Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No wlaśnie mam debiana sid (upgradowany sarge) i zrobiłem wszystko z bootsplash'em trututu wszystko działa oprócz jednego :/ Bootsplash jest uruchamiany na koniec sekwencji bootowania i to troszeczke mi nie pasuje. Jak to zmienić ??
Ps. sam kompilowałem jajko i łatałem jeżeli ma coś to do rzeczy
Peace!
spróbuj skompilować jajko wg. opisu na stronie debianusers.pl w dziale artykuły
PS: framebuffer`a masz na stałe? oraz obsługe initrd`a?
Tam na tej stronie a dokładniej to na tej: [url]http://debianusers.pl/article.php?aid=67[/url]
jest napisane jak skompilować jądro (wiem że masz sida ale opis dobry jest)
tylko jest jeden problem. na sid`zie nie uruchomisz paska postępu. ale reszta działa dobrze
Na sidzie odpalisz progress bara - pisałem o tym w innym wątku.
Skompilowałem jajko tak jak jest na tej stronie wpisy w lilo mam dobre a bootsplash odpala się na samym końcu. A ja chce żeby było tak jak w ubuntu/mandriva/suse że odrazu po załadowaniu jajka włączał mi się bootsplash i leciał pasek. Ma ktoś jakiś pomysł
Ps. Pod ttyX mam splasha ładnego
Ps2. Tak mam w lilo initrd = /boot/initrd.splash i append... W jajku mam obsługe initrd i tych innych badziewi co sa podane na stronie co kolega podał
Ps3. Nie mam wkompilowanego loga ani jako moduł też
wpisz też tam gdzie jest kernel czyli plik vmlinuz taką linijke tzn znaki do linijki kernel:
vga=791 splash=silent[/quote]
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
moj config od lilo:
image = /boot/debian/vmlinuz-2.6.15.1
root=/dev/hda3
vga="791"
label=linux
read-only
append="splash=silent"
initrd=/boot/initrd.splash
[/quote]
Myśle że problem nie leży po stronie konfiguracji lilo/grub'a tylko po stronie kolejnosci uruchamiania kolejnych usług. Bootsplash ładuje się na samym końcu, po nim tylko już x'y wstają. I jak przenieść uruchamianie bootsplasha na sam początek??
czy to append to jest komenda lilo`wa? zamiast append wpisz samo splash=silent i zobacz czy to pomoże
PS: Lorenzo. twój sposób jest bez urazy ale do kitu ponieważ ten pasek uruchamia się dopiero przy init`cie a ten sarge`owy uruchamiał się razem z jajkiem i właśnie jajko najdłużej się ładuje i wtedy się przydaje pasek... więc zna ktoś inny sposób?
ha!
Znalazłem odpowiedź!!
Tak działo się przez to że używałem lilo z Vector Linux którego mam na drugiej partycji ;) Jak zainstalowałem lilo na debianie to wszystko ok działa, eeee prawie wszystko ok działa.. Mianowicie jak używam bootsplasha to ładowanie systemu zaciana się na
Setting up general console font...
Pomaga tylko twardy reset :/
Ktoś wie jak to wyłączyć?? Przy pomocy rcconf nie daje rady :/
Peace!
PS: Lorenzo. twój sposób jest bez urazy ale do kitu ponieważ ten pasek uruchamia się dopiero przy init`cie a ten sarge`owy uruchamiał się razem z jajkiem i właśnie jajko najdłużej się ładuje i wtedy się przydaje pasek... więc zna ktoś inny sposób?[/quote]
Gdybys doczytrał wątek do końca to bys zobaczył rozwiązanie
Dałem tam linki do plików rc i rcS na których wsio chodzi.
P.S. mam jeszcze jedną ich wersje w zanadrzu ale nie są przetestowane
Lorenzo możesz w tym wątku dać link do tych plików jeszcze raz. Bo ja ściągłem jakieś z forum wrzuciłem do /etc/initd.d/ i nic się pasek nie rusza :/ Więc jeszcze dopowiedz słówko co i jak z tymi plikami.
Co do zacinania się przy "Setting up general console font..." pomogło wywalenie z /etc/init.d/ pliku:"console-screen.sh"
Peace!
Te skrypty z mojej strony (fatcat.ftj....) można spatchowac przez sysv-rc-bootsplash z repo www.bootsplash.de. Sa co prawda z patchowane, ale skoro się burzy to możesz je jeszcze raz potraktować paczkią sysv-rc-bootsplash i będa chodzić (miałem taki problem po upgradzie bootsplasha).
A ma ktoś pomysł jak spatchować jajko 2.6.16-rc3 razem z paczką nitro1 (albo 3) bootsplash`em bo pliki do jądra dodaje tylko niektóre się nie patchują a potem przy kompilacji wywala pliki bootsplash`a a z nitra nie chce rezygnować i bootsplash`a mieć chce. ktoś wie czy da się jakoś? jakieś gołe łątki?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00106 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.22.248.81' WHERE u.id=1 |
0.00139 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.22.248.81', 1738350525) |
0.00064 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738350225 |
0.00093 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='100.29.128.75' |
0.00094 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.217.128.174' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.212.205.90' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.215.221.125' |
0.00087 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.94.199.128' |
0.00082 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='34.194.233.48' |
0.00445 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.147.80.137' |
0.00075 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=24949 |
0.00136 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3130 ORDER BY posted |
0.00071 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3130 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00108 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3130 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00089 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3130 |
Total query time: 0.01777 s |