Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Posiadam pewne problemy z przeglądarką Google Chrome na debianie stable. System postawiłem wczoraj "na świeżo", a jedynym większym działaniem na nim z mojej strony była instalacja grafiki R6870 za pomocą poradnika z podanego linka: [url]https://wiki.debian.org/ATIProprietary[/url]
Problem wygląda następująco - instalowałem Chroma w wersji stable/unstable oraz jego otwarty odpowiednik Chromium i każdy z wymienionych przy użytkowaniu mocno przycina (przewijanie wyszukiwań w google, listy filmików na youtube czy też spróbowanie(!) uruchomienia filmiku jest w efekcie TRAGICZNE). Jako alternatywa stoi Iceweasel z zainstalowanym ostatnim możliwym flash playerem od adobe (bodajże w wersji 11.2) i jak na złość śmiga aż miło, ale nie satysfakcjonuje mnie to, ponieważ zależy mi na utrzymywaniu aktualnej wersji flasha gdzie w Chrome sprawa się ma dosyć dobrze dzięki pepper flash playerowi.
Problem nie tkwi w sprzętowej akceleracji. Inną sprawą jest moja niedawna zabawa z różnymi dystrybucjami (np. Sabayon, Fedora, Ubuntu) gdzie w każdej z nich Chrome działał jak złoto tuż po instalacji. Przyznaję, że brakuje mi już pomysłów dlatego zwracam się o pomoc :)
Ostatnio edytowany przez Lameismyname (2013-12-27 14:05:23)
Alternatywa do Youtube nazywa się Minitube, nie wymaga ani Flasha ani Chrome.
:D
Jak się sypie Chrome z repo, to możesz pociągnąć bezpośrednio ze strony Google, albo poczekać na aktualizację, aktualizacje Chrome są praktycznie co tydzień.
Lameismyname sprawdź w pluginach Chromium czy nie są włączone oba: flash od Adobe 11.2 i pepper. Wyłącz ten od Adobe bo potrafią zarżnąć do spółki tę przeglądarkę (googlowy flash też pozostawia sporo do życzenia pod względem wydajności).
Ostatnio edytowany przez yantar (2013-12-27 15:12:06)
Nie polecam tej przeglądarki nikomu nie tylko ze względu na jej słabą wydajność, ale także na kilka szpiegujących dialerków od googla. Lepiej użyć czystego Chromium i doinstalować [url=http://www.debian.pl/entries/261-pepper-flashplugin-w-chromium]pepera[/url]. (bardzo dobrze i wydajnie chodzi z peperem w przeciwieństwie do chroma).
Ja przykładowo w ogóle nie używam, przeglądarki do odtwarzania wideo (pomijając rzadkie przypadki). Do odtwarzania filmów z Youtuba [url=http://packages.debian.org/search?keywords=smtube]smtube[/url] doskonale się sprawdza, resztę wideo można bezproblemowo oglądać na [url=http://packages.debian.org/pl/sid/xbmc]xbmc[/url] z odpowiednimi wtyczkami...
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-27 16:00:38)
No to sytuacja wygląda następująco (eksperyment na Google Chrome Unstable, macie screena w png):
http://zapodaj.net/images/0e5e6f77e94ef.png
Jak widać są 2 flashe: pepper w wersji 12, adobe w wersji 11.2
Domyślnie po instalacji oba są włączone i się wszystko sypie. Jak wyłączę adobe i zostawie peppera to nadal się sypie tak samo, jak zostawię adobę a wyłączę peppera to wszystko chodzi elegancko ale nie ustawia mnie flash w wersji 11.2
Wywalę adobe flasha i pokombinuję z doinstalowaniem peppera do chromium.... może zadziała to po ludzku. Skoro pepper jest natywnie wspierany przez linucha nie chce się bawić w jakieś wtyczki z "trzeciej ręki" :)
Hotlink :P
Możesz też poczytać, bo w ustawieniach Chruma można włączyć akcelerację graficzną
Fervi
łoooo z tyloma wtyczkami to ja bym się bał poruszać po internecie;), do codziennej pracy z przeglądarką nie używam żadnych wtyczek w oddzielnej mam tylko jave do bankowości i innych kurników i we wspomnianym chromium pepera do odtwarzania jakiś najnowszych badziew których nie odtworzę na smtube albo xbmc..
Ostatnio edytowany przez menel (2013-12-27 17:11:54)
Te wtyczki to nie jakieś moje fanaberie tylko domyślny zestaw po instalacji paczki chrome'a, mówiłem, że tyle co wczoraj system postawiłem.
Tak czy siak coś mnie tknęło i postawiłem dzisiaj testinga (jessie). Chrome'a w aktualnej wersji unstable zdarłem ze strony googli, zainstalowałem paczkę i wszystko działa jak powinno.
Z tymi pingwinami całe życie "jak nie urok to sraczka", ale ma to swój urok :D
@Pavlo950, oj tam szczegółów się czepiasz, kiedyś wymagał;)
[quote=menel]@Pavlo950, oj tam szczegółów się czepiasz, kiedyś wymagał;)[/quote]
Na szczęście mu przeszło. :DDD
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.135.247.17' WHERE u.id=1 |
0.00090 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.135.247.17', 1732585456) |
0.00048 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732585156 |
0.00048 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=249648 |
0.00074 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24897 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24897 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00090 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24897 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00090 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24897 |
Total query time: 0.00614 s |