Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Od czasu do czasu raz na jakiś czas, ale jednak uruchamiam wingroze aby obejrzeć głównie na Ipla płatne transmisje pay-per-view (jak chociażby zbliżająca się gala KSW 26). Gdy instaluje Windows 7 na Virtualbox ogólnie prawie wszystko chodzi jak należy. No i właśnie te prawie stanowi spory problem. Otóż od niedawna Ipla zrobiła focha i każą mieć sterownik grafiki aby można było oglądać niektóre ich emisje. Jak instaluje Windows jako główny system to stery instalują się bez zająknięcia, ale za Chiny Ludowe nie idzie ich wgrać na na systemie wirtualnym pod Linuksem na Virtualbox. Da radę coś z tym zrobić? CHodzi też o to że do mojej starszej płyty głównej P5l-VM 1394 nie ma sterowników które zaspokoiły by fanaberie Ipli.
Ostatnio edytowany przez macios4x (2014-03-13 12:25:30)
VirtualBox ma własne sterowniki (włącza się w menu opcje, potem jako CD-rom pojawia się płyta ze sterownikami i instalujesz
I do tego nie trzeba VirtualBoksa, bo wystarczy (powinien) XBMC
Fervi
Virtualbox emuluje sprzęt i jest on zupełnie inny niż ten twój fizyczny komputer. Więc chcesz instalować sterowniki od fizycznego sprzętu na virtualboxie?
W Vboxie też dodali moduł vboxpci, także pewnie za jakiś czas będzie można zmapować port PCI do gościa, o ile procek wspiera takie gimnastyki.
Procki Intela mają vt-d już od chyba 4 -5 lat, AMD też ma coś podobnego.
Przy czym raczej nie będzie to akcja domyślna.
Z prockami intela nie ma tak różowo. Wszystkie z literką K mają poblokowane VT-D z tego co wiem.
Poza tym:
In addition to the CPU support, both motherboard chipset and system firmware (BIOS or UEFI) need to fully support the IOMMU I/O virtualization functionality in order for it to be actually usable. Only the PCI or PCI Express devices supporting function level reset (FLR) can be virtualized this way, as it is required for reassigning various device functions between virtual machines.[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/VT-d#I.2FO_MMU_virtualization_.28AMD-Vi_and_VT-d.29
Na lapkach też VT-D jest tylko na droższych prockach, a szkoda by można Nvidie przekierować do vboxa :)
Co do tematu - tak jak już wcześniej wspomniano, stery VBox ma inne i instalujesz je poprzez paczkę VirtualBoxAddition. Aczkolwiek diw uwagi:
1. U mnie za Chiny ludowe nie chce na VirtualBoxie działać np. TVN24 - kiedy działał, potem przestał - wygląda tak jakby wprowadził jakieś wykrywanie wirtualki, więc nie wszystko na tym może działać.
2. Ipla jest dostępna zdaje się poprzez Xbmc - chyba również płatne transmisje, potrzebna wtyczka stąd http://sd-xbmc.org/ sprawdź. Było by to znacznie lepsze rozwiązanie niż zabawa z VirtualBoxem
Pozdrawiam.
Ja też tak robiłem, przez KVM i Spice.
Jednak ostanio zainstalowalem purelight
[http]http://fds-team.de/cms/pipelight-installation.html[/http]
fak, że instaluje wine z silverlight ale działa normalnie.
Właśnie jest zainstalowany dodatek GuestAddition ale linuksowe stery nie dają rezultatu. Co do XBMC to chyba nie ma tam płatnych transmisji LIVE bo o to mi właśnie chodzi o transmisje LIVE no chyba ze jest coś o czym mi nie wiadomo. Próbowałem także inne alpejskie kombinacje aby na innym dysku jako główny system zainstalować windows, do niego stery, a nastepnie VirtualBox z windowsem i przenieść całą wirtualna machine na Linuksa ale to też nie działa
Time (s) | Query |
---|---|
0.00011 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00091 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.9.200' WHERE u.id=1 |
0.00200 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.145.9.200', 1732577411) |
0.00053 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732577111 |
0.00057 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.147.6.176' |
0.00052 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='66.249.66.168' |
0.00044 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=259959 |
0.00089 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25426 ORDER BY posted |
0.00050 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25426 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00072 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25426 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00061 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25426 |
Total query time: 0.00792 s |