Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!!!
Mam monitor LCD Samsung Sync Master 173P i karte Riva TNT2 po instalaci debiana 3.1 nie moge ustawic wiekszej rozdzielczosci niz 800x600, w innych systemach jest wszytsko oki. Czy aby tylko zmienic rozdzielczosc musze instalowac nowe sterowniki??
poszukaj dokładniej bo było setki razy na forum:
wyedytuj plik /etc/X11/XF86Config-4 albo /etc/X11/xorg.conf więcej szukaj na forum bo było niedawno
pokaztym może ci się uda pobawić takimi progzami:
xf86cfg albo xorgcfg może uda się zmienić ale raczej edytować plik lepiej
EDIT: dobra zlituje się:
podajże na końcu jest fragment tekstu gdzie napisane są rozdzielczości i ilość kolorów. patrząc na wzory czyli wypełnione dopisz sobie np. rozdzielczość 1024x768 itp. do takiej jaką pozwala uzyskać monitor
Dzieki rozdzieloczsc jest teraz oki, ale mam inny problem, jak ustawie odpwiednia rozdzielczosc 1280x1024 i odswiezanie 60Hz pojawia mi sie z lewje strony centymetrowy czarny pasek i ekran przesuwa sie w prawa strone tak ze rog okna jest nie widoczny, czy to wina sterów??
Problem da się rozwiązać regulując sterowaniem monitora. Ale pewnie masz jeszcze na twoim komputerze "jedyny sluszny system" wiec tutaj juz trzeba sie pobawić czestotliwosciami monitora aby uzyskac obraz na całej powierzchni ekranu :)
Jak na windersie masz sterowniki ForceWare to zrób tak:
1. Najpierw wejdż do Debiana i wyreguluj sobie monitor przez jego OSD tak, żeby obraz był tak jak trzeba.
2. W Windersie wejdź do panelu ForceWarea i Wybierz po prawej stronie "dostosowywanie ekranu". Tam też wyreguluj ekran tak jak trzeba. Nie wpłynie to na ustawienia robione w Debianie.
Dzieki za rady. Nie mam OSD. Wystarczyly nowe stery do grafy, instalajca banalna, chyba latwiejsza niz na windzie.
Nie mam OSD[/quote]
chodziło mi o takie cóś co ci wyskakuje na monitorze jak naciśniesz odpowiedni przycisk na przednim panelu. każdy monitor ma takie OSD.
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00084 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.166.61' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.166.61', 1732717483) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732717183 |
0.00073 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24842 |
0.00004 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3099 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3099 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00126 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3099 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3099 |
Total query time: 0.00563 s |