Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jeżeli to zły dział to proszę moderatora o info lub przeniesienie do odpowiedniego - z góry dziękuję.
Poszukuję programu, który monitoruje aktywność okna.
Mam konsolę, do której spływają błędy i chcę "dorobić" sobie dzwięk dla alertu krytycznego.
Szukałem na google, próbowałem programu xev, ale bezskutecznie.
Czy ktoś próbował coś takiego zrobić? Mógłby mi coś doradzić?
Loguję się na Citrixa przez Firefoxa. Następnie wybieram IE gdzie mam parę konsol. Wybieram tą, która mnie interesuje. Otwiera mi się nowe okno konsoli - na którą spływają błędy.
Jakich info jeszcze potrzebujesz?
Mam konsolę, do której spływają błędy i chcę "dorobić" sobie dzwięk dla alertu krytycznego.[/quote]
Jeżeli to są błędy, które siedzą w logach systemowych, to w rsyslogu można robić różne ciekawe akcje i podpinać je do różnych zdarzeń.
Jeśli dopalasz program w konsoli, to trzeba by zmodyfikować powłokę $SHELL, żeby filtrowała wyjścia 1 i 2 i odpalała akcję w przypadku wystąpienia określonych słów kluczowych.
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Nie nie, sa to błędy z serwerów, które spływają do nagiosa - ja mam tylko konsolę klienta odpaloną u siebie na laptopie poprzez Citrixa - jak post wyżej.
używając xwininfo - jestem w stanie poznać id tego okna - próbowałem iść tą drogą, ale coś monitorowanie zmian w tym oknie mi nie wychodzi
Ostatnio edytowany przez Paad (2014-02-18 07:04:48)
A Nagios nie potrafi filtrować logów, i odpalać akcji w przypadku jakieś komunikatu dopasowanego do regexa?
Albo wypluć logów do skrypta, który coś takiego potrafi?
Właśnie do Nagiosa nie mam dostępu. Jedynie klient konsoli :/ (Chcę sobie ułatwić, życie w pracy ;) )
To biegaj do Admina tego Nagiosa, co to za jaja, żeby ktoś musiał się certolić przeglądarką dlatego, że jego wysokość Administrator ma muchy w nosie.
Weź sobie do admina jakiś solidny bat albo nachajkę (względnie inne materiały pędne). :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-02-18 08:21:41)
ok ;)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00125 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.23.59' WHERE u.id=1 |
0.00093 | UPDATE punbb_online SET logged=1732435799 WHERE ident='18.116.23.59' |
0.00094 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732435499 |
0.00110 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=257535 |
0.00017 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25288 ORDER BY posted |
0.00100 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25288 AND t.moved_to IS NULL |
0.00017 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00161 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25288 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00127 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25288 |
Total query time: 0.00857 s |