Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Śmieszna to jest wielkość, na razie widzę tyle.
Prawie 10 MB spakowanych źródeł, na coś, co powinno chodzić na driverze evdev?
Co prawda ta druga firma jest jeszcze weselsza, 400MB pliku bin, ale podobno przynajmniej działa.
Nie chcę Cię martwić, ale chyba najprościej i najbezpieczniej poszukać jakieś stare XP albo Win7 do tej tablicy.
Visty nie proponuję, bo nie chcę się przyczyniać do twojego rozwodu. :D
EDIT:
Nie pomyliłeś czasem plików?
W tym board_driver.tar.gz są skompilowane moduły *.ko,
do różnych jajek.
[s]Nie ma natomiast źródeł sterownika, wnoszę więc, że to ultra tajna technologia.[/s]
Znalazłem, dziwacznie to wygląda.
EDIT2:
Jeden driver się skompilował grzecznie:
modinfo hhtwb-hid filename: /lib/modules/3.12.6-gr3/misc/hhtwb-hid.ko license: GPL version: 1.0.1 description: driver for hid interface white board author: Honghe Technology Group srcversion: 69A47883A1B56587A3DF397 alias: usb:v1477p1223d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v4623p011Ad*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v4623p0117d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1CBEp0114d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* alias: usb:v1CBEp0117d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* depends: vermagic: 3.12.6-gr3 SMP preempt mod_unload modversions KERNEXEC_BTS REFCOUNT CONSTIFY_PLUGIN STACKLEAK_PLUGIN GRSEC
Drugi natomiast?
Była kiedyś piosenka z takim oto refrenem:
Co Ci przypomina, co Ci przypomina, widok znajomy ten":
head ~/Desktop/board_driver/linux-driver/hhtwb-usb/src/hhtwb-usb.c /* * USB Skeleton driver - 2.0 * * Copyright (C) 2001-2004 Greg Kroah-Hartman (greg@kroah.com) * * This program is free software; you can redistribute it and/or * modify it under the terms of the GNU General Public License as * published by the Free Software Foundation, version 2. * * This driver is based on the 2.6.3 version of drivers/usb/usb-skeleton.c
Poszukaj, co zastąpiło tamten ster, i pisz na lkml, jak to dziadostwo poprawić.
A na przyszłość poszukaj jakiegoś lepsiejszego okulisty. :D
Biorąc pod uwagę, kto jest [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Greg_Kroah-Hartman]Autorem[/url] drivera usb-skeleton, raczej znajdziesz tam jakąś pomoc. ;)
Do zabawy masz jeszcze ponad rok, a źródło sterownika ma aż 455 linii, wychodzi średnio ~1 linijka dziennie.
wc -l ~/Desktop/board_driver/linux-driver/hhtwb-usb/src/hhtwb-usb.c 455 /home/duch/Desktop/board_driver/linux-driver/hhtwb-usb/src/hhtwb-usb.c
Alleluja i do przodu ;)
EDIT3:
Driver usb-skeleton, na którym pisali ten sterownik, jest w źródłach, tylko chyba nieco spuchł:
wc -l /usr/src/linux/drivers/usb/usb-skeleton.c 665 /usr/src/linux/drivers/usb/usb-skeleton.c
Ster hhtwb-usb bazuje na:
* USB Skeleton driver - 2.0[/quote]
Oryginalny usb-skeleton w jaju 3.12 to wersja:* USB Skeleton driver - 2.2[/quote]
Pozdro
:DOstatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-03 16:41:53)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)Offline
Tak, ogólnie plik zawiera już kilka skompilowanych modułów *.ko dla kilku różnych jąder. Źródła dostałem dopiero później i wrzuciłem je do katalogu z całym softem, dlatego jest tam trochę pomieszane. Ogólnie sterownik, chociaż chaotyczny spełnia swoją funkcję i działa przede wszystkim.
Wsponiałeś o Windows XP oraz 7 - nie ma takiej opcji. Ani Windows XP, ani Windows 7 już raczej w sklepie nie kupię, a jeśli nawet, to szkoda pieniędzy. Z resztą podczas testów - na kablu usb 10m łączącym tablicę z komputerem - sterownik linuksowy działa o 100 razy lepiej, niż ten windowsowy. Przede wszystkim nie zrywa połączenia. Pod windowsem na kablu usb 10m dopiero po podłączeniu aktywnego huba usb tablica działała poprawnie przez kilka godzin bez przerwy. Windows odpada.
Przyznam się szczerze, że Twój skarkazm, pomimo momentami trafności nieco pogarsza czytelność Twojego postu ;)
Podsumowując: trzymać się USB Skeleton driver, tak? nie pisać od początku, tylko szukać zmian w sterowniku pomiędzy wersjami?
Czy jest szansa, że jeśli uda mi się wojna ze sterownikiem (i oczywiście potwierdzenia otwartej licencji przez firmę QOMO) na włączenie sterownika do jądra?
p.s. matko! przecież tablice QOMO, to cały czas bardzo popularne tablice interaktywne na całym świecie; średniowiecze!
Poszukaj usb-skeleton w wersji 2.0 - oryginał, i porównaj z tym sterem do Qomo,
być może główna zmiana będzie dotyczyła wpisu:
/* Define these values to match your devices */ #define USB_SKEL_VENDOR_ID 0x04D8 #define USB_SKEL_PRODUCT_ID 0x0002
Sarkazm?
Cóż byś na moim miejscu napisał, skoro wyżej piszesz, że nie ma żadnej informacji o licencji modułu, potem zamieszczasz źródła, i tam w plikach stoi jak byk GPL,
w dodatku to nie są moduły autorstwa Qomo, tylko jakiejś innej firmy, a powstały przez modyfikację oryginalnych modułów kernela.
Czemu nie zajrzałeś sam do źródeł jednego i drugiego sterownika?
Za każdym razem masz jeden pliczek w C i Makefile.
W każdym pliku masz nagłówek.
Przecież ten ster usb, to jest oryginalny ster z kernela, w którym dokonano jakichś kosmetycznych zmian, żeby ogarniał tą tablicę.
On dziedziczy licencję z kernela.
Tutaj dopiero można zobaczyć siłę licencji GPL. ;)
W BSD już byłoby duuużżżooo trudniej.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-03 22:19:23)
Tak, moduł jest na GPL. A co z resztą? Mam na myśli soft potrzebny do kalibracji oraz obsługi tablicy pod X'ami, który jest zawarty "w paczce"? Czy również jest na GPL?
Ten soft jest na Linuxa?
Producent pozwolił go używać na Linuxie?
To używaj zgodnie z licencją producenta.
Zdawało mi się, że problem dotyczy modułu sterownika, który się nie kompiluje na jaju wyższym niż 3.2, pozostaje pytanie, czy to tylko moduł się nie kompiluje na wyższym jaju, czy program do kalibracji też się nie kompiluje na wyższym jaju.
Kto Tobie broni użyć oficjalnego oprogramowania razem, z poprawionym przez Ciebie sterownikiem.
Poza tym, jak ta tablica nie może chodzić z Windows, nie ma steru na nowszy Linux, niż 3.2, i nie jesteś pewien, czy wolno Ci poprawić sam sterownik,
w którym pisze, że sam ster jest na GPL, to jakie masz inne wyjście?
Poszukać innej tablicy z lepszym wsparciem na Linuxa,
czy może zabrać się za ten sterownik?
Jest jeszcze kilka opcji związanych z Kodeksem Rodzinnym i Opiekuńczym,
ale tych z natury rzeczy nie powinieneś brać pod uwagę. :D
Reasumując, weź sobie karteczkę, i spisz na niej wszystkie możliwe rozwiązania,
a potem wybierz jedno twoim zdaniem najlepsze i najbardziej sensowne.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-04 16:51:40)
[quote=Jacekalex]Kto Tobie broni użyć oficjalnego oprogramowania razem, z poprawionym przez Ciebie sterownikiem.[/quote]
To nie jest oficjalne oprogramowanie wydane przez firmę. Zostało udostępnione jedynie mnie, gdyż byłem "namolny". Nawet jeśli moduł jest GPL, to w pozostałej części softu nie znalazłem wzmianki o GPL.
Podejrzewam, choć są to jedynie moje przypuszczenia, iż problem jest jedynie z kompilacją modułu na jajkach wyższych niż 3.2. Pozostała część softu powinna działać ok.
Twój sarkazm robi się coraz bardziej irytujący ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00090 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.118.162.8' WHERE u.id=1 |
0.00060 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.118.162.8', 1732593521) |
0.00036 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732593221 |
0.00033 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=250202 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=22085 ORDER BY posted |
0.00055 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=22085 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00630 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=22085 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00593 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=22085 |
Total query time: 0.01523 s |