Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, coś jest nie tak, ponieważ przy uruchamianiu KDE zatrzymuje mi się na
Uruchamianie usług systemowych
i dalej nic. Najpierw pomiga trochę ikonka dysku potem ten panel się wyłącza co pokazuje co zostało już uruchomione i stopuje.
Dodam że wcześniej restartowałem system i nie było tego, przypuszczam że to jest związane z tym co robiłem na ostatniej sesji, ale nie wiem za bardzo czym to może być spowodowane, więc proszę o pomoc...
Ten temat już chyba był, ale go awaria zeżarła ;)
Sprawdź poleceniem ifconfig czy masz interfejs "lo",
jeśli nie to dopisz sobie do pliku /etc/networks/interfaces:
auto lo iface lo inet loopback
Pisze z pamięci wiec zobacz dokładnie jak to wygląda ;)
Powinno pomoc.
polecenie ifconfig daje taki rezultat:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:A1:B0:A2:67:94 inet addr:192.168.1.4 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0 inet6 addr: fe80::2a1:b0ff:fea2:6794/64 Scope:Link UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:251 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX packets:215 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:21196 (20.6 KiB) TX bytes:15108 (14.7 KiB) Interrupt:10 Base address:0xc400
do tego w pliku /etc/networks/interfaces jest tak
# This file describes the network interfaces available on your system # and how to activate them. For more information, see interfaces(5). # The loopback network interface auto lo iface lo inet loopback address 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0 # This is a list of hotpluggable network interfaces. # They will be activated automatically by the hotplug subsystem. mapping eth1 script grep map eth1 # The primary network interface allow-hotplug eth1 iface eth1 inet dhcp iface eth2 inet iface eth0 inet dhcp auto eth0
Może trochę nie precyzyjnie podałem bo włącza mi się okienko logowania a dalej nie uruchamiają mi sie usługi.
Do tego zauważyłem coś takiego, nie wiem za bardzo czy to ma jakiś związek ale może:
Starting K Display manager:KDM Not Starting X display manager (xdm); it is not the dafault dispaly manager.
Przypomniało mi się - w ostatniej sesji instalowałem mnóstwo zależności bo do robienia paczki mplayer były mi potrzebne. (wszystko wziąłem z tąd: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=2916 ).
// edit
W logu daemon znalazłem coś takiego:
.... New relevant interface eth0.IPv4 for mDNS. Apr 9 15:20:41 localhost avahi-daemon[6255]: Joining mDNS multicast group on interface eth0.IPv4 with address 192.168.1.4. Apr 9 15:20:41 localhost avahi-daemon[6255]: Registering new address record for 192.168.1.4 on eth0. Apr 9 15:20:41 localhost dhclient: bound to 192.168.1.4 -- renewal in 43200 seconds. Apr 9 15:20:41 localhost xfs[6402]: ignoring font path element /usr/local/share/fonts (unreadable) Apr 9 15:20:49 localhost kdm_greet[6714]: Can't open default user face
to sama końcówka i tutaj się zatrzymuje.
Mam duże podejrzenia że to wina xfs, jego log jest pusty, do tego
xset: bad font path element (#100), possible causes are: Directory does not exist or has wrong permissions Directory missing fonts.dir Incorrect font server address or syntax startkde: starting up...
oraz po zatrzymaniu
startkde: Could not start kdeinit Check your instalation
Wie ktoś może jak to ugryźć?
Może przeinstaluj lub przekonfiguruj menedżera logowania kdm?
Apr 9 15:20:49 localhost kdm_greet[6714]: Can't open default user face
A odnosnie tego sprawdziłbym w xorg.conf (XF86Config-4) poprawność ścieżek do zainstalowanych czcionek.
xset: bad font path element (#100), possible causes are: Directory does not exist or has wrong permissions Directory missing fonts.dir Incorrect font server address or syntax
W /etc/rc2.d jest dowiązanie do skryptu startującego xdm... można spróbować według zawartej tam instrukcji
# To start xdm even if it is not the default display manager, change
# HEED_DEFAULT_DISPLAY_MANAGER to "false."
HEED_DEFAULT_DISPLAY_MANAGER=true
[/quote]
To takie moje spostrzeżenia, Debian dla mnie to jeszcze nowość, no i mój system jest jeszcze bardzo stable :)
[url=http://www.bykom-stop.avx.pl/][img]http://suncez.webpark.pl/80x15.png[/img][/url]
No niby mi się uruchamia to wredne KDE. Przeinstalowałem go, ale... Jest jeden wielki problem - uruchamia się ok 9 minut. To już stanowcza przesada, wie ktoś może czym to jest spowodowane?
Co do tego jak to sie stało że sie uruchamia to nie bardzo wiem. Po przeinstalowaniu znowu było tak że system sie zatrzymywał na uruchamianiu usług systemowych, ale postanowiłem że poczekam i stało się po 9 minutach(mierzone) KDE się uruchomiło. Może powinienem zamienić kdm na xdm, czy to nie ma znaczenia?
Takie objawy jak byly u mnie to wlasnie mialem problem z tym interfejsem 'lo' na nim sie zatrzymywal, po skonfigurowaniu bylo juz ok.
Takie objawy jak byly u mnie to wlasnie mialem problem z tym interfejsem 'lo' na nim sie zatrzymywal, po skonfigurowaniu bylo juz ok.[/quote]
Tak tylko mi wogóle przy uruchamianiu wyskakuje błąd przy uruchamianiuKod:
interfacesWcześniej nie miałem tego problemu, a nie przypominam sobie, żebym coś tam grzebał. Ale coś jest nie tak. Widziałeś jak to wygląda u mnie i co według Ciebie jest tam nie tak?
Registered Linux User: #417111
[img]http://chyl.org/pub/images/dug_button.png[/img]
Tak tylko mi wogóle przy uruchamianiu wyskakuje błąd przy uruchamianiu[/quote]
no dobra :) ale przecież możesz w każdej chwili przełączyć się na jedną z 6 konsol, zalogować jako root i zapodać polecenie [b]ifconfig[/b] żeby sprawdzic, czy masz podniesiony interfejs lo.
no a faktycznie, 9 minut to za dużo nawet jak na mulaste kde :P
linux regd. user #248790
Wcześniej napisałem już co zwraca mi zwaraca ifconfig.
Sieć uruchamiam przez skrypt, bo łączy mnie przez dhcp więc musiałem jakoś sobie życie ułatwić i dodałem skrypt do uruchamianai systemu
dhclient eth0
dlatego że normalnie to nie chciał w żaden sposób sie przestawić na eth0 z eth1, a ręcznie nie chcaiłem tego edytować.
Nie trzeba robić osobnego skryptu z powodu dhcp, w interfaces skorzystaj z polecenia np. u mnie
pre-up /sbin/ifconfig wlan0 up
Więcej w man interfaces
auto lo iface lo inet loopback
A tyle u mnie jest w tym pliku dla lo.
Ja bym to wywalil z tego lo
address 127.0.0.1 netmask 255.0.0.0
No a
Starting K Display manager:KDM Not Starting X display manager (xdm); it is not the dafault dispaly manager.
Nie ma znaczenia, jezeli nie chcesz tego miec to wywal to z initow, w latwy sposob za pomoca sysv-rc-conf ;)
No dzięki wielkie, teraz już uruchamia się normalnie!
Ale jak to zwykle bywa musi byc jakieś "ale" i tutaj jest tak samo. Mianowicie, po uruchomieniu systemu, uruchomienie jakiego kolwiek folderu zajmuje bagatela 5 minut, wystarczy raz uruchomic i potem idzie juz normalnie. I tak jest z każdym folderem. Raz uruchamia się długo, a każdy następny normalnie.
Przejrzałem
/etc/hosts
w poszukiwaniu
127.0.0.1 localhost chliw-o
co oczywiscie odnalazlem i
poleceniem
ifconfig lo 127.0.0.1
udało mi się to zniwelować. Teraz dodałem sobie to jako skrypt, który uruchamia się podczas startu systemu jako jeden z ostatnich i jest dobrze.
Dziekuję za pomoc!
Usuń jeszcze XDM, szkoda miejsca ;)
Mam ten sam problem z długim uruchamianiem kde plus
chliw-o:
Mianowicie, po uruchomieniu systemu, uruchomienie jakiego kolwiek folderu zajmuje bagatela 5 minut
tyle ze z lo jest ok (mam wpisy w interface i ifconfig pokazuje lo)i nie wiem gdzie szukac problemu. Może coś za sugerujecie gdzie można poszukac , może jakies logi , totalnie nie wiem jak do tego problemu podejść a tym bardziej jak go rozwiązać.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00139 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.191.165.149' WHERE u.id=1 |
0.00087 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.191.165.149', 1732718574) |
0.00071 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732718274 |
0.00074 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25089 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3171 ORDER BY posted |
0.00033 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3171 AND t.moved_to IS NULL |
0.00024 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00198 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3171 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00099 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3171 |
Total query time: 0.00744 s |