Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie,
Używam wtyczki weeb.tv do xbmc i po którejś aktualizacji systemu po włączeniu strumienia jakiegokolwiek kanału, obraz się włącza i XBMC po sekundzie się zamyka. Po prostu crash.
Gdy odpalam z palca, w konsoli mam:
Running DIL (3.22.0) Version
DtsDeviceOpen: Opening HW in mode 0
DtsDeviceOpen: Create File Failed
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
libva info: VA-API version 0.34.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
libva info: va_openDriver() returns 0
Segmentation fault[/quote]
dołączam jeszcze crash_log: http://wklej.dug.net.pl/4700Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-01-05 23:50:02)
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/ThinkPad_userbar.jpg[/img]
[img]http://blackevo.kewlnet.tk/userbar/Archlinux_userbar.jpg[/img]
Wygląda na bibliotekę libva.
Zobacz, czy VLC na niej chodzi prawidłowo, jeśli tak, błąd w XBMC, jeśli nie, walnięta libva, albo niekompatybilna z driverem, którego używa.
W VLC ustawiłem "Przyspieszenie obrazu (VA) API i filmy latają ok, więc chyba biblioteka nie stanowi problemu.
Oczywiście doinstalowane i cały czas używane libvdpau1 ( choćby przez smplayer'a ). Nie mam pojęcia co się mogło zrypać. Jak wspomniałem, nic nie mieszałem - po prostu po którejś aktualizacji nagle crash'uje.
Jaka wersja xbmc ?
Jeśli 12.x to spróbuj wyłaczyć vaapi w xbmc.
Wersja 12.3
Po wyłączeniu w XBMC VAAPI nie ma obrazu ( czarny ekran ) ale stream jest odtwarzany bo jest dźwięk.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-01-02 08:45:54)
Nvidia standardowo nie korzysta z przypadkiem z vdpau?
Sprawdzałeś czy wtedy działa:
[url=http://www.zimagez.com/zimage/przechwycenieobrazuekranu-02012014-175131.php][img]http://www.zimagez.com/miniature/przechwycenieobrazuekranu-02012014-175131.php[/img][/url]
?
Zainspirowany wątkiem nabrałem smaka, na nową wersję xbmc.
Po pewnych bojach skompilowałem wersję z gita, (ze spachtowanym ffmpeg do ipleksa).
Robiłem to w virtualboksie, i na wirtualnym unstable działa.
A na roboczym testingu xbmc zapełnia błyskawicznie ram, następnie swap, a potem jest ubijany przez system ("unicestwiony").
Bez różnicy czy odpalone x, czy bez.
@yossarian, tak próbowałem wyłączyć VDPAU ale dalej crash. Swoją drogą, ja nie mam opcji 'korekcja barw...' jak u Ciebie. Jaką masz wersję?
Także...problem aktualny :/
Jaką masz kartę graficzną ?
Miałem na myśli [b]włączenie[/b] vdpau zamiast vaapi.
O ile rzeczywiście masz kartę nvidii:
[quote=BlackEvo]libva info: Trying to open /usr/lib/i386-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so[/quote]
xbmc: Zainstalowana: 2:12.3+dfsg1-1 Kandydująca: 2:12.3+dfsg1-2 Tabela wersji: 2:12.3+dfsg1-2 0 500 http://ftp.uk.debian.org/debian/ sid/main amd64 Packages *** 2:12.3+dfsg1-1 0 100 /var/lib/dpkg/status
[quote=ilin]Jaką masz kartę graficzną ?[/quote]
NVIDIA ION ( 9400M )
@yossarian: Cały czas VDPAU miałem włączone. Właśnie wyłączałem aby sprawdzić ale dalej crash.
P.S. Usuńcie #11 bo jakiś babol się wtrynił
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-01-04 11:31:14)
Spróbuj na czystym configu xbmc
Usunąłem cały katalog [b]userdata[/b] z ~/.xbmc i dalej się wysypuje. Dotyczy to także każdego formatu video ( mp4, avi... ) jak próbuję odpalić z dysku.
Usuń/zmień nazwę katalogowi [b]~/.xbmc[/b]
Miałem zbliżone objawy w xbmc 13. Pomaga wyłączone VDPAU. Z nim nie ma obrazu i jest dźwięk. Pozostał problem nieprzyjemnego trzasku w trakcie uruchamiania filmu. W wersji 12.3 nie miałem tego typu problemów, ale za to na kilka sekund przed każdym filmem xbmc się wywalało...
wklejka z pierwszego postu nie dziala.
[quote=ilin]Usuń/zmień nazwę katalogowi [b]~/.xbmc[/b][/quote]
Niestety, nic nie pomaga. Na default'owych ustawieniach także crash.
@gindek, poprawiłem wklejke
[quote=megabajt]Miałem zbliżone objawy w xbmc 13. Pomaga wyłączone VDPAU. Z nim nie ma obrazu i jest dźwięk. Pozostał problem nieprzyjemnego trzasku w trakcie uruchamiania filmu. W wersji 12.3 nie miałem tego typu problemów, ale za to na kilka sekund przed każdym filmem xbmc się wywalało...[/quote]
Jak wyłączę vdpau to u mnie xbmc się wyłącza, jeśli wyłączę vaapi to dźwięk jest ale na ekranie czarno.
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-01-05 17:26:38)
Masz zainstalowany pakiet [i]vdpau-va-driver[/i] ?
Zainstalowanie vdpau-va-driver i najnowszej wersji xbmc (13.0~alpha11-dmo1) rozwiązało u mnie wszystkie problemy :)
[quote=ilin]Masz zainstalowany pakiet [i]vdpau-va-driver[/i] ?[/quote]
Tak, mam zainstalowane. Mam wersję z repo i nie chcę kombinować z żadnymi kompilacjami nowszej itp bo coś namieszam i będzie jeszcze więcej problemów. No ogólnie lipa.
Dziwne bo u mnie wersja
adam@debian:~$ dpkg -l | grep xbmc ii xbmc 4:12.3.1-dmo1 all XBMC Media Center (full metapackage). ii xbmc-bin 4:12.3.1-dmo1 i386 XBMC Media Center (binary data package). ii xbmc-data 4:12.3.1-dmo1 all XBMC Media Center (arch-independent data package). ii xbmc-skin-confluence 4:12.3.1-dmo1 all XBMC Media Center (Confluence skin).
Działa bez problemu.
Mam wyłączone vaapi a włączone vdpau.
Masz wheezy ?
Mam Testing. A już z tymi opcjami to kombinowałem w różnych opcjach i ciągle to samo.
---EDIT:
Zrobiłem upgrade systemu i XBMC zaktualizował się do wersji 13.0 Gothan i teraz już jest wszystko ok. Od tygodnia conajmniej błąd występował ale dopiero dziś trafiła ( chyba ) do repo ver. 13.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez BlackEvo (2014-01-05 23:49:33)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00120 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.144.47.115' WHERE u.id=1 |
0.00222 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.144.47.115', 1732595819) |
0.00022 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732595519 |
0.00228 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='18.221.27.56' |
0.00786 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.133.119.247' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=250364 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=24919 ORDER BY posted |
0.00047 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=24919 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00096 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=24919 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00093 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=24919 |
Total query time: 0.01683 s |