Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No więc tak mam glib w wersji 2.6.4 a potrzebuje 2.8.5. Mam ta 2 na dysku ba nawet odpaliłem instalke ale i poszło z sukcesem ale jest niewidoczna w systemie.
I tutaj mam pytanie jak wywalić starą i jak zastąpić ją nową.
próbowałęm export LD_LIBRARY_PATH ale program który wymaga gliba 2.8.5 nadal nie widzi biblioteki w odpowiedniej wersji.
kompiluje i nie wiem jak zrobic zeby napisało mi stare biblioteki jak dam make install
http://www.debian.org/doc/manuals/apt-howto/ch-helpers.pl.html#s-equivs
faktycznie - chciałem rozpierniczyć wiatrak ;)
AgayKhan thx pomogło.
A jak usunąć coś co się zainstalowało ręcznie ?? do /usr ??
Jedno przynajmniej mi widzi jak 2 instalnołem to już lipa
Ide jeszcze przekompilować z innymi libami bo chyba dlatego.
Ma ktoś pomysł jak zmusić instalke by szła z innymi pakietami
Próbowałem configure --with-nazwa oraz configure --enable-nazwa
ale nic nadal dostaje
The following modules will be built:
gobject
gtk (without cairo)
The following modules will NOT be built:
atk
pango
pangocairo
gtk
gtk.glade
[/quote]
a chciałbym żeby do gtk było wszystko[/code]
Musisz chyba ręcznie pokasować to z [b]/usr/local[/b]
Jak nie masz pakietów dev, to sie nie da. Nie masz : libpango1.0-dev, ( tu jest też pangocairo), libatk1.0-dev,
A co ty kompilujesz, bo chyba nie gliba?
A tak ogólnie to polecam ze zdebianizowanych źródełek robić, tam są wszelkie zależnośći.
Jeśli kompilujesz gtk2, to zależności są takie
[color=#FF0000]gettext, pkg-config, libglib2.0-dev (>= 2.8.5), libpango1.0-dev (>= 1.10.0-2), libatk1.0-dev (>= 1.6.1-2), xlibs-static-pic | xlibs-pic (>= 4.2.1-6), libx11-dev, libxext-dev, libxi-dev, libxrandr-dev, libxt-dev, libxrender-dev, libxft-dev, libxcursor-dev, libxkbfile-dev, libxinerama-dev, libxfixes-dev, libcairo2-dev, libtiff4-dev, libjpeg62-dev, libpng12-dev, docbook-utils, linuxdoc-tools-text, gnome-pkg-tools[/color][/quote]
born to be root
linux register user #362473
Nie kompiluje pygtk 2.8.5 które jest mi potrzebne do IceWMCP
Jak chciałem zbudować pakiety z tych źródeł to jakieś errory wyskakiwały więc robię to ręcznie.Niby cacy się instaluje ale IceWMCP nadal wywala że this program requires PyGtk 2.0 or better czy jakoś tak.
Jak pakietowałeś?
zależności:
[color=#FF0000][b]gnome-pkg-tools, python2.3-dev, python2.4-dev, libgtk2.0-dev (>= 2.8.0), libglib2.0-dev (>= 2.8), libglade2-dev, libxrender-dev, python, python2.3-numeric, python2.4-numeric, python-cairo-dev[/b][/color],
A jak nie masz zainkludowanego pango, a to jest też potrzebne, no to nie dziw się.
Przejdź na testing, i te problemy znikną.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00097 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='13.59.198.150' WHERE u.id=1 |
0.00092 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '13.59.198.150', 1732308359) |
0.00037 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732308059 |
0.00089 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24705 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3115 ORDER BY posted |
0.00086 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3115 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00134 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3115 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3115 |
Total query time: 0.00645 s |