Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Przypadkiem przy RFP nie pomija się pola „owner”? To tylko przy ITP się podaje?
@coffi
Spaczkowaną na pewno - to Ci zaoszczędzi trochę pracy. Zamiast bootowalnej możesz przecież wykorzystać LiveCD jakiejkolwiek dystrybucji, przykładowo Xubuntu.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2013-12-29 11:59:20)
[quote=azhag]Przypadkiem przy RFP nie pomija się pola „owner”? To tylko przy ITP się podaje?[/quote]
No tak, mój błąd.
Niemniej bugreport dodaje automatycznie pole owner
Niemniej dziś dodam :P
Fervi
Wracając jeszcze do kernela, czy jest jakieś repo które zawiera najnowszy spaczkowany kernel (nawet w postaci źródeł które automatycznie by się kompilowały na maszynie użytkownika)? Bo w Wheezy jest aktualnie 3.2.51, z tego co wiem, a w backportach 3.10 - czyli też nie najnowszy.
W repo aptosida zawsze jest najnowszy stabilny. BTW, czegoś w wersjach ze stable i backportów Ci brakuje, czy tylko chcesz żeby był najnowszy?
Ja natomiast polecam repozytorium Liquiorix, gdzie masz bardzo nowe jądra + dostosowane do "domów" (do gier, multimediów itd.)
Na pewno na nim KVM nie działa (nie wiem czemu, według pliku config wszystkie moduły powinny być zbudowane)
Fervi
Liquorixa sam używam i dlatego mogę powiedzieć, że tam często nie jest najnowszy. Przejścia na kolejną gałąź dopiero przy którymś z kolei wydaniu poprawkowym to normalka. Nie żeby mi to w czymś przeszkadzało, ale pytanie było o najnowszy. ;)
PS Ten z aptosida w sumie chyba też jest bardziej na biurka niż serwery.
A jak w takiej sytuacji ustawić pin-priority, żeby podczas aktualizacji systemu nagle nie przemianował mi się z Wheezy na unstable (chcę żeby tylko kernel był z Sida, reszta pakietów z Wheezy i żeby było to rozwiązanie uniwersalne - w sensie że po wydaniu jądra 3.13 było wszystko dalej poprawnie - chodzi o nazwy pakietów).
W sumie wystarczy [url=http://dug.net.pl/tekst/163/priorytety_pakietow_%28apt_pinning__pin_priority%29/#target_release]target release[/url] ustawić na stable/wheezy, a instalację kernela z Sida wskazać z wiersza poleceń (metapakietu jeśli automatycznie mają być instalowane kolejne wydania). Tylko nie wiem czy to wejdzie ładnie, może coś poza kernelem trzeba byłoby zaktualizować, ale mogą wystarczyć wersje z backportów.
BTW, czegoś w wersjach ze stable i backportów Ci brakuje, czy tylko chcesz żeby był najnowszy?
Na razie potrzebuje tylko najnowszego kernela, ale nie wiem co z tym pin-priority. "Metapakiet" (np. linux-image-amd64)- miałem to na końcu języka :P No i pozostała mi jeszcze kwestia automatycznego usuwania starych kerneli. I headerów do kernela :p Ciekawe, czy zbyt nowa wersja GCC może wpływać negatywnie na jakieś pakiety, hmm...
Sama nowa wersja gcc nie, zresztą nie musi być nawet domyślną. Ale prawdopodobnie nie zainstalujesz ładnie wersji z unstable na stable, trochę pakietów trzeba byłoby zaktualizować. Co do pin-priority to napisałem w poprzednim poście.
[b]EDIT:[/b] Co do usuwania kerneli, może to:
Package: kernel-remover New: yes State: not installed Version: 3.1.11 Priority: extra Section: misc Maintainer: Stefan Lippers-Hollmann <s.l-h@gmx.de> Architecture: all Uncompressed Size: 308 k Depends: gettext-base, dctrl-tools, ssft Description: tool for the removal of the Linux kernel packages This tool handles the common tasks while handling testing kernels, the removal of deprecated kernel images, headers, depending packages, symlinks and associated drivers. unpackaged cruft below /lib/modules/$KVERS will be nuked. Neither the currently running-, nor the newest kernels will be offered for removal.
W ogóle kernele są chyba zdefiniowane w /etc/apt/apt.conf.d/01autoremove żeby nie były automatycznie usuwane (albo dostają automatycznie status zainstalowanych ręcznie, już nie pamiętam). Bez tego gdy mają status zainstalowanych automatycznie (np. z metapakietu) i nic już nie trzyma ich w zależnościach powinny lecieć automatycznie. Ewentualnie przestarzałe wersje usuwać via np.:
aptitude purge linux~o
To usuwa pakiety niedostępne w żadnym używanym repozytorium, których nazwa zawiera słowo linux.
Albo tak:
aptitude purge linux-image~o linux-headers~o
Kernel zainstalowałem tak:
aptitude install linux-{headers,image}-amd64
Czyli wystarczy usunąć z pliku 01autoremove linijkę "linux-image*"? (bo nie ma u mnie linijki "linux-headers*")
Gdy nic ich nie trzyma w zależnościach. Przy domyślnych ustawieniach nawet pakiety polecane i sugerowane przez zainstalowane pakiety nie są automatycznie usuwane, zatem mogą się gdzieś złapać na to. U mnie w każdym razie (ustawienia nadal takie jak [url=http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=179716#p179716]tutaj[/url]) po przeniesieniu 01autoremove są automatycznie usuwane (w tym pliku mam tylko wpisy kernela i nagłówków a wszystko inne usunięte, czyli sytuacja odwrotna do Twojej).
# dpkg -l | grep -e linux-image -e linux-headers ii linux-headers-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 3.10-12 amd64 Header files for Linux 3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 ii linux-headers-3.10-22.dmz.1-liquorix-amd64 3.10-13 amd64 Header files for Linux 3.10-22.dmz.1-liquorix-amd64 ii linux-headers-liquorix-amd64 3.10-13 amd64 Linux headers for liquorix on 64-bit PCs ii linux-image-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 3.10-12 amd64 Linux 3.10 for 64-bit PCs ii linux-image-3.10-22.dmz.1-liquorix-amd64 3.10-13 amd64 Linux 3.10 for 64-bit PCs ii linux-image-liquorix-amd64 3.10-13 amd64 Linux image for liquorix on 64-bit PCs
# apt-get -s autoremove Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done The following packages will be REMOVED: linux-headers-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 linux-image-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 0 upgraded, 0 newly installed, 2 to remove and 0 not upgraded. Remv linux-headers-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 [3.10-12] Remv linux-image-3.10-19.dmz.1-liquorix-amd64 [3.10-12]
___
Jak poszło to mieszanie stable z unstable?
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.117.75.218' WHERE u.id=1 |
0.00062 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.117.75.218', 1732613266) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732612966 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=249746 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24901 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24901 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00152 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24901 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00091 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24901 |
Total query time: 0.00591 s |