Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam następujący problem: alsaconf - dźwięk działa, restart lub wyłączenie komputera i ponowne włączenie dźwięk nie działa, znowu alsaconf i dopuki nie wyłącze działa. Dopisałem w /etc/default/alsa linijkę alsactl_store_on_shutdown="always autosave" ale to nie pomaga jest dokładnie tak samo. Zawartość alsa:
# Configuration file for alsa-base
# List, separated by spaces, the names of modules that should be
# unloaded, if present, before the machine is suspended. Use the
# special name "all" if you would like all ALSA sound modules to be
# removed. The modules that are removed will be loaded again after
# resume. Currently this only has an effect if you are using apmd.
# Examples:
# Value Action at suspend time
# "" Do nothing
# "snd-cs46xx" Stop sound processes and remove the snd-cs46xx module
# "all" Stop sound processes and remove all ALSA modules
force_unload_modules_before_suspend=""
alsactl_store_on_shutdown="always autosave"
a to log z xsession.errors:
ALSA lib confmisc.c:672:(snd_func_card_driver) cannot find card '0'
ALSA lib conf.c:3493:(_snd_config_evaluate) function snd_func_card_driver returned error: No such device
ALSA lib confmisc.c:392:(snd_func_concat) error evaluating strings
ALSA lib conf.c:3493:(_snd_config_evaluate) function snd_func_concat returned error: No such device
ALSA lib confmisc.c:1072:(snd_func_refer) error evaluating name
ALSA lib conf.c:3493:(_snd_config_evaluate) function snd_func_refer returned error: No such device
ALSA lib conf.c:3962:(snd_config_expand) Evaluate error: No such device
ALSA lib pcm.c:2099:(snd_pcm_open_noupdate) Unknown PCM default
nie wiem co z tym zrobic i tak sie męcze po każdym uruchomieniu lina alsaconf.
Pokaż co następuje:
uname -r dpkg -l udev dpkg -l "alsa*" lspci
2.6.12
sip@knoppix-icom:~$ dpkg -l udev
Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie
| Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpakowany/F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst.
|/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle)
||/ Nazwa Wersja Opis
+++-================-================-================================================
un udev <brak> (brak dostępnego opisu)
sip@knoppix-icom:~$ dpkg -l "alsa*"
Wybór=U=Nieznany/I=Instalacja/R=Usunięcie/P=Wyczyszczenie/H=Zatrzymanie
| Stan=N=Brak/I=Zainst./C=Skonfig./U=Rozpakowany/F=Nieskonfig./H=Wpół-zainst.
|/ Błędy?=(brak)/H=Wstrzym./R=Do przeinst./X=Obydwa (Stan,Błędy:wielk.lit.=źle)
||/ Nazwa Wersja Opis
+++-================-================-================================================
un alsa <brak> (brak dostępnego opisu)
ii alsa-base 1.0.10-3 ALSA driver configuration files
pn alsa-headers <brak> (brak dostępnego opisu)
un alsa-oss <brak> (brak dostępnego opisu)
ii alsa-utils 1.0.9a-4 ALSA utilities
un alsa-xmms <brak> (brak dostępnego opisu)
un alsautils <brak> (brak dostępnego opisu)
sip@knoppix-icom:~$ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] 650/M650 Host (rev 80)
0000:00:01.0 PCI bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] Virtual PCI-to-PCI bridge (AGP)
0000:00:02.0 ISA bridge: Silicon Integrated Systems [SiS] SiS962 [MuTIOL Media IO] (rev 14)
0000:00:02.1 ffff: Silicon Integrated Systems [SiS]: Unknown device 0016 (rev ff)
0000:00:02.3 FireWire (IEEE 1394): Silicon Integrated Systems [SiS] FireWire Controller
0000:00:02.5 IDE interface: Silicon Integrated Systems [SiS] 5513 [IDE]
0000:00:02.6 Modem: Silicon Integrated Systems [SiS] AC'97 Modem Controller (rev a0)
0000:00:02.7 Multimedia audio controller: Silicon Integrated Systems [SiS] Sound Controller (rev a0)
0000:00:03.0 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.1 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.2 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 1.0 Controller (rev 0f)
0000:00:03.3 USB Controller: Silicon Integrated Systems [SiS] USB 2.0 Controller
0000:00:0a.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
0000:00:0c.0 CardBus bridge: ENE Technology Inc CB1410 Cardbus Controller (rev 01)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: Silicon Integrated Systems [SiS] 65x/M650/740 PCI/AGP VGA Display Adapter
Na początek spróbuj zainstalować pakiet udev.
juz mi ręce opadają teraz takie coś:
root@knoppix-icom:/home/sip# apt-get install udev
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
udev jest już w najnowszej wersji.
Należy uruchomić `apt-get -f install', aby je naprawić:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:
udev: Wymaga: initscripts (>= 2.85-16) ale nie ma zostać zainstalowany
E: Niespełnione zależności. Spróbuj 'apt-get -f install' bez pakietów (lub podaj rozwiązanie).
root@knoppix-icom:/home/sip# apt-get -f install
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Naprawianie zależności... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
initscripts
Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety:
initscripts
0 zaktualizowanych, 1 nowo zainstalowanych, 0 do usunięcia i 1030 nie zaktualizowanych.
5 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych.
Konieczne pobranie 0B/48,5kB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie dodatkowo użyte 246kB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować? [T/n] t
(Odczytywanie bazy danych ... 114337 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie initscripts (z .../initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb) ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb (--unpack):
próba nadpisania `/sbin/fsck.nfs', który istnieje także w pakiecie sysvinit
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
man dpkg
odsyłam cię do mana bo nie pamiętam dokładnie jak wyglądało to polecenie (coś koło 'dpkg -i pakiet.deb --force-overwrite')...oczywiście polecenie wykonujesz z tej ścieżki:
/var/cache/apt/archives
Pozdrawiam
niestety nie mogę sobie z tym poradzić, cały czas takie same komunikaty j.w. nie mogę tych pakietów ani zainstalować ani odinstalować, teraz to nawet nie znajduje karty sieciowej, myszy.
Pewnie robiłeś upgrade z wcześniejszej wersji. nie przez synaptica, ino instalowałeś przes dpkg?
I instalujesz wpierw sysvinit
konfigurujesz. Nie powinno być jaskichkolwiek problemów
Potem resztę.
I jak można instalować za pomocą 'dpkg -i pakiet.deb --force-overwrite' pakiety podstawowe w systemie.
czy robisz tak?
dpkg -i /var/cache/apt/archives/initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb --force-overwrite[/quote] to przy force to są dwa znaczki -
pokaż co ci to daje bo powinno pomóc
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
synaptica nie mam zainstalowanego, a teraz nic nie mogę doinstalować natomiast po po dpkg... jest taki komunikat:
root@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives# dpkg -i initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb --force-overwrite
(Odczytywanie bazy danych ... 114337 plikˇw i katalogˇw obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie initscripts (z initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb) ...
dpkg: blad przetwarzania initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb (--install):
prˇba nadpisania `/sbin/fsck.nfs', ktˇry istnieje tak┐e w pakiecie sysvinit
dpkg: bladd przetwarzania --force-overwrite (--install):
brak dostŕpu do archiwum: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Wystapi│y b│ŕdy podczas przetwarzania:
initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb
--force-overwrite
root@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives#
chyba strasznie cienki jestem w te klocki, ale do rzeczy :
oot@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives# dpkg -i sysvinit.deb --force
nie ma takiego pliku i kicha (pewnie jakies numerki jeszcze powinny być, ale niema pliku z rozszerzeniem .deb i nazwie sysvinit)
w apt-get jest tak:
root@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives# apt-get install sysvinit
Czytanie list pakietˇw... Gotowe
Budowanie drzewa zale┐noÂci... Gotowe
sysvinit jest ju┐ w najnowszej wersji.
Nale┐y uruchomiŠ `apt-get -f install', aby je naprawiŠ:
Nastŕpuj▒ce pakiety maj▒ niespe│nione zale┐noÂci:
udev: Wymaga: initscripts (>= 2.85-16) ale nie ma zostaŠ zainstalowany
E: Niespe│nione zale┐noÂci. Sprˇbuj 'apt-get -f install' bez pakietˇw (lub podaj rozwi▒zanie).
root@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives#
czyli wracamy do punktu wyjścia
i co z tym zrobić, żeby pisać na forum musiałem odpalic windowsa bo na linie nie dzila internet a to troche kłopotliwe - poradźcie coś aby nie instalacja od nowa bo sie załamie
Zassij sobie to
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/s/sysvinit/sysvinit_2.86.ds1-14.dsc[/url]
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/s/sysvinit/sysvinit_2.86.ds1.orig.tar.gz[/url]
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/s/sysvinit/sysvinit_2.86.ds1-14.diff.gz[/url]
Zrób z tego pakiety, potem instaluj jak pisałem.
z tego linku co wyżej
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/s/sysvinit[/url]
Jak masz kernel powyżej 2.5.12 to polecam udev
[url]http://ftp.bg.debian.org/debian/pool/main/u/udev/udev_0.088-2_i386.deb[/url]
lub źródełka zdebianizowane.
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/u/udev/udev_0.088-2.dsc[/url]
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/u/udev/udev_0.088.orig.tar.gz[/url]
[url]http://ftp.debian.org/debian/pool/main/u/udev/udev_0.088-2.diff.gz[/url][/url]
root@knoppix-icom:/var/cache/apt/archives# dpkg -i initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb --force-overwrite
[/quote]
Powinno być:Kod:
dpkg --force-overwrite -i initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb[color=darkred]SKŁADNIA
dpkg [opcje] działanie[/color]
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
zainstalowałem initscripts i udev
tylko teraz mogę się zalogować tylko na roota i to do trybu tekstowego komunikat: System bootup in progress -please...
może powinienem skonfigurować system od nowa, tylko jak?
aż tak źle?
Jęsli tylko wcześniej musiałeś odpalać alsaconf, by mieć dźwięk, teraz zaś nie możesz normalnie odpalić LInuksa, to chyba jest gorzej.
1. Czy initscripts zainstalowałeś w końcu bez nadpisywania czegokolwiek?
2. Czy udev też zainstalował się bez problemów?
initscripts w ten sposob:
dpkg --force-overwrite -i initscripts_2.86.ds1-14_i386.deb
potem udev bez --force-owerwrite
potem mogłem zlogować się tylko na roota ale po tym już normalnie:
rm -f /etc/nologin
teraz głównie pojawia się komunikat:
modprobe: QM_MODULES: function not implemented
system nie znajduje żadnych użądzeń typu: mysz na usb, karty sieciowej, karty muzycznej, pozatym xwindow dziła normalnie
może skompilować jądro od nowa?
W najnowszym pakiecie initscripts nastąpiły zmiany, musisz zainstalować na nowo, ale tak jak pisałem poprzednio. sysv-rc, sysvinit, initscripts mkuszą być w wersji 2.86.ds1-14
Masz uszkodzone te pakiety przez instalacje z nadpisywaniem. Spróbować musić to, Za sprzęt odpowiada udev, a jak masz spaprany initscripts, to nie dziw, że spaprało się
Ja instalowałem ręcznie initscripts, więc wiem, co piszę.
Niestety nic to nie dało, dalej nie znajduje użądzeń, cały czas ten sam komunikat:
modprobe: QM_MODULES: function not implemented
Chyba postawie sobie tego knoppixa od nowa. W sumie to dużo się nauczyłem przez ten tydzień. Wszystkim dzięki za pomoc i Wesołych Świąt.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00010 | SET NAMES latin2 |
0.00122 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.224.32.56' WHERE u.id=1 |
0.00094 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.224.32.56', 1738328700) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738328400 |
0.00092 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25663 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3229 ORDER BY posted |
0.00121 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3229 AND t.moved_to IS NULL |
0.00011 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00350 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3229 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00081 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3229 |
Total query time: 0.00943 s |