Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
no więc (wiem że nie lubicie tego słowa..) formatowałem cały dysk i mam na nowo debian`a i jak wpisuje alsaconf to nie widzi mojej dźwiękówki:
debian:/home/cybek# alsaconf
modinfo: could not find module snd
Unloading ALSA sound driver modules:.
Building card database...
modinfo: could not find module snd-opl3sa2
modinfo: could not find module snd-cs4236
modinfo: could not find module snd-cs4232
modinfo: could not find module snd-cs4231
modinfo: could not find module snd-es18xx
modinfo: could not find module snd-es1688
modinfo: could not find module snd-sb16
modinfo: could not find module snd-sb8
debian:/home/cybek#[/quote]
Jądro mam to samo co przed formatem i powinno być dobre mam alsa-base i alsa-utils ktoś wie w czym może być kłopot? dźwięku nie ma np. w xmms ale w kscd (z płyty AUDIO) jakis tam jest. kmix także nie widzi dźwiękówki tzn. nie ma pasków regulacji. mam kde i od początku pisało w kde że nie może zainicjować sterownika dźwiękówki nawet na fabrycznym jajku 2.6.8 please help ME!!
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
jadro oryginalne z instalacji?czy jakas wlasna robota?
pakiet linux-sound-base mam
jądro własne 2.6.16-rc3-nitro1 ale na fabrycznym też nie było dźwięku. dodam że KDE mam instalowane przez kde czyli różne pakiety są a nie samo kde natomiast system instalowałem tylko bazowy i reszte musiałem sam doinstalować np. make g++ gcc itp.
Chyba już wiem czemu tak było... skompilowałem jajko ze sterami dźwięku jako moduł i nic... okazał się że nie byłem w grupir audio :/
gdy skompilowałem jako moduł wszystko co jest w jajku jako alsa i sterowniki dźwięku i uruchomiłem potem na tym jajku alsaconf to było ok. potem zresetowałem kompa i uruchomiłem na jajku w którym już wszystko do dźwięku było na stałe i glos niby jest ale jak dałem alsaconf to nie wykrył mojej dźwiękówki to przerw2ałem alsaconf zamykając konsole bo grunt żeby dźwięk działał no nie?
no nie?[/quote]
[color=red][b]EDIT:[/b]
[i] Prosze nie drwic z innych uczestnikow forum.... jesli ktos cos ma do kogos to prosze na prv'a dac sobie po razie lub jest do tego watek klutnie.....
Administrator
BiExi
[/i][/color]
1) dlaczego?
2)!!!! ale poprzednim razem miałem wkompilowane na stałe i było OK wszystko.
3) czemu nie może być na stałe?
4) da się jakoś sprawdzić czy dany program używa alse czy np. oss??
Troszkę mała dygresja. Po co robiłeś reinstalke? Ja robiłem to tylko raz. Zainstalowałem sobie nowy kernel, wyskoczyły mi konflikty, nie przejąłem się tym, odinstalowałem sobie od razu stare jądro. I wyłączyłem kompa, zależnościami chciałem się zająć później. A mi potem init nawet nie wystartował. A jako, ze było to tak tydzień po instalacji DEbiana, to zrobiłem sobie reinstalkę.
EDIT: Prosze nie drwic z innych uczestnikow forum.... jesli ktos cos ma do kogos to prosze na prv'a dac sobie po razie lub jest do tego watek klutnie..... Administrator BiExi
To nie byla drwina, tylko dziwi mnie ze uzytkownik ktory jest "doswiadczonym debianowcem" nie czytal podstaw ;)
Jesli kogos obrazilem to s.o.r.x
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00008 | SET NAMES latin2 |
0.00188 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.119.123.154' WHERE u.id=1 |
0.00286 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.119.123.154', 1738326994) |
0.00067 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738326694 |
0.00062 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24911 |
0.00803 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3127 ORDER BY posted |
0.00139 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3127 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00102 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3127 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00096 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3127 |
Total query time: 0.01768 s |