Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam Debiana Jessie (64 bit). W zależnościach do ściągniętej paczki jest ia32-libs, ale nie da się go zainstalować:
root@debian:/home/uasic/Pobrane# apt-get install ia32-libs Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Package ia32-libs is not available, but is referred to by another package. This may mean that the package is missing, has been obsoleted, or is only available from another source However the following packages replace it: lib32z1 lib32ncurses5 lib32bz2-1.0 E: Package 'ia32-libs' has no installation candidate root@debian:/home/uasic/Pobrane# apt-get install lib32z1 lib32ncurses5 lib32bz2-1.0 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe lib32bz2-1.0 is already the newest version. lib32ncurses5 is already the newest version. lib32z1 is already the newest version. 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 483 nieaktualizowanych.
Jak to zainstalować?
Pakiet ia32-libs nie jest potrzebny odkąd mamy multiarch. Jeśli nie ma prawdziwej 64-bitowej wersji tego programu, to zainstaluj 32-bitową via multiarch.
PS 483 nieaktualizowane pakiety?
[quote=Pavlo950]
dpkg -add-architecture i386
[/quote]
dpkg --add-architecture i386
Szczegół, ale jednak. :)
[quote=ArnVaker]Pakiet ia32-libs nie jest potrzebny odkąd mamy multiarch. Jeśli nie ma prawdziwej 64-bitowej wersji tego programu, to zainstaluj 32-bitową via multiarch.
PS 483 nieaktualizowane pakiety?[/quote]
Ten komputer ma dostęp do netu tylko przez Aero, więc tak to wygląda.
[quote=Pavlo950]
dpkg -add-architecture i386; aptitude update
I instalacja 32 bitowej wersji programu (u mnie)....:
gdebi pakiet.deb
[/quote]
root@debian:/home/uasic# dpkg --add-architecture i386 root@debian:/home/uasic# cd Pobrane root@debian:/home/uasic/Pobrane# gdebi ia32-crossover-pro_8.0.0-1_amd64.deb Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Building data structures... Done Building data structures... Done Nie można odinstalować tego pakietu Dependency is not satisfiable: ia32-libs
Może i niepotrzebny, ale go ciągle chce.
Kod:
Dependency is not satisfiable: ia32-libs[/quote]
Jeżeli pakiet ma wpisaną taką zależność, to trzeba mu podrzucić jakiś lipny pakiet z taką nazwą, żeby myślał, że jest w systemie, albo zajrzeć do tego pakietu i poprawić zależności.
W FAQ/HOWTO [s]ktoś[/s] pisał tutek, jak tworzyć fake-pakiety w Debianie.
[EDIT]
Nie ktoś tylko Arni:
http://dug.net.pl/tekst/154/equivs___tworzenie_pustych_pakietow/
[/EDIT]
Chyba, żeby ktoś chciał Gentusia,
to tam jest [b]/etc/portage/profile/package.provided[/b]. ;)
Pozdro
;-)Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-05 18:25:21)
W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem para bellum ;) | Pozdrawiam :)
Może nie działać.
Tak jak mati75 pisze.
Zainstalować wersję 32bitową i potrzebne biblioteki 32bitowe.
Ja bym instalował tak jak napisałem w pierwszym poście:
Jeśli nie ma prawdziwej 64-bitowej wersji tego programu, to zainstaluj 32-bitową via multiarch.[/quote]
Tak jak Jacekalex pisze też można, ale to dodawanie sobie roboty – poza podłożeniem pustego pakietu i tak trzeba byłoby doinstalować wymagane 32-bitowe biblioteki.
[img]http://svn.debianart.org/themes/generic/spinner/spinner48px-moreblue.png[/img]
A pewnie że trzeba doinstalować, nic innego nie twierdziłem.
Problem natomiast może być, kiedy zainstalujesz wszystkie możliwe biblioteki, a ten dalej chce paczkę, której nie ma już w repo. - np ia32-libs.
Wersja 32-bitowa (a ściślej pakiet dla architektury i386, bo ten dla amd64 jak widać też jest 32-bitowy) nie będzie chciała ia32-libs.
Od bidy można zrobić pin dla [deb]ia32-libs[/deb] z squeeze i zainstalować ten program w wersji "64 bitowej", tylko to jest bez sensu skoro jest multiarch.
Albo zainstalować przejściowy ia32-libs z Wheezy'ego który wciąga 32-bitowe biblioteki via multiarch, tylko jak wyżej – bez sensu. ;)
[quote=ilin]Może nie działać.
Tak jak mati75 pisze.
Zainstalować wersję 32bitową i potrzebne biblioteki 32bitowe.[/quote]
Skąd mam wziąć 32 bitową wersję? Wszędzie jest tylko dla amd64.
A skąd w ogóle to wzięłaś? Mało prawdopodobne żeby oferowali jedynie 32-bitową wersję w pakiecie dla amd64.
Chyba że to jakiś Torrent Edition ;)
Na początku pomyślałam, że ilinowi chodzi o 32 bitową wersję tego ia32-libs, dopiero potem skojarzyłam, że to byłoby bez sensu.
Jak próbuję zainstalować 32 bitową wersję, to żąda python-gtk2:i386, natomiast ten python przy instalacji próbuje mi usunąć całe mnóstwo pakietów.
Edycja:
Następujące pakiety mają niespełnione zależności: ia32-crossover : [b]Wymaga: ia32-libs który jest pakietem wirtualnym[/b]. Wymaga: lib32gcc1 ale nie ma być instalowany. Wymaga: lib32nss-mdns ale nie ma być instalowany. Wymaga: lib32z1 ale nie ma być instalowany. Wymaga: python (>= 2.4) ale nie ma być instalowany. Wymaga: python-gtk2 ale nie ma być instalowany. Wymaga: python-glade2 ale nie ma być instalowany. Wymaga: lib32asound2 który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) ia32-crossover
No i tak w koło.
Ostatnio edytowany przez uasic (2014-03-06 19:16:40)
ia32-crossover[/quote]
To jest chyba wersja pod 64bit skoro wymaga ia32-libs.
[b]Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW[/b] -> Niech inni na tym skorzystają.
[url=http://dug.net.pl/]Polski portal Debiana[/url]
crossover mam gdzieś na dysku, kiedyś była promocja na to, tzn dawali za free przez 1 dzień albo coś.
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22218
Tu to było.
Ogólnie nic specjalnego.
Tak z ciekawości spytam.
Jaki program, chcesz za jego pomocą uruchamiać ?
[quote=ilin]http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=22218
Tu to było.
Ogólnie nic specjalnego.
Tak z ciekawości spytam.
Jaki program, chcesz za jego pomocą uruchamiać ?[/quote]
Potrzebuję Worda z MS Office i niestety może być w Libre Office ani niczym innym, bo druga osoba, która pracuje na tym samym dokumencie musi dostawać go nierozsypanego. Playonlinux się wysypuje przy nim.
Jaka wersja M$ Office ?
Ja mam 2007 i wiem, że w tej było ok.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.82.90' WHERE u.id=1 |
0.00084 | UPDATE punbb_online SET logged=1732578295 WHERE ident='18.226.82.90' |
0.00038 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732577995 |
0.00070 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.203' |
0.00039 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=259361 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25381 ORDER BY posted |
0.00048 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25381 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00245 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25381 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00085 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25381 |
Total query time: 0.00722 s |