Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-02-17 19:00:00

tms - Nowy użytkownik

tms
Nowy użytkownik

Serwer IMAP bez dodatków.

Witam,
u jednego z dostawców hostingu posiadam kilkadziesiat kont pocztowych. Nie mam VPS mam natomiast dostęp poprzez ftp do wszystkich plików na serwerze. Na chwilę obecna użytkownicy pobieraja poczte za pomoca POPa. Mam do wykonania projekt backupu poczty w całej firmie. Nie mogę zmienić im protokolu na IMAP do synchronizacji z katalogami na serwerze hostingowym ze względu na wielkość skrzynek.
Backup najchętniej robiłbym poprzez FTP lub POP3 na osobny serwer tu jednak jest cały problem ponieważ w ten sposób nie miałbym kopii wiadomości wysłanych ... Jedynym rozwiazaniem tej sytuacji które dostrzegam jest:
Cykliczne pobieranie FTPem lub POPem wszystkich skrzynek na lokalny serwer i synchronizacja po IMAP-ie w sieci lokalnej. Czy widzicie inne rozwiazannie ? Założenia sa dwa:
-kopia wiadomości pobranych/wysłanych
-unikniecie długiej synchronizacji wszystkich plikow jednocześnie przy właczaniu/wylaczaniu komputera ?

Najważniejsze pytanie jest takie czy opisane przeze mnie rozwiazanie jest wykonalne no i jak się do tego zabrać?

Na środowisku testowym mam fetchmail+procmail+dovecot.
Wiadomości się pobieraja i na podstawie wyrazen regularnych trafiaja do odpowiednich katalogow. Nie rozumiem jednak jak przeprowadzic synchronizacje poprzez dovecot. Czy wymagana jest konfiguracja DNS ? Czy mogę użyć maila typu janKowalski(konto lokalne na linuksie)@aaa.bbb.ccc.ddd <-- lokalny adres ip ? No i czy muszę mieć tam skonfigurowany SMTP (wolałbym nie) tylko czy programy pocztowe pozwalaja na to aby uzyc innych domen dla tych protokolow ?

Pozdrawiam i stawiam browary za pomoc ! :D

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ok Udało mi się rozwiazać problem. Obecnie wyglda to tak:
SMTP: smtp.jakis_hosting.pl
IMAP: IP_lokalny

Wiadomosci pobierane z pop3.jakis_hosting.pl trafiaja do skrzynek lokalnych ktore sie synchronizuja przez imapa loklanie dodatkowo wiadomosci wysylane przez smtp.jakis_hosting.pl trafiaja do katalogu wyslane i rowniez sie synchronizuja wiec wsyzstko smiga jak powinno, ale to dopiero poczatek zabawy.

W jaki sposob najlepiej zoptymalizowac zadania fetchmaila dla kilkudziesieciu skrzynek ?
- ustawienie jako uslugi np co 3minuty dla klikudziesięciu skrzynek to była by masakra.  <--- sadze ze najgorsze
-mysle o podziala 1 proces 5 skrzynek oczywiście wszystko do przetestowania.  <---- wciaz malo optymalne
-loadbalancer <---- puki co nie do konca mam wizje np pobieranie trwa dłuzej niz 5sec pobierze ostatni z listy
-w jakis sposób przekazywanie zadan od MUA do MRA przed Dovecota <--- jeszcze nie wiem jak przychodza mi do glowy dwa skrypty jeden sprawdza logi drugi jak cos sie pojawi na wyjściu uruchamia MRA z odpowiednimi parametrami (ma to kilka wad np. ilosc odpowiedzi będzie 2x mniejsza niz ilosc zapytan)
-rozwiazanie zbiorcze (kombinacja powyzszych)
- może ma ktoś lepszy pomysł ??

Pozdrawiam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wszystkie problemy rozwiązane.
Wdrożyłem rozwiązanie chyba najlepsze z możliwych czyli wywoływanie fetchmaila przez klienta IMAP ten czeka aż poczta zostanie pobrana na lokalny serwer i rozpoczyna synchronizację.

[b]Temat (pamiętnik ...;)) można usunąć.[/b]
Pozdrawiam.

Ostatnio edytowany przez tms (2014-03-12 19:27:08)

Stopka forum