Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Temat chyba mówi sam za siebie - jest ekspress to i dobra kawa by się przydała ;]
Próbowałem już:
-Tchibo Gold (tania, a nie dobra ;p) - w ciśnieniowym jest całkiem OK (trochę za kwaśna), ale w przelewie nie da się tego jak dla mnie pić (gorycz i kwas)
-Tchibo... niebieskie ;] w zasadzie jak wyżej
-Jacobs - jak Tchibo tylko mocniejsza i bardziej wyrazista
-Mokate (takie czerwone opakowanie, cena zbliżona do Tchibo) - smak podobny do tych dwóch powyżej (może troszkę mniej kwaśna)
Z droższych:
-LaVazza - bardzo polecana, w ciśnieniowym... szczerze - praktycznie nie widać różnicy pomiędzy tchibo a lavazzą (mowa cały czas o kawie mielonej), w przelewie to inna bajka - wreszcie mogę zrozumieć że są ludzie którzy taką kawę lubią :), brak kwasu i nawet bez mleka całkiem słodziutka.
Co jeszcze możecie polecić?
Pozdrawiam.
Offline
lavazza, kimbo - w dobrym sklepie z kawa napewno cos ci poleca tylko te ceny.
starbucks sprzedaje swoje kawy tez sa niezle.
Offline
Z marketowych MK Cafe.
Offline
Do ciśnieniówki można każdą sypką kawę wsypać, najlepsza jest świeżo zmielona.
Marketowe Tchibo, Jacobs Nescafe mają po kilka rodzajów kawy do wyboru,
w specjalistycznych sklepach z kawą dostać można kawę "podobno" markową,
za to na 100% można ją zazwyczaj zmielić na miejscu, przez co ma lepszy smak i świeży aromat.
Do Lavazzy są specjalne ekspresy, standardowa ciśnieniówka zazwyczaj kończy się na Cappucino.
ja zazwyczaj kupuję zielonego Jacobsa - Kronung Expresso, ten się w mojej ciśnieniówce nieźle sprawdza, używany zazwyczaj z mlekiem.
Czarnej kawy nie pijam w ogóle, do podnoszenia ciśnienia starczają mi rachunki. :D
Ekspresy przelewowe, to taki sam luksus, jak tradycyjna w Polszy "kawa z gruntem".
Już lepiej parzyć po turecku, w [url=http://image.ceneo.pl/data/products/12823483/f-korkmaz-coffee-pot-3-tygielek-do-zaparzania-kawy.jpg]tygielku[/url] na wolnym ogniu.
Bardzo dobra też wychodzi z [url=http://www.ekspertagd.pl/zdjecia2/classnera.jpg]kawiarki[/url], to taki "ekspres", który się stawia na ogniu, pochodzi chyba z Włoch, i jest wersją ciśnieniówki z epoki lamp naftowych. ;)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-01-23 11:29:52)
Offline
kawiarke polecam osobiscie, chociaz z cisnieniowki wychodzi pewnie mocniejsza.
Offline
ja też preferuję Jacobsa Kronung Espresso z tym, że bez mleka,cukrów itp;)
Offline
Polecam Lavazza espresso ale tą paloną we Włoszech (nie w Niemczech), qualita oro też jest dobra. Inne Lavazza to syf.
Offline
OK, moi drodzy, a co myślicie o mielona vs niemielona? Może tutaj tkwi różnica i warto zainwestować w jakiś młynek? Obecne posiadam jakiś komunistyczny młynek ostrzowy, ale czy tym w ogóle można mielić do ekspresu ciśnieniowego, czy grozi to zapchaniem dysz? Za ekspress dałem 350 zł, a jak patrzę na ceny młynków żarnowych to zaczynają się od 150 wzwyż (a penie te za 150 to shit ;] prawda ?) czyli blisko połowa ceny ekspresu - zastanawiam się czy warto ;]
Offline
spokojnie takim młynkiem prlowskim możesz mieleć i nic się nie stanie (też mam taki na stanie, fajna sprawa wszystko w nim miele pieprz zielsko itp;)
co do jakości, sam zobacz..;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-23 20:02:57)
Offline
@menel:
No właśnie jak czytam, to opinie na temat kawy zmielonej za pomocą dowolnego "ostrzowego" w odniesieniu do tego czy nadaje się do ekspresu ciśnieniowego - to opinie są podzielone - jedni piszą że można, inni że mieli to "na pył" który potem może zapchać sitko podczas parzenia kawy i uszkodzić ekspress. A nie chciałby rozwalić w miarę nowego urządzenia ;]
Rozumiem że Ty korzystasz w ciśnieniowym z tak zmielonej kawy i wszystko śmiga :) ?
Offline
szczerze to przeparzyłem kilkanaście paczek domowo mielonych kaw i nic się nie stało a express jest zwykły taki z supermarketu (ciśnieniowy oczywiście)
częściej używam oczywiście zmielonego gotowca, wiadomo zbędna robota z młynkowaniem, ale jak mam ziarna to miele od czasu do czasu i nic się nie dzieje na razie złego z expresem a działa już kilka lat i trochę tej własnoręcznie mielonej kawy przeparzył dlatego moim zdaniem spokojnie możesz używać prlowskiego młyna;)
ja mam taki jak ten
[img]http://img08.allegroimg.pl/photos/400x300/38/92/76/71/3892767179[/img]
Ostatnio edytowany przez menel (2014-01-23 22:01:21)
Offline
@menel:
Dzisiaj zakupiłem po raz pierwszy Lavazzę QUALITA ORO w ziarnach.
Młynek mam chyba nawet dokładnie taki sam jak Ty ;] kawę zmieliłem (jakieś 20 sekund) wsypałem i tak:
Pierwsza kawa (to co przesypało się po przechyleniu młynka, beż żadnego skrobania i tym podobnych czynności) wyszła bardzo dobra (jest jednak różnica pomiędzy ziarnistą a mieloną ;] ), natomiast druga (tutaj zeskrobałem to co osadziło się naokoło ostrzy) mało co nie wysadziła mi ekspresu :/
Efekt był taki że najpierw leciał minimalny strumień z obu dysz, a potem z jednej przestał lecieć wcale, widać było że ekspres ledwo zipie.
W tym miejscu pytanie - jak długo zwykle mielisz kawę? Na "oko" wydawała mi się OK, ale skoro mało co nie rozwaliłem ekspresu to może mieliłem za krótko?
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-02-22 00:03:26)
Offline
miel aż młyn się zgrzeje;) na pył...
możliwe, że za dużo nałożyłeś i ubiłeś, ja nakładam tyle kawy, żeby łycha lekko się nakładała na ekspres bez oporu
Offline
Fakt - ubite było mocno, ale tak samo ubijam już mieloną z fabryki ;] jutro przetestuję słabiej ubitą kawkę i mocniej zmieloną - swoją drogą, jak dla mnie różnica w smaku jest naprawdę spora ;)
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-02-22 00:48:58)
Offline
jest, jest różnica szczególnie jak masz coś extra z importu;)
Offline
Menel -> jak sobie zmielisz to wiesz co masz.
Offline
Kurde mieliłem dobrą minutę, nie ubijałem nic a nic i drugi raz to samo ekspres ledwo zipał a zamiast strumienia leciały kropelki :/ nasypałem zwykłej kawy już zmielonej - jakiejś Tchibo i tam działa ok... @menel - tak na oko ile mielisz? Może robię to za długo a nie za krótko?
Offline
Nie wiem, czy gdzieś można jeszcze dostać, ale do kawy dobrze jest kupić młynek żarnowy, w takim można ustawić grubość mielenia.
I najlepiej, żeby był ręczny, wtedy można powoli mielić, a kawa nie lubi zbyt agresywnej, szybkiej mechaniki. :D
To tak, jak z mąką, najlepsza zawsze była z młyna wodnego. :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-22 14:27:17)
Offline
[b]Huk[/b] ale nic nie leci?, bo na ręcznie mielonej zawsze "zamula" mój się tak zachowuje w sumie zawsze i raczej nie ma się tym co zbytnio przejmować;), no dokładnie miele max 2 minuty..(ewentualnie spróbuj nie ubijać tego za bardzo żeby było zluzowane)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-22 15:06:15)
Offline
@Jacekalex:
No młynek żarnowy by się przydał(niby jedynie kawa z takich młynków gwarantuje że nie uszkodzi ekspresu), ale ceny są makabryczne ;]
@menel:
Powiem tak:
Pierwsza kawa - leciało tak samo jak zwykła mielona fabrycznie
Druga kawa - leciało już znacznie gorzej (strumienie z każdej z dysz był znacznie węższe niż normalnie) i w pewnym momencie przestało w ogóle lecieć z jednej dyszy - w tym momencie wyłączyłem, a ekspres wypluł z siebie znacznie więcej pary niż normalnie, było też słychać że pracuje "ciężej" niż normalnie.
Trzecia kawa - mieliłem minutkę, robią młynkiem różne "fikołyki" w powietrzu żeby kawa ze ścianek wlatywała z powrotem na ostrza. Następnie zebrałem tę kawę która swobodnie latała do kubka (jakaś 1/3 kawy przykleja się do ścianek młynka i trzeba ją paluchem odrywać - z tego dzień wcześniej robiłem kawę nr. 2 którą opisałem wyżej), nałożyłem do gałki z ekspresu, nie ubijałem, załączyłem urządzenie i z jednej dyszy zaczął lecieć minimalny ciurek z drugiej ni chu chu :/ wyłączyłem tak po 7 sekundach bo myślałem że zaraz wybuchnie.
Jeszcze dla testu dałem zwykłą mieloną fabrycznie Tchibo i tutaj żadnego problemu nie było, leciało normalnie.
Zastanawiam się czy problem nie jest odwrotny - zbyt mocno zmielona kawa która zatyka te mikro dysze w sitku (a one naprawdę są mikro 0 nawet światło standardowo przez nie nie przelatuje - pewnie jakaś 0.1 mm), za pierwszym razem mieliłem kawę może 15-20 sekund i zadziałało... nie wiem co o tym myśleć, zaczynam żałować że nie kopiłem ekspresu z młynkiem ;p
Offline
Cóż mogę rzecz po przeczytaniu ostatniego posta: to jak coraz wyższa generacja Common Rail w dieslach ;). Niby szumne 'ekologia, dokładniejsze spalanie mieszanki', a chodzi tylko by nie jeździć na paliwie bez akcyzy. Podobnie z ekspresami ciśnieniowymi: Twoja mielona kawa nie ma 'błogosławieństwa' producenta- najlepiej żebyś kupił dedykowaną. Takich przykładów można mnożyć bez liku. Wydaje mi się że jedynym rozwiązaniem jest przytoczony młynek żarnowy plus pomiary rozmiaru ziarna 'certyfikowanej' kawy i produkcja własnej o rozmiarze dedykowanej.
Wracając do tematu: tylko przelewowy (tak rozumiem swojego starego Severina z papiurzanym filtrem na który sypie się umielone coś z paczki/młynka i dzieje się). Tam nawet ze starych skarpet można było zrobić napar ;]
Offline
@lis6502:
Zapewne Elektrolux zamontował jakiś specjalny czujnik w ekspresie za 300 zł żeby człowiek skurwiel nie mógł sobie kawy zrobić zmielonej w nieżarnowym młynku. Jest to zdecydowanie bardziej prawdopodobne niż to że młynek z czasów ZSRR po prostu mieli nierówno i zapycha sitka. Już dzwonię do Antka w sprawie nowej komisji śledczej ;]
Tak na serio, wszędzie jest podane że się kawa z takiego młynka nie nadaje, więc bez przesady z tym obwinianiem producentów. Kawa musi mieć odpowiednią grubość żeby nie zapchać sitka - to naprawdę nie jest kosmiczna technologia. Może Elektrolux stosuje sitka z mniejszymi otworami o wszystko załatwione na pewno brzozy mi w ekspres nie wsadzili ;p
Przelew mam i korzystam równolegle, ale to żadne rozwiązanie :(
Jeszcze będę próbował.
Offline
Nie trzeba komisji śledczej by zobaczyć, że producenci tak projektują swoje urządzenia, by te współpracowały tylko z danym typem akcesorium czy substancją. Kawa musi mieć odpowiednią grubość by nie zapchać sitka- mówię o tym że to jest zrobione celowo. I raczej nie po to by 'wydobyć pełen wachlarz smaku', tylko żeby zmusić usera do korzystnia z producent-approved kawy, co w linii prostej odbiera nam wolnośc wyboru i w ogóle USE OPEN SOURCED KAWA EKSPRES! </stallmanizm>.
Offline
Stary mogli dać sitko takie że szpilka przejdzie tylko wtedy miałbyś badziew a nie espresso :/ cały sposób parzenia kawy w ekspresie [b]ciśnieniowym[/b] polega na... hmmm poddaniu kawy pod odpowiednie [b]ciśnienie[/b] które powoduje przepchnięcie naparu przez mikro sitko. Jak dasz grube sitko to fusy łądnie przez nie przelecą.
Tak zawsze parzono espresso as far as I know. Jak wymyślisz inny sposób daj znać, zapewne zostaniesz milionerem z dnia na dzień :P. Kawiarki działają podobnie tylko popsuć się tam nie ma co.
W ogóle ostatnio zauważyłem że starym komunistycznym nożem dobrze odkręca się śrubki w okularach,a nowym ni chu chu - zapewne producent nowego tak go zaprojektował żeby się nie dało ;]
Offline
[quote=Huk]@lis6502:
Zapewne Elektrolux zamontował jakiś specjalny czujnik w ekspresie za 300 zł żeby człowiek skurwiel nie mógł sobie kawy zrobić zmielonej w nieżarnowym młynku. Jest to zdecydowanie bardziej prawdopodobne niż to że młynek z czasów ZSRR po prostu mieli nierówno i zapycha sitka. Już dzwonię do Antka w sprawie nowej komisji śledczej ;]
Tak na serio, wszędzie jest podane że się kawa z takiego młynka nie nadaje, więc bez przesady z tym obwinianiem producentów. Kawa musi mieć odpowiednią grubość żeby nie zapchać sitka - to naprawdę nie jest kosmiczna technologia. Może Elektrolux stosuje sitka z mniejszymi otworami o wszystko załatwione na pewno brzozy mi w ekspres nie wsadzili ;p
Przelew mam i korzystam równolegle, ale to żadne rozwiązanie :(
Jeszcze będę próbował.[/quote]
Szwedzi z Elektroluxa zaczęli robić ekspresy do kawy?
Przecież ta firma robi głównie odkurzacze, i duże AGD.
Od kawy w Europie są Włosi, Saeco albo DeLonghi, tam bym najpierw szukał.
Ktoś może myśleć, że to żaden problem, że każdy może skonstruować taki drobiazg, ale kultura danego narodu ma moim zdaniem kluczowe znaczenie dla produktu końcowego producenta z danego kraju, lub takiego, pod którym firma z danego kraju się podpisuje.
Widać to zarówno w meblach, jak i w samochodach, i tysiącach innych produktów.
Dlatego z Elektroluxa to ja mogę kupić grzejnik, ale po kawiarkę albo ekspress sprintem do Makaroniarzy. :D
@Huk
Jak na pchlim targu trafisz młynek ręczny, który pamięta Powstanie Styczniowe (sprawny), to prawdopodobnie będzie lepszy, niż te wszystkie obecnie produkowane.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-23 13:42:27)
Offline
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.113.135' WHERE u.id=1 |
0.00118 | UPDATE punbb_online SET logged=1732245344 WHERE ident='18.222.113.135' |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732245044 |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.8' |
0.00043 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=253225 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25067 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25067 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00115 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25067 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25067 |
Total query time: 0.00672 s |