Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Nie wiem czy nie porywam się z motykom na słońce :-), ale chciał bym spróbować skompilować XFCE 4.10. Dokumentacja niestety jest EN i tu jest problem. Jest może gdzieś przetłumaczona na PL ewentualnie jak by ktoś pomógł przy kompilacji.
[quote=tajwan]Nie wiem czy nie porywam się z motykom na słońce :-), ale chciał bym spróbować skompilować XFCE 4.10. Dokumentacja niestety jest EN i tu jest problem. Jest może gdzieś przetłumaczona na PL ewentualnie jak by ktoś pomógł przy kompilacji.[/quote]
Skompiluj lepiej motykem, bo z [b]motyką[/b] porywać się na nic nie musisz.
Kompilacja środowiska graficznego? ciężkie nieporozumienie, to trochę za ciężka sprawa.
Chyba, że Xfce ma folder debian/* w źródłach, wtedy starczy pierdylion plików nagłówkowych, które są w kilkunastu paczkach..
Te paczki możesz znaleźć w takim przypadku poleceniem
dpkg-checkbuilddeps
w źródłach.
Pod tym oczywiście warunkiem, że te źródła są w jednej lub kilku paczkach,
a nie np 50.
W ogóle do zabaw w świeżutki soft i kompilacje radzę Gentoo, jest stworzone do [url=http://gpo.zugaina.org/xfce-base/libxfce4ui]takiej zabawy[/url].
Debian natomiast wręcz przeciwnie, do kompilacji takich krów,
jak całe środowiska graficzne, nadaje się mniej niż średnio. ;)
W przypadku Debiana masz natomiast Debiana Jessie, a w nim właśnie Xfce-4.10, bez żadnej kompilacji.
Sznurek:
http://packages.debian.org/jessie/xfce4
Możesz dodać repo testinga, w /etc/apt/apt.conf ustawić
APT::Default-Release "stable";
I zainstalować:
aptitude install -t testing xfce4
W ten sposób na Wheezy zainstalujesz Xfce z testinga, razem ze wszystkimi zależnościami.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2013-12-08 02:57:24)
O stary teraz to poszalałeś po wykonaniu instrukcji wywalił mi wszystko z kompa nawet xorga poza całym GNOME 3 to całe oprogramowanie został mi tylko skype i kadu no ale xfce4.10 się zainstalował. Nawet nie wiem co się stało i jak się stało.
Widocznie czegoś nie dokończyłeś.
U mnie dodanie w apt.conf
APT::Default-Release "testing";
Dalej jest testing, pomimo instalowania różnych rzeczy (np Gnome) z experimental.
Na Wheezym też nie miałem kłopotów przy ustawieniu w apt stable i dodaniu repo sida i testinga.
Najwyżej Xorga też zainstaluj z testinga, albo na przyszłość patrz, co robi aptitude, ten zawsze pyta o zgodę, na taką czy inną operację.
Dodałem
APT::Default-Release "stable";
Na przyszłość poprzeglądaj kolejne rozwiązania proponowane przez aptitude, jeszcze niedawno całkiem ładnie w trzecim rozwiązaniu (to oczywiście zależy również od tego co się ma zainstalowane w systemie) wchodził: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=245222#p245222
Nie lepiej spinować? [b]tajwan[/b] - ogarnij się ;] Poczytaj o mieszaniu wydań.
Ostatnio edytowany przez marcin'82 (2013-12-08 08:54:02)
Jak już się nie jednokrotnie przekonałem nie warto kombinować. Niech zostanie zwykły stable, ze zwykłym gnome. Z prędkością może "dupy nie urwie" skonfiguruje go sobie tyle ile potrafię. I niech se chodzi tak jak potrafi.
@tajwan, ile razy Ci można powtarzać, zainstaluj tego testinga z nowym xfce i będzie spokój na jakiś czas przynajmniej ze środowiskiem;). Czy Ty zwariowałeś, sam sobie robisz pod górę, ale najprostszego i najlepszego w twoim przypadku rozwiązanie za chuj nie chcesz zaakceptować.
Zauważ, że bardzo dużo osób tutaj używa wersji testowej i jakoś nie narzekają na problemy. Osobiście też jestem szczęśliwym posiadaczem testinga i jeszcze nie miałem na nim żadnych problemów, ani qrwa jednego, to dlaczego z góry zakładasz, że akurat Ty będziesz takie problemy miał i go nie ogarniesz.
Weź to całe twoje badziewie w końcu podbij do testinga, bo nie wiem..
[img]http://joemonster.org/i/2013/11/sexyfail_17.gif[/img]
..Kompilacja XFCE.. nie no...znów mi stropy zarwałeś aaahahahaahaha
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-19 03:42:54)
[quote=menel]Zauważ, że bardzo dużo osób tutaj używa wersji testowej i jakoś nie narzekają na problemy. Osobiście też jestem szczęśliwym posiadaczem testinga i jeszcze nie miałem na nim żadnych problemów, ani qrwa jednego, to dlaczego z góry zakładasz, że akurat Ty będziesz takie problemy miał i go nie ogarniesz.[/quote]
1. A niektórzy używają nawet wersji niestabilnej. No przykładowo ja.
2. Zakłada problemy, bo pewnie sam je stworzy.
Też mam wymieszany system i sporo pakietów z sida i jak na razie wszystko śmiga jak ta lala..
Zakłada problemy, bo pewnie sam je stworzy.[/quote]
No to wtedy na jedno wychodzi z jakiej wersji będzie korzystał..Dopóki się nie spróbuje to zakładać sobie można dużo...
Już mam dość czytania kolejnego tematu żali, napiszę sobie skrypt, który wygeneruje źródła dla backportów dla xfce i je skompiluje. Może wtedy przestaniesz tajwan przeżywać.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00086 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.228.171' WHERE u.id=1 |
0.00069 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.228.171', 1732592440) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732592140 |
0.00043 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=247806 |
0.00009 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24778 ORDER BY posted |
0.00059 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24778 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00087 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24778 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24778 |
Total query time: 0.00513 s |