak dzieje.
Wszystkie błędy jaki kiedykolwiek mnie spotkały odnajdowałem na Google lecz tym razem nie mogę znaleźć takiego problemu. Jeśli potrzebujecie jakichś dodatkowych danych i chcecie mi pomóc to dopisze.
Pozdrawiam.
#Edycja
[b]Strefa dns:[/b]
$TTL 86400 @ IN SOA ns1.domena_maszyny.pl. mail.moja_domena.pl. ( 2013112502 ; serial, todays date + todays serial # 7200 ; refresh, seconds 7200 ; retry, seconds 604800 ; expire, seconds 86400 ) ; minimum, seconds ; moja_domena.pl 86400 NS ns3.domena_maszyny.pl. moja_domena.pl. 86400 A 5.000.000.000 moja_domena.pl. 86400 MX 10 mail.moja_domena.pl. moja_domena.pl. 86400 NS ns1.domena_maszyny.pl. moja_domena.pl. 86400 NS ns2.domena_maszyny.pl. mail 86400 A 5.000.000.000 www 86400 A 5.000.000.000
Poprawną moją oraz serwera zmieniłem tak samo jak i adres IP.
Ostatnio edytowany przez islandia18 (2013-11-25 19:23:25)
Ja tam strefy w Bindzie zawsze obrabiam w Webminie, cały program idealny nie jest, ale strefy DNS włącznie z DNSSEC ustawia i podpisuje prawidłowo.
Zobacz digiem, czy w DNS widać subdomenę,
kiedy nie można wejść na nią przez www.
Albo zrób sobie wildcard na subdomeny w typie:
*.domena.tld. 86400 IN CNAME domena.tld.
a vhosty na Apachu ponazywaj jak chcesz, każdy serwer www zazwyczaj wie,
jaki jest adres żądania REQUEST_URL. ;)
IspConfig czy DirectAdmin - to często bardziej utrudnia i komplikuje,
niż ułatwia jakąkolwiek robotę.
A jak nie potrafisz ogarnąć konfiguracji serwera bez ISPConfig,
to się nie bierz za administrowanie, do serwera trza chłopa a nie kalesony.
Pozdro
;-)
Gdybym na serwerze przetrzymywał tylko dla siebie domeny to nie problem. Lecz serwer www udzielam też znajomym, którzy korzystają. Wtedy oni mają dostęp do panelu i robią sobie co chcą.
Ma ktoś jakieś jeszcze pomysły?
Skonfigurować domeny w Webminie, chattr +i na pliki stref i zmieniające się samoczynnie konfigi, i patrzeć w logi, - co próbowało je modyfikować.
Albo Grsecurity + GrACL, tam zablokować modyfikację odpowiednich konfigów i włączyć pełne logowanie zdarzeń, zaraz się okaże, kto, co i kiedy..
Sznurki:
http://www.gentoo.org/proj/pl/hardened/grsecurity2.xml?style=printable
http://grsecurity.net/gracldoc.htm
http://pl.wikipedia.org/wiki/Grsecurity
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-11-26 01:22:24)
Ok najważniejsza rzecz już działa i domeny poprawnie działają. Powodem był brak rekordu CNAME dla konkretnej subdomeny oraz rekord A z wartością *.
Dzięki Jacekalex naprowadziłeś mnie na problem. Instalowanie dodatkowych logów nie miało sensu ponieważ nikt nic nie zmieniał.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00104 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.141.2.191' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.141.2.191', 1732855016) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732854716 |
0.00092 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.17.179.132' |
0.00083 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=246918 |
0.00104 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24689 ORDER BY posted |
0.00056 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24689 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00091 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24689 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00077 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24689 |
Total query time: 0.00763 s |