Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Początkowo myślałem, że znowu jakaś kretyńska ustawa wyszła, która miałaby nakazywać ludziom umieszczanie nagłówków na stronach, coś jak te banery od ciastek ale wychodzi na to, że tym razem to ludzie sami sobie implementują to dobrowolnie.
Przykładowa strona:
[img]http://oi58.tinypic.com/2dtadlj.jpg[/img]
I ten pieprzony nagłówek z search barem się przewija po stronie. Każdy inny element strony, czy te side bary czy inne gówna typu "go up" można bez problemu zablokować na stronie adblockiem bez większego problemu, ale w tym przypadku jest troszeczkę inaczej.
O ile na części stron można ten ficzer bar zablokować przez noscript albo przez adblocka, o tyle jest problem na wszystkich pozostałych — noscript nie daje sobie rady z tym. Poza tym, nawet jeśli zablokuję ten pasek via adblock, to on znika zupełnie, nawet jak przewinę stronę do góry. Jeśli zablokuje sam skrypt .js (na tych stronach, na których się da) to może i ten pasek zachowuje się jak powinien, czyli nie przewija się ze stroną ale za to tracona jest część funkcjonalności samej strony, np. nie można się logować, lub inne elementy strony znikają, itp.
Da radę jakoś zablokować przesuwanie się tego bara?
Sznurka do strony to nie łaska?
Przecież to w kodzie musisz zobaczyć, jak to jest zrobione.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-12 13:32:20)
No na dobrą sprawę to chyba co druga strona ma już taki baner, to nie sądziłem, że potrzeba linka. Ale jak nie spotkałeś się z czymś takim jeszcze to masz tutaj np. http://www.howtogeek.com/
To akurat jest najnormalniejszy element strony, można by rzec belka tytułowa.
Jest to prawie wszędzie, ale nie wiem, czy jest się czym stresować, zawsze możesz przeglądać internet curlem, albo przez telnet czy netcata, wtedy takie wzory stron nie będą Cię dotyczyć. :D
Możesz też zostać hakerem Perla, i jako przeglądarki używać np lwp-simple lub www-mechanize... :D
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-03-12 13:44:08)
w .nav-fixed w CSS masz pozycje
position:fixed;
u mnie po jej odznaczeniu pasek stoi na górze i nie lata w górę i w dół, wystarczy dopisać styl w Stylishu
Jacekalex -- ja wiem, że to już jest prawie wszędzie ale mnie wnerwia jak mi coś lata po kartce papieru i zajmuje przestrzeń. "Za moich czasów tego nie było". xD
thomsson -- gdzie dopisać?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-12 14:19:54)
[url]https://addons.mozilla.org/pl/firefox/addon/stylish/[/url]
I jak taka reguła ma wyglądać, bo chyba coś źle wpisuje.
To ma być na zasadzie:
.nav-fixed { position: static; }
A nie da się tego zrobić jakoś globalnie?
Ostatnio edytowany przez morfik (2014-03-12 14:58:15)
A jak chcesz to zrobić globalnie? Na każdej stronie ten element może się inaczej nazywać ;] Nie testowałem dodatku ale pewnie będziesz musiał dla każdej "wkurzającej" domeny ustawić nową regułę/plik .css
[quote=morfik]I jak taka reguła ma wyglądać, bo chyba coś źle wpisuje.
To ma być na zasadzie:
.nav-fixed { position: static; }
A nie da się tego zrobić jakoś globalnie?[/quote]
musisz dać jeszcze !important przed średnikiem
.nav-fixed { position: static !important; }
i w tej postaci u mnie działa
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00092 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.116.15.22' WHERE u.id=1 |
0.00076 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.116.15.22', 1732428617) |
0.00046 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732428317 |
0.00142 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.139.98.10' |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='54.36.149.37' |
0.00034 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=259831 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25417 ORDER BY posted |
0.00057 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25417 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00060 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25417 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00087 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25417 |
Total query time: 0.00682 s |