Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2006-03-18 16:00:04

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

media:/.... (i jego "dziurawe" działanie)

sorry jeżeli temat gdzieś był porzadnie poruszony, ale nie widze i jakoś nie chce mi sie wszystkiego na forum czytać :(

no więć tkaie rzeczy jak [b]system:/media/sda1[/b], [b]system:/media/hdd[/b], [b]system:/media/hdc[/b] nie otwierają się (mowimy o KDE 3.5)
natomiast [b]system:/media/hda1[/b], [b]system:/media/hdb1[/b] otwierają się znakomicie
w czym jest problem że włączony pen-drive czy włożony CD nie otwiera się tak "ładnie" - kiedyś miałem OK :)

jakby się komuś przydało to plik /etc/fstab

Kod:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>    <type>   <options>                   <dump>  <pass>
proc            /proc             proc     defaults                     0       0
/dev/hda1       /                 ext3     defaults,errors=remount-ro   0       1
/dev/hda2       /home             ext3     defaults                     0       2
/dev/hdb1       /home/rozne/filmy ext3     defaults                     0       3
/dev/hda3       none              swap     sw                           0       0
/dev/hdd        /media/cd-rw      auto     ro,user,noauto,unhide        0       0
/dev/hdc        /media/dvd-rw     auto     ro,user,noauto,unhide        0       0
/dev/sda1       /media/dyskietka  vfat     user,defaults                0       0

z góry DZIĘKI za pare zdań pomocy :)
bo mnie to troche drażni a problem się pojawił "sam" jakiś dobry miesiąć temu, nie pytałem sie jeszcze bo szukałem ze moze coś sam gdzieś coś...
ale widze dziś że dyski twarde OK
ale inne rzeczy nie :(

#2  2006-03-19 14:06:09

__AlinOe - Użytkownik

__AlinOe
Użytkownik

Re: media:/.... (i jego "dziurawe" działanie)

Mam podobny problem, ktory zauwazylem dopiero po upgradzie KDE do 3.5, teraz np jak wkładam płytkę to samo wyskakuje okienko jak na windzie ze spisem mozliwych działąń i jak np klikam otwórz czy cos takiego to otwiera się konqueror i wygląda jak coś robił ale jest pusty w srodku, dlatego też jestem ciekaw czy da się cos z tym zrobic, w sumie to wyglada na jakis bug w samym KDE, ale chyba ktos powinien cos z tym zrobic

#3  2006-03-19 14:12:04

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

mam KDE 3.5 z backportów i żadnego problemu z mediami nie mam

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712

#4  2006-03-31 00:24:26

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

a ja mam z unstable i dziś zauważyłem że [b]bluetooth:/[/b] też nie działa- ale dupa :(

#5  2006-03-31 07:34:12

arq - Członek DUG

arq
Członek DUG

Graffi - a spróbuj zmienić punkt montowania z /media do /mnt

Zdrówko!
arq
[img]http://www.debianusers.pl/img/powered-by-debian.png[/img]

#6  2006-04-07 23:54:03

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

dziś postawiłem cały system od nowa - myslać że mieszajac pakiety jak popadnie ze stable, testing, unstable coś pomieszalem, ale nie jest to wina, bo mam teraz czystego testing i... i problem jest nadal (przynajmniej z [b]media:[/b]) ale widze jedna fajna i zarazem dołującą mnie rzecz, wina leży gdzieś w skompilowaniu kernela, na paczkowym media: mi dziala a na moim nie ;(

a teraz bądź człowieku mądry i modyśl sie dlaczego i co poprawić :(
jak ktoś bedzie miał pomysł (nie filozowię jak można taki warunek narzucić bo troche malo mnie cieszy milion razy kompilować kernela) to będę niezmiernie wdzięczny za pare zdań pomocy co w kernelu dorzucić aby KDE zaczęło działać jak trzeba :)

#7  2006-04-08 08:57:23

czadman - Bicycle repairman

czadman
Bicycle repairman

a teraz bądź człowieku mądry i modyśl sie dlaczego i co poprawić :(
jak ktoś bedzie miał pomysł (nie filozowię jak można taki warunek narzucić bo troche malo mnie cieszy milion razy kompilować kernela) to będę niezmiernie wdzięczny za pare zdań pomocy co w kernelu dorzucić aby KDE zaczęło działać jak trzeba :)[/quote]
[url=http://lists.debian.org/debian-kde/2005/04/msg00170.html]Tu[/url] jest wątek o tym, może coś pomoże.

[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]

#8  2006-04-08 10:12:40

Graffi - Użytkownik

Graffi
Użytkownik
Serwis

narazie po wszelkich pracach jestem na jadrze z "paczki"
no i okazało się ze zaintalowanie sterownikół NVidii oraz lirca to w sumei prościejsze na jadrze takim niz skompilowanie swojego z dobrze działającymi urządzeniami pod KDE :|

dzięki za pomoc, ale narazie nie pomogło...

#9  2006-04-13 22:31:04

__AlinOe - Użytkownik

__AlinOe
Użytkownik

Ostatnio przewertowałem troche dokumentacji i for odnośnie media:/ i w sumie wychodzi na to że jest to wogóle jeszcze projetk nie w pełni stabilny i dojrzały dlatego potrafi sprawiac klopoty, generalnie zauważyłem że przy próbach automontowania jak mi wyskakiwało okienko z opcjami co można zrobic i próbowalem coś pozmieniać to wyskakiwał mi błąd, okazało się że standardowo chyba w KDE za to automontowanie jest odpowiedzialny demon Kded Media Manager, jak przeczytałem na innym forum że podobno developerzy debiana spłodzili włąsnego demona to automontowania i nazywa się ivman, i każdy zaleca jego używanie, wiec go zainstalowałem dodałem symlinka do ~/.kde/Autostart wyłączyłem kded i ciągle lipa :(, jesli ktos wie jak powinno sie poprawnie  skonfigurowac tego ivmana w debianie to byłbym happy
Dodam że mam zainstalowane: udev, dbus, hal, ivman, pmount( ponoc pmounta powinno sie jeszcze skonfigurowac zeby dziala zamiast fstab-sync ale opis był pod slakware z jakimi katalogiem /usr/local/etc/hal/device.d którego niegdzie w debianie nie mam )

Stopka forum