Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam debiana sarge na VMware. Mam polskie czcionki i locale. Polska klawiatura działa w konsoli, we xfce i fluxbox polskie znaki są wyświetlane poprawnie zarówno menu jak i np firefox. X zainstalowałem zgodnie z opsiem na debianuser.pl. Problem w tym, że po startx nie mam polskiej klawiatury - nie mogę wpisać polkich literek. Po wpisaniu setxkbmap pl mam polskie znaki.
Moja klawiatura to jakaś MANTA MM903 (taka jakaś mała jak z laptopa) podpięta pod usb. dpkg-reconfigure xsever-xfree86 nic nie pomaga wciąż muszę wpisywać setxkbmap pl. Po wyłączeniu x-ów na ekranie mam coś takiego:
The XKEYBOARD keymap compiler (xkbcomp) reports:
Error: No Symbols named "pl" in the include file "pc/pl"
Exiting
Abandoning symbols file "default"
Errors from xkbcomp are not fatal to the X server
waiting for X server to shut down
Plik XF86Config-4 wygląda tak:
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "Keyboard"
Option "CoreKeyboard"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
Option "XkbVariant" "pl"
EndSection
Pytanie o co tu chodzi co źle skonfigurowałem i jak zrobić żebym nie musiał przy każdym uruchomieniu systemu wpisywać setxkbmap pl?
Wiem że to pewnie już było na forum ale jestem zielony w linuksie i nie znalazłem rozwiązania tak więc proszę o pomoc i wyrozumiałość! Pozdrawiam!
Cóż, ja zrobiłem to w ten sposób, że wpisałem
setxkbmap pl
do pliku startującego. Ponieważ mam fluxboxa, to w moim przypadku był to startup. Wtedy nie muszę wpisywać już nic po uruchomieniu iksów, bo to co jest potrzebne wpisuje się samo.
ok też na tym myślałem...ale jestem zielony w linuksie i nie wiem jak to zrobić!! używam środowiska graficznego xfce4...jak możesz to napisz gdzie mam to wpisać w xfce lub gdziekolwiek aby działało. pozdro
Google twoim przyjacielem ;)
Use startxfce4 to start an Xfce session; this includes the session manager, the panel, the window manager and the desktop background manager. All programs, or symbolic links to programs, in ~/Desktop/Autostart/ will be run by startxfce4 on startup.
To customize the behaviour of startxfce4 copy ${sysconfdir}/xdg/xfce4/xinitrc to your personal ~/.config/xfce4/xinitrc and edit that file.[/quote] Jeśli to nie wystaczy spróbuj może tutaj [url]http://www.xfce.org/index.php[/url]
EDIT
Jeszcze coś wygrzebałem via google... może się przyda.d) gdzie jest autostart w XFce
Wszystkie pliki wykonywalne umieszczone w "~/Desktop/Autostart" są wykonywane podczas startu. Bezpiecznie jest utworzyć w nim skrypt (tutaj przykładowy plik autostart.sh):
#!/bin/bash
kadu &
tleenx2 &
thunderbird &
#xfce4-iconbox &
xscreensaver &
LinPopUp &
Należy dać mu prawa do uruchomienia:
$chmod +x autostart.sh
Takie rozwiązanie pozwala kontrolować kolejność uruchamiania programów. Znak "&" jest potrzebny, aby kolejny program uruchomił się nie czekając na poprzedni.
[/quote]Offline
nie miałem tego katalogu więc go sobie zrobiłem mkdir'em i do skryptu podstawiłem setxkbmap pl &.... no i działa ;)) dzięki wielkie i pozdrawiam!!
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00111 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.137.173.98' WHERE u.id=1 |
0.00098 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.137.173.98', 1732825357) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732825057 |
0.00054 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25142 |
0.00115 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3173 ORDER BY posted |
0.00088 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3173 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00068 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3173 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00080 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3173 |
Total query time: 0.0069 s |