Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam all.....mam taki problem....otoz posiadam modem/router Thomson SpeedTouch 510...Na poczatku rozdzielałem neo tym routerem ale teraz postawilem serwer na linuxie i wlasnie ten serwer lapie ip z routera tzn 10.0.0.125 np.....jak zrobic by nie routowal adresu ip neo ??
wygdlada to tak 83.x.x.x[speedTouch]----10.0.0.125[LinuxSerwer]----[Switch]-----192.168.x.xKomp
a jak ustawic by bylo tak
83.x.x.x[speedTouch]----83.x.x.x[LinuxSerwer]----[Switch]-----192.168.x.xKomp
Prosze o POMOC!!
wlasnie ten serwer lapie ip z routera tzn 10.0.0.125 np..... - Jak to łapie, dhcp? Możesz ustawić na stałe na serwerze.
jak zrobic by nie routowal adresu ip neo ?? - Adresów ip się nie routuje. Routing polega na przekazywaniu pakietów pomiędzy różnymi sieciami.
Jeśli chcesz podzielić transfer wstawiając router linuxowy, to skonfiguruj jego interfejs podłaczony do modemu/routera tak jakbyś konfigurował komputer podpiety do modemu, heh, czyli pewnie jak poprzednio miałeś. Na drugim interfejsie dajesz ip z sieci lokalnej. Włączysz ipforwarding i powinno śmigac, potem firewall i jakieś kolejkowanie jeśli taki jest twój zamiar.[/url]
dziekuje za uwagi.....:P
ale chciałbym by modem/router przekazywal mi na serwer adres 83.x.x.x a nie 10.0.x.x wydaje mi sie ze to sie robi w interface tego modemu/routera...dlatego zapytalem jak i gdzie :P :)
wydaje mi sie ze to sie robi w interface tego modemu/routera...dlatego zapytalem jak i gdzie :P :)[/quote]
pewnie logując się w przeglądarce po ip routera,wyłącz LAN ,WAN i tego typu usługi ,tak,żeby chodził jak zwykły modem
No wydaje mi sie ze masz racje ze to gdzies tam jest....osobiscie nigdy nie mialem do czynienia z neo dlatego zapytalem czy ktos wie gdzie co i jak....btw po wylaczeniu wyzej wymienionych opcji serwer bedzie uzyskiwal adres ip itd z DHCP ??
Bo teraz jest tak 83.x.x.x[speedTouch]----10.0.0.125(dhcp)[LinuxSerwer]----[Switch]-----192.168.x.xKomp
a jak ustawic by bylo tak
83.x.x.x[speedTouch]----(dhcp)83.x.x.x[LinuxSerwer]----[Switch]-----192.168.x.xKomp
u mnie w routerze jest opcja wyłączenia shcp ale raczej jak wyłączysz tamte usługi to powinno pobierać przez dhcp, ale jeśli się mylę to sorki
Czy ktos by mi mogl powiedziec gdzie ta opcja jest.......ten interface wyglada dokladnie tak : http://neo.superhost.pl/neo/articles.php?id=94&PHPSESSID=8796f8bd074f4e3c440cd7ee9ed2a077
jak ktos by mogl powiedziec gdzie co i jak bylo by super :D...z Gory Wielkie Dzieki!!!
Time (s) | Query |
---|---|
0.00014 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00115 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.112.163' WHERE u.id=1 |
0.00071 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.112.163', 1738363597) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738363297 |
0.00037 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25046 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3164 ORDER BY posted |
0.00063 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3164 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3164 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00111 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3164 |
Total query time: 0.00571 s |