Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
chciałbym dla firmy wykupić domenę tylko na potrzeby poczty mailowej oraz hosting poczty u tego samego dostawcy. Proszę o opinię gdzie wykupić: nazwa.pl, home.pl ... inne? Konta będą obsługiwane za pomocą klienta poczty i przechowywane lokalnie także limit na skrzynkę nie jest najważniejszy. Kont pocztowych około 5, także dla kilku pracowników.
Ostatnio edytowany przez bonus (2014-03-03 10:46:18)
Zależy, czym się firma zajmuje.
Jeśli to np biuro projektów, to ja bym się zastanowił nad własnym serwerem, to może zmniejszyć ryzyko, że jakieś "osoby niepowołane" mogą do tej poczty mieć dostęp.
Szyfrowanie poczty ciągle jeszcze nie dotarło między uszy 95% dyrektorów i wybitnych specjalistów, nawet, jak im pokazać, jakie tajne
i ważne dane firmowe w tej poczcie przesyłają.
Ale jak kiedyś zobaczyłem w jednej firmie, jak prezes (dr. inż.) kazał sobie przez gadu albo maila na tlenie przysłać do domu hasła do kont bankowych, to mnie już nic nie zdziwi.
Jeśli natomiast nie ma tam nic tajnego, to np home jakośtam działa, gmail działa nawet nieźle (też ma konta dla firm z własną domeną - płatne), nazwa też nie będzie zła, ovh też da radę.
Ja używam poczty google we własnej domenie i lepszej nie widziałem → http://www.google.com/enterprise/apps/business/
Masz tam 30-dniowy okres próbny.
[quote=drelbrown]Ja używam poczty google we własnej domenie i lepszej nie widziałem → http://www.google.com/enterprise/apps/business/
Masz tam 30-dniowy okres próbny.[/quote]
http://www.google.pl/intx/pl/enterprise/apps/business/pricing.html
40 ojro rocznie od jednego pacjenta?
Przy 5 duszyczkach robi się 200 ojro, czyli około 900 złotych.
Jakiś lekki VPS na pocztę, na nim Postfix/Dovecot/Clamd/Spamd/Roudcube,
i nawet zostanie jakieś 200-300 zł w kieszeni,
a nawet więcej, jeśli np serwer będzie kosztował 39 netto/mies, a postawi sobie człowiek we własnym zakresie.
Przyda się tylko jakiś grat w biurze, do przechowywania lokalnej kopii poczty, którą będzie synchronizował z serwerem np przez mechanizm replikacji dovecota, albo pobierał do lokalnych skrzynek przez fetchmaila.
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-03 13:08:25)
[url]klatka.pl[/url] Dla mnie wystarczające nie limitowane konta e-mali, ftp nie limitowany transfer. Limitowana pojemność. Przystępna cena dla mnie OK.
[quote=Jacekalex]Zależy, czym się firma zajmuje.
Jeśli to np biuro projektów, to ja bym się zastanowił nad własnym serwerem, to może zmniejszyć ryzyko, że jakieś "osoby niepowołane" mogą do tej poczty mieć dostęp.
Szyfrowanie poczty ciągle jeszcze nie dotarło między uszy 95% dyrektorów i wybitnych specjalistów, nawet, jak im pokazać, jakie tajne
i ważne dane firmowe w tej poczcie przesyłają.
Ale jak kiedyś zobaczyłem w jednej firmie, jak prezes (dr. inż.) kazał sobie przez gadu albo maila na tlenie przysłać do domu hasła do kont bankowych, to mnie już nic nie zdziwi.
Jeśli natomiast nie ma tam nic tajnego, to np home jakośtam działa, gmail działa nawet nieźle (też ma konta dla firm z własną domeną - płatne), nazwa też nie będzie zła, ovh też da radę.[/quote]
Instytucja publiczna (napisałem ogólnie firma), no jedyne ryzyko to wysyłanie danych osobowych między pracownikami lub poza jednostkę drogą mailową, nie mając podpisane umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych z firmą hostingową (ale chyba żadna z firm hostingowych takiej umowy nie podpisze), z tego co pamiętam to dają przestrzeń i nie obchodzą ich przechowywane dane.
Ostatnio edytowany przez bonus (2014-03-03 15:19:30)
Na firmie hostingowej oficjalnie "nie obchodzi" oficjalnie "się nie zajmują" zawartością, ale w praktyce nie chodzi o to, do czego zaglądają lub nie, ale o to, że od czasu do czasu miewają wtopy z bezpieczeństwem, a wtedy jeden Bóg raczy wiedzieć, gdzie dotarł odkrywca takiej czy innej podatności.
Może przesadzam, ale w takich wielkich firmach, które mają tysiące klientów, nikt praktycznie nie odpowiada w przypadku wycieku ważnych dla klienta danych.
Kosmiczne wtopy natomiast miała chyba każda firma hostingowa.
Oczywiście administracja kieruje się swoimi prawami, więc bardziej musi patrzeć w regulaminy, niż w stan faktyczny.
I oczywiście każdy funkcjonariusz publiczny na każdą decyzję musi mieć "podkładkę" uzasadniającą taką decyzję. ;)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-03 19:35:30)
[quote=chmuri]Cpanela umiesz obsługiwać?[/quote]
Korzystam z panelu www do zarządzania kontami email w jednej z firm, jeśli o to chodzi to myślę, że sobie poradzę.
Cpanel banalna rzecz do obslugi :P.
@Jacekalex ja się załapałem na darmową wersję (do celów prywatnych w sam raz).
Google można lubić bądź nie lubić z wielu względów, ale trzeba przyznać, że jakość poczty to światowa ekstraklasa.
Ostatnio edytowany przez drelbrown (2014-03-05 13:35:39)
[quote=tajwan][url]klatka.pl[/url] Dla mnie wystarczające nie limitowane konta e-mali, ftp nie limitowany transfer. Limitowana pojemność. Przystępna cena dla mnie OK.[/quote]
Korzystasz, jeśli tak jak długo?
Ostatnio edytowany przez bonus (2014-03-05 14:58:52)
Rok czasu. Masz darmowy okres testowy, to testuj czy ci odpowiada.
Ostatnio edytowany przez tajwan (2014-03-05 15:13:32)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00129 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.58.90' WHERE u.id=1 |
0.00194 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.58.90', 1732834094) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732833794 |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=259290 |
0.00191 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25371 ORDER BY posted |
0.00034 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25371 AND t.moved_to IS NULL |
0.00029 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00086 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25371 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00067 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25371 |
Total query time: 0.00846 s |