Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam koleżanki i kolegów,
Proszę was o pomoc w sprawie połączenia serwera terminali LTSP z poziomu windowsa.
Wiem, że można uruchamiać sesję podczas startu terminala poprzez PXE jak również z dyskietki jednak taka możliwość odpada ze względu na to, iż użytkownicy (przyzwyczajeni do win), muszą mieć także dostęp do systemów już uruchomionych w windows jednak z poziomu windowsa nie mają dostępu do internetu.
Sesje terminalowe maja służyć jako dostęp internetu i tylko do do poczty oraz www.
Myślałem o połączeniu przez RDP,VNC lub FreeNX lub coś podobnego, ale czy istnieje taka możliwość?
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Socza (2013-11-28 11:53:19)
Po co Tobie LTSP jak masz klientów z Windows? Piszesz, że użytkownicy są przyzwyczajeni do Windows, ale jak postawisz np. xrdp to uzyskają oni przez rdp dostęp do linuksowego desktopu!
Napisz co chcesz osiągnąć, bo ja widzę sprzeczności.
Witam,
Klienci windows nie mają dostępu do internetu, i tak ma być (sieć wyodrębniona i zabezpieczona - specyficzne oprogramowanie).
Sesje terminalowe maja służyć jako dostęp do internetu - mają mieć tylko www oraz pocztę poprzez terminal (freeNX, VNC, RDP lub coś innego), aby nie zaśmiecali windows.
Darmowy FreeNX zestawiłem jednak pozwala on bodajże na 2 sesje naraz, a ja potrzebuję około 15 sesji jednocześnie.
Myślałem również nad Win2008 niestety dość drogo wychodzi tym bardziej, że licencja standardowa posiada tylko 5 końcówek sesyjnych, a za następne trzeba dodatkowo zapłacić.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Socza (2013-11-28 21:42:51)
tzn. chcesz żeby ludzie byli zalogowani w systemie windows (po coś? czy tak "dla jaj bo się przyzwyczaili"?) i tam ma nie być dostępu do internetu (w imię porządku w systemie) oraz żeby mieli dostęp do internetu ale z innego systemu gdzie mają być cały czas podłączeni - nie przekombinowałeś?
jak rozumiem klienci / pracownicy / użytkownicy potrzebują mieć windowsa bo potrzebują mieć konkretny jakiś program (firmowy?) - czyż tak?
postaw Linuxa, odpal tam 'N' sesji (np. vncserver) i tam niech stoi odpalone - nie wiem... IceWM z Firefoxem itp..., każdy się przez VNC podepnie i niech sobie pokorzysta (okazjonalnie jak rozumiem) z internetu - nie tłumacz mi że ludzie nie znają linuxa bo do kliknięcia w firefoxa i w firefoxie znajomość systemu jest kompletnie zbędna
Dokładnie o coś takiego mi chodzi.
Raczej nie przekombinowałem (wymagania szefostwa IT + oszczędność).
Myślałem właśnie nad LTSP ale to sprowadza się właśnie do przełączania między systemami co raczej nie spodobałoby się użytkownikom.
W takim konfigu będą mogli korzystać z aplikacji na win oraz od czasu do czasu przeglądać strony i sprawdzać pocztę.
Dzięki za podpowiedź.
Ciekawe jak to będzie wyglądała z wydajnością ;)
Dam znać jak to będzie wszystko chodzić.
[quote=Socza][...]
W takim konfigu będą mogli korzystać z aplikacji na win oraz od czasu do czasu przeglądać strony i sprawdzać pocztę.
[...][/quote]
konkret - jakich aplikacji? (jeżeli to nie tajemnica)
jeżeli nazwa aplikacji jest tajemnicą to podaj przynajmniej czy to jest aplikacja która musi działać cały czas?
może można to inaczej rozwiązać, za mało wiem póki co ;)
ja np. potrzebuję w pracy Windowsa czasami (ale tak na ból do WF-Mag, oraz do 3 innych tak samo upośledzonych tylko windowsowych rzeczy - szit!) i jest Linux + Virtualbox z winxp ;)
ale że potrzebuję tego relatywnie rzadko to Virtualbox daje radę i wszyscy są zadowoleni :)
Tak ... aplikacja działa cały czas - dokładnie kilka aplikacji (ze względów różnych niestety nie mogę powiedzieć).
Zostaje mi jeszcze wybór najprostszych X-ów, aby na serwerze też za bardzo nie grzebali.
Do przeglądania stron na pewno firefox ale co do poczty, aby nie pomieszać skrzynek mailowych, bo poprzez www też nie każdemu pasuje (myślałem nad thunderbit).
dobra, rozumiem :)
IceWM + ROX zrobi Ci coś takiego prostego i wyglądającego w sposób nie odstraszający nikogo ;)
to i ile chcesz mieć "coś na pulpicie", bo jeżeli chcesz mieć pulpit pusty to sam IceWM, ikony na pasku na dole położysz (np. fireroxa, thunderbirda itp...) i każdy sobie odpali
katalogowi domowego każdego usera daj jako właściciela roota (tak, roota)
w środku pojedyńczym katalogom zmień właściciela na "tego" usera co trzeba, np. folder przeglądarki, itp - rozważ co się przyda żeby mieli zapis - może nic? (no może niech mają historię itp... zapamiętane) rozważ co jeszcze, poza tym wszystkiego w /home właścicielem niech będzie root - zmniejszy to szanse na nadmierne grzebanie (chociaż jak ktoś zdolny to i w katalogu profilu thunderbirda sobie Kadu czy Gajima postawi :P najwyżej skompiluje statycznie w domu żeby zależności nie brakowało...)
kwestia wydajności tego?
szału to nie będzie jak 15 osób odpali firefoxa na jednej maszynie....
trzeba odfiltrować jeszcze takie pożeracze zasobów jak wszelkie flashe - ale jak rozumiem to już pewnie pikuś przy twoich sztuczkach które masz, i do "okazjonalnego" korzystania to ok. powinno być, w końcu teraz jak rozumiem nie mają dostępu do sieci więc niech uszanują to że będą go mieli wogóle ;)
oczywiście przy takim rozwiązaniu istnieje możliwość (tzn. musisz to wyeliminować albo zignorować jako bonus dla kumatych) że ktoś posiada (w domu lub "gdzieś") serwer swój z wystawionym ssh, logując się na twój zdalny pulpit otworzy sesje ssh z tunelem do domu (ew. do kompletu drugie połączenie tak aby słuchać też w firmie nie tylko na loopback ale i na zwykłym IP), na windowsie odpali przeglądarkę portable, podepnie się pod tunel i tym sposobem będzie miał dostęp do sieci z windowsa :) (bo skoro ma dostęp (jakikolwiek) do serwera pośredniczącego to jest szansa na dziubanie ;) )
bo osobiście szkoliłem osobę (a to się narobiło), która zawsze uważała Linuxa za gówno a nie za system do pracy, jak się korzysta ze screena i z ekg oraz jak skonfigurować w putty tunel dynamiczny po tym jak dostała ostrzeżenie (wykaz logów od administratora) że z jej komputera są realizowane połączenia do sieci GG oraz o przeglądaniu stron niezwiązanych z pracą ;)
tak więc "wielki brat patrzy" ale nie widzi wszystkiego na pierwszy rzut oka ;) (ew. olewa zdolnych)
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00112 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.142.156.58' WHERE u.id=1 |
0.00086 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.142.156.58', 1732855380) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732855080 |
0.00085 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='157.55.39.193' |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.128.171.192' |
0.00071 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=247040 |
0.00124 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24707 ORDER BY posted |
0.00064 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24707 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00074 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24707 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24707 |
Total query time: 0.0084 s |