Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej.jestem tutaj pierwszy raz, wiec na poczatku chcialbym sie przywidac:)a teraz pytanko:p zaistalowalem lstat, wszystko ladnie chodzi, tylko nie umie zmusic go aby wyswietlal wykresy downloadu i uploadu.jakie regulki trzeba dodac w iptables oraz w jaki sposob wstawias sie konkretne wykresy.dzieki
Nie musisz dodawać żadnych dodatkowych regułek iptables. O dodawaniu wykresów poczytaj sobie tutaj:
http://lstat.sourceforge.net/pl/manual/pl/
Przeczytałem,dodalem wykresy i lipa nie dziala.postepowalem wedlug tego:
Dla iptables należy użyć identyfikacji regułki za pomocą nazwy łańcucha i kolejnego numeru. Aby zapobiec zmianie kolejności regułek, zostanie użyty nowy łańcuch, przeznaczony wyłącznie do statystyk. Przykładowy skrypt ustawiający regułki mógłby wyglądać tak:
#!/bin/sh
IPTABLES=/sbin/iptables
#local adresses
LOCALNET=192.168.0.0/24
#external IP address
EXT_IP=217.96.156.181
EXT_INTERFACE=ppp0
INT_IP=192.168.0.1
INT_INTERFACE=eth0
#IP hosts to monitor
HOST1=192.168.0.2
HOST2=192.168.0.3
HOST3=192.168.0.4
#set masq for outgoing packets (may require load some modules)
$IPTABLES -t nat -A POSTROUTING -o $EXT_INTERFACE -j SNAT --to-source $EXT_IP
#create chain for statistic
$IPTABLES -N lstat
#add rules for host1
$IPTABLES -A lstat -i $INT_INTERFACE -s $HOST1 -j ACCEPT
$IPTABLES -A lstat -m state --state ESTABLISHED,RELATED -d $HOST1 -j ACCEPT
#add rules for host2
$IPTABLES -A lstat -i $INT_INTERFACE -s $HOST2 -j ACCEPT
$IPTABLES -A lstat -m state --state ESTABLISHED,RELATED -d $HOST2 -j ACCEPT
#add rules for host3
$IPTABLES -A lstat -i $INT_INTERFACE -s $HOST3 -j ACCEPT
$IPTABLES -A lstat -m state --state ESTABLISHED,RELATED -d $HOST3 -j ACCEPT
#set rules for forward
#first try statistic chains
$IPTABLES -A FORWARD -j lstat
#for others hosts
$IPTABLES -A FORWARD -i $INT_INTERFACE -j ACCEPT
$IPTABLES -A FORWARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
#default DROP packets
$IPTABLES -P FORWARD DROP
Po przetestowaniu tych regułek należy utworzyć wykres (lub 3, dla każdego oddzielnie). Jako wyrażenia Filtrów danych należy użyć:
dla HOST1 - (lstat1 - wyjście lstat2 - wejście)
dla HOST2 - (lstat3 - wyjście lstat4 - wejście)
dla HOST3 - ( lstat5 - wyjście lstat6 - wejście)
cos mnie tknelo i wydalem komende ./show_filters aby sparwdzic filtry i dostalem takie cos:debian:/usr/local/lstat/bin# ./show_filters
Using ipchains
ipchains: Incompatible with this kernel
Problem with ipchains (/sbin/ipchains):
Can't return outside a subroutine at ./show_filters line 77.
najlepsze, ze ja uzywam iptables a nie ipchains (debian woody, kernel 2.4.26, iptables-1.3.0-20041023) z tego winnika ze filtry woogle nie dzialaja:(
1. Jak kopmilowałeś lstat'a?
2. Pokaż te swoje filtry danych.
Hej.kompilowalem zgodnie z intrukcja na stronie lstat, wszystko poszlo bez problemu. jak pisalem po wydaniu komendy ./show_filters powinno mi pokazac jakie identyfikatory sa przypisane poszczegolnym regolkom, a mi wywala takie cos
debian:/usr/local/lstat/bin# ./show_filters
Using ipchains
ipchains: Incompatible with this kernel
Problem with ipchains (/sbin/ipchains):
Can't return outside a subroutine at ./show_filters line 77.
ja nie uzywam ipchains tylko iptables. robilem tez drugim sposoben, czyli przez dodanie regolek do iptables i wpisnaie odpowiedniego identyfikatora w polu filtr w lstat i tez nie dziallo.regolki do iptables odpalalem po moim firewallu(moze to jest jego winna ze nie chce pojsc)moze ktos wysle mi swojego firewalla to potestuje.dzieki
poszukaj dokladnie w pomocy - lastat chce urzywac ipchains a Ty masz iptables - taka mala subtelna roznica....
nie chce mi sie szukac po manualu - sam to znajdz - moze jakis parametr w ./configure ?? a napewno musisz zainstalowac iptables ze zrodla - mialem z lstatem problemy, zarzucilem najnowsze iptables, wskoczylo do /usr/local/iptables - nastepnie w firewallu musisz zdefiniowac ze IPTABLES=/usr/local/iptables
i przekompilowac lstata.
pozdr
nie trzeba kompilować iptables ze żródeł, wg tego przepisu musi działać:
a
pt-get install rrdtool apt-get install librrds-perl
po rozpalkowaniu żródeł lstat-a
cd /lstat configure --iso-8859-2 --with-httpdconf=ścieżka do httpd.conf make make install cp /usr/local/lstat/bin/lsatd.rc /etc/init.d/ update-rc.d lstatd.rc defaults 91 /etc/init.d/lstatd.rc start
no tak - o rrd zapomnialem, ale z tego co wiem - lstat bez rrdtools sie nie skompiluje, configure wywali blad, wiec zakladam ze kolega juz rrd ma.
iptables nie trzeba, aczkolwiek ja osobiscie polecam, jak ma starsze jajko szczegolnie, w niczym nie zaszkodzi, a mialem problem z niestandardowymi tabelami na iptables z paczki.
pozdr
witam, tez mam problem z lstat... wszystko dzialalo ladnie i pieknie, rysowal wykresy pakietow ... ale nagle przestal wogole mi rysowac wykresy pakietow i aktywnych userow .. co moglo byc przyczyna ?
[b]@randall23[/b]
sprawdz status lstata, bo jezeli Ci nie sie nie uruchmoil a miales reseta servka to musisz uruchmic go recznie
/usr/local/lstat/bin/lstatd.rc start
powyzsza sciezka odnosi sie do standardowej lokalizacji lstat'a
i zrob sobie linka do niego w init.d:
ln -s /usr/local/lstat/bin/lstatd.rc /etc/init.d/lstatd
i update rc.d
update-rc.d lstatd defaults 56
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00067 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.149.214.90' WHERE u.id=1 |
0.00120 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.149.214.90', 1738385328) |
0.00035 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738385028 |
0.00042 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=25869 |
0.00023 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3286 ORDER BY posted |
0.00029 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3286 AND t.moved_to IS NULL |
0.00027 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00093 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3286 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00075 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3286 |
Total query time: 0.00524 s |