Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2013-12-07 09:16:04

Outlaw - Użytkownik

Outlaw
Użytkownik
Serwis

Automatyczne włączenie fsck

Po ostatnich wyłączeniach prądu serwer nie wstał i pojawił się komunikat o błędach na partycjach i trzeba było uruchomić fsck, co za tym idzie fizycznie w nocy jechać tam gdzie serwer stoi ;/ Jak ustrzec się takich sytuacji w przyszłości. Da radę jakoś ustawić żeby fsck uruchamiał się automatycznie jak tylko pojawią się błędy?

http://blog.outlaw.one.pl
[url=http://siecikomputerowe.bydgoszcz.pl]Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Toruń, Piła.[/url]
[url=http://netria.pl]Internet, Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Piła, Toruń, Czersk[/url]

#2  2013-12-07 16:21:13

morfik - Cenzor wirtualnego świata

morfik
Cenzor wirtualnego świata
Serwis

Re: Automatyczne włączenie fsck

Po awarii zasilanie, fsck automatycznie sprawdza integralność danych, jaki komunikat ci wyrzuciło dokładnie?

#3  2013-12-09 06:42:36

Outlaw - Użytkownik

Outlaw
Użytkownik
Serwis

Nie pamiętam dokładnie. Trzeba było podać hasło roota i potem z ręki wpisać w konsole fsck. Zamiast wpisywać hasło można było wcisnąć ctrl+D, ale to tylko restartowało system i było to samo.

http://blog.outlaw.one.pl
[url=http://siecikomputerowe.bydgoszcz.pl]Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Toruń, Piła.[/url]
[url=http://netria.pl]Internet, Okablowanie strukturalne, sieci komputerowe, Bydgoszcz, Poznań, Piła, Toruń, Czersk[/url]

#4  2013-12-09 07:43:38

Pavlo950 - człowiek pasjonat :D

Pavlo950
człowiek pasjonat :D
Serwis

Tryb awaryjny?

#5  2013-12-09 08:46:06

pioki - Użytkownik

pioki
Użytkownik

[quote=Outlaw]Da radę jakoś ustawić żeby fsck uruchamiał się automatycznie jak tylko pojawią się błędy?[/quote]
W takim wypadku fsck uruchamia się automatycznie. Powyższą sytuację masz wtedy gdy fsck nie uda się naprawić błędów (to znaczy chyba z opcją "-a"). Jeśli chciałbyś ustawić jakiś bardziej agresywny (niebezpieczny), automatyczny sposób naprawy systemu, to musisz chyba trochę w skryptach startowych pogrzebać.

Ostatnio edytowany przez pioki (2013-12-09 08:47:03)

#6  2013-12-09 16:12:11

morfik
Serwis

Chyba wiem o co chodzi -- to jest od wpisów które są w fstabie ale nie ma ich fizycznie w czasie montowania. Dlatego wyrzuca taki groźny komunikat. Ja tak miałem jak używałem jeszcze disk-managera +truecrypta, wtedy po zaniku zasilania kontenery się zamykały i nie było co podmontować na starcie systemu, a że system zamknął się i nie pozwolił mi usunąć wpisów z fstaba -- stąd problem. Ciężko mi powiedzieć czy to coś w ten deseń bo nie "pamiętasz" co wyrzuciło. W sumie to przejrzyj sysloga w poszukiwaniu tamtego eventu.

Przejrzyj sobie także /etc/fstab i popatrz co nie powinno się montować automatycznie, możesz dodać noauto do opcji w fstabie.

#7  2013-12-09 20:19:34

dominbik - Członek DUG

dominbik
Członek DUG

Kurde ostatnio stawiałem u kolegi Linuxa dla jego babci - kobieta zawsze wyłącza komputer listwą. Windows XP i tak wytrzymał długo (1,5roku), ale mam nadzieję, że EXT4 i fsck nie dadzą się pokonać, (czytałem, że w EXT4 z tymi barierami itd.. nie ma prawa dojść do uszkodzenia struktury nawet podczas odłączenia podczas zapisu metadanych)

[img]http://img34.imageshack.us/img34/5092/zw9m.png[/img] [img]http://img29.imageshack.us/img29/219/pibw.png[/img]

#8  2013-12-11 16:36:10

morfik
Serwis

Jak nie ma prawa? Dochodzi, zawsze będą problemy z odzyskaniem zapisywanych danych bo domyślne nie jest ustawione data=journal . A przy data=ordered dochodzi do utraty danych, zwłaszcza jak commit jest wysoki. Mi przy zawale zwykle wcina konfigurację claws-maila, czasami też i spacefm traci swoją, parę razy mi wcieło nawet zapisane karty w ff. Przed chwilą mi system zdechł i musiałem robić rehash wszystkich obrazów iso z linuxami na torrencie, bo coś się rozwaliło, no bo zwykle trzeba robić rehash aktywnych w downloadzie obrazów, ale jak widać coś więcej się uszkodziło. Choć to pewnie wina za wysokiego commit (20) ale w sumie nie wiem czy jest sens obniżać go przy zawale raz na miesiąc.

data=journal        All data are committed into the journal prior to being
            written into the main file system.  Enabling
            this mode will disable delayed allocation and
            O_DIRECT support.

data=ordered    (*)    All data are forced directly out to the main file
            system prior to its metadata being committed to the
            journal.

data=writeback        Data ordering is not preserved, data may be written
            into the main file system after its metadata has been
            committed to the journal.

commit=nrsec    (*)    Ext4 can be told to sync all its data and metadata
            every 'nrsec' seconds. The default value is 5 seconds.
            This means that if you lose your power, you will lose
            as much as the latest 5 seconds of work (your
            filesystem will not be damaged though, thanks to the
            journaling).  This default value (or any low value)
            will hurt performance, but it's good for data-safety.
            Setting it to 0 will have the same effect as leaving
            it at the default (5 seconds).
            Setting it to very large values will improve
            performance.[/quote]
A co do babci to daj jej data=journal wtedy się na pewno nic nie uszkodzi, ciekawe jaki performacne to ma. xD

Stopka forum