Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=yossarian]Uruchamiane w konsoli sypie jakimiś podejrzanymi komunikatami?
Może Xfce4 robi syf w pliku .gtkrc-2.0?[/quote]
xfce chyba nie korzysta z tego pliku jak i aplikacje pod nim dzialajace
Nie używam xfce i nie wiem jak to tam dokładnie wygląda.
Wiem, że aplikacje qt mają problem z integracją z gtk gdy jest to rozwiązane inaczej niż wg schematu, którego używa lxappearance.:
cat ~/.gtkrc-2.0 # DO NOT EDIT! This file will be overwritten by LXAppearance. # Any customization should be done in ~/.gtkrc-2.0.mine instead. gtk-theme-name="waldorf" gtk-icon-theme-name="nouveGnomeGray" gtk-font-name="Liberation Sans 10" gtk-cursor-theme-name="Chameleon-DarkSkyBlue-Regular" gtk-cursor-theme-size=24 gtk-toolbar-style=GTK_TOOLBAR_BOTH_HORIZ gtk-toolbar-icon-size=GTK_ICON_SIZE_LARGE_TOOLBAR gtk-button-images=0 gtk-menu-images=1 gtk-enable-event-sounds=1 gtk-enable-input-feedback-sounds=1 gtk-xft-antialias=1 gtk-xft-hinting=1 gtk-xft-hintstyle="hintfull" gtk-xft-rgba="rgb" include "/home/yossarian/.gtkrc-2.0.mine"
a moment jest przy paleniu z konsoli:
~/.gtkrc-2.0:2: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "foo.bar" ~/.gtkrc-2.0:3: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "foo.bar" ~/.gtkrc-2.0:4: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "foo.bar" ~/.gtkrc-2.0:5: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "foo.bar" ~/.gtkrc-2.0:6: Nie można odnaleźć pliku obrazu na ścieżce: "foo.bar"
cat ~/.gtkrc-2.0 style "panel-background" { bg_pixmap[NORMAL] = "foo.bar" bg_pixmap[PRELIGHT] = "foo.bar" bg_pixmap[ACTIVE] = "foo.bar" bg_pixmap[SELECTED] = "foo.bar" bg_pixmap[INSENSITIVE] = "foo.bar" } style "panel-color" { fg[NORMAL] = "white" fg[ACTIVE] = "white" bg[NORMAL] = "#545454" bg[PRELIGHT] = "#545454" bg[ACTIVE] = "#545454" }
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-19 19:13:09)
Zrób sobie kopię swojego pliku .gtkrc-2.0 i stwórz nową wersje wg mojego schematu. Albo usuń jego pierwszą część.
Zobacz czy to coś zmieni.
nic z tego..próbowałem różnych wariantów z twoim konfigiem, co prawda nie wywala już błędu w konsoli żadnego, ale ikona dalej za duża i nie trzyma ustawień...
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-19 19:38:30)
Bo xfce trzyma te ustawienia gdzieś w innym miejscu.
no nic nie ma samej zainteresowanej ja to usuwam, bo i tak nie używam;)
Niestety problem nadal występuje chyba nie będe w stanie sobie sama z tym poradzić. Zainteresowanym dziękuje za pomoc.
Zainstaluj sobie pidgina, lepszy i na natywnej bibliotece... qt na xfce to zuo;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-20 19:17:28)
Czy ja wiem, clementine czy spotify grzecznie się zachowuje. Poza tym kadu obsługuje więcej funkcji GG niż pidgin, przynajmniej z tego co pamiętam.
Może funkcji samego gg jest więcej, nie wiem nie znam się-mi wystarcza funkcja rozmowy;).
Jako komunikator wypada marnie, wystarczy spojrzeć na ilość obsługiwanych protokołów...
Zlokalizowałam problem, ale nadal go nie rozwiązałam.
Przyczyną są kompozycje menadżera okien. Jeżeli kompozycje są wyłączone ikona zachowuje się normalnie a jak je włączę ikona szaleje.
Więc albo kadu albo kompozycje.
zainteresuj sie compton'em
[quote=nowa25]Zlokalizowałam problem, ale nadal go nie rozwiązałam.
Przyczyną są kompozycje menadżera okien. Jeżeli kompozycje są wyłączone ikona zachowuje się normalnie a jak je włączę ikona szaleje.
Więc albo kadu albo kompozycje.[/quote]
Nie czytałem całego wątku ale:
- wyedytuj sobie ścieżkę do tej ikony (ona gdzieś sobie siedzi - nie mam kadu, więc nie wiem)
- przeskaluj np. Gimpem do wielkości jaka Ci pasuje
- wrzuć z powrotem do tego samego katalogu z dokładnie tą samą nazwą, albo...
- nadaj po przeskalowaniu nową nazwę, a programowi podaj ścieżkę do nowej ikony.
zdaje się ze czasem czyta z .gtkrc-2.0 ;]
tylko tak dla próby bo pewnie nie zadziała wklej do niego:
style "xfce-panel-image-style" { # Fix the panel images to a default gtk icon size, is only works for # images below 32 pixels. You can for example use this when you have # fuzzy launcher icons. XfcePanelImage::force-gtk-icon-sizes = true } class "XfcePanelImage" style "xfce-panel-image-style"
a takie coś ustawia tło i kolor fontów pod ikonami
style "xfdesktop-icon-view" { XfdesktopIconView::label-alpha = 10 base[NORMAL] = "#000000" base[SELECTED] = "#71B9FF" base[ACTIVE] = "#71B9FF" fg[NORMAL] = "#fcfcfc" fg[SELECTED] = "#ffffff" fg[ACTIVE] = "#ffffff" } widget_class "*XfdesktopIconView*" style "xfdesktop-icon-view"
Xfwm to w ogóle porażka.
Ja bym go zamienił na Openboxa z Comptonem.
Odpadnie wtedy problem z ikonką Kadu i tearingiem wideo.
przy zmianie panela w xfce ;>
xfwm4[2390]: segfault at 0 ip 00007f43472796c0 sp 00007fff0c7710e8 error 4 in libglib-2.0.so.0.3800.2[7f4347231000+fe000]
itd
edit:
/\
ze 2 razy na dzień
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-02-26 18:25:55)
Z konsoli:
/.gtkrc-2.0: Nie ma takiego pliku ani katalogu
Dobrą ścieżkę podajesz?
~/.gtkrc-2.0
Dlaczego nie możesz zastąpić tych kompozycji [deb]compton[/deb]em?
Próbowałam instalować comptona, ale wymaga nowszych wersji jakichś plików i nie chce kombinować.
Z tego repo powinien wejść na stable:
deb http://packages.crunchbang.org/waldorf waldorf main
Pakiet nazywa się compton-git tutaj.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00102 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.24.111' WHERE u.id=1 |
0.00068 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.24.111', 1732578492) |
0.00050 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732578192 |
0.00066 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=257697 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25291 ORDER BY posted |
0.00075 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25291 AND t.moved_to IS NULL |
0.00010 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00350 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25291 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00102 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25291 |
Total query time: 0.00844 s |