Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[b]Huk[/b] co to za ekspres? Jakiś lepszy? ja mam zwykły z lidla taki (Silvercrest):
[img]https://lh3.ggpht.com/-ugo235iRVT0/UK8YJU5tsJI/AAAAAAAAHIg/J0Ds7IuwUmw/s200/eks2.jpg[/img]
i da się spokojnie mieleć i parzyć, dysza czasami jedna się zapycha ale ciurkiem leci{może ja już tak nie panikuję, nawet jak zaczyna się trząść i burczeć, bo express ma swoje lata i w zasadzie jak siądzie to i tak swoje już wyrobił...;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-02-23 14:05:19)
@Jacekalex:
Z tego co mi wiadomo stare Elektrolux'y (ekspresy) były znane właśnie z niezawodności i miały się dobrze - Elektrolux nie tylko odkurzacze robi. Zastanawiałem się pomiędzy DeLonghi a tym Elektroluxem - ale jak zobaczyłem oba z bliska to wszelkie wątpliwości zniknęły (DeLonghi za te same pieniądze wyglądał bardzo tandetnie, tani plastik, delikatne wykonanie do tego jeszcze mniejsze miejsce na kubek - podziękuję), zresztą dzisiaj i tak wszystko jest Made in China więc...
Ja zakupu nie żałuję pod żadnym względem - wręcz przeciwnie (odpukać). Być może przesadzam z tymi obawami i wystarczy zapuścić i zadziała - nie wiem.
O młynku ręcznym włąsnie czytam na forach baristów... nie wiem muszę to jeszcze potestować...
@menel:
Być może to moja paranoja ciężko stwierdzić ;] ja tam mam EEA111, takie ustrojstwo:
[img]http://image.ceneo.pl/data/products/27631849/i-electrolux-espresso-eea-111.jpg[/img]
Więc też nic nadzwyczajnego, jak dotąd jestem cholernie zadowolony... jeszcze będę próbował ;]
Ja się generalnie boję że to wybuchnie od ciśnienia :/
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez Huk (2014-02-23 14:09:04)
moim zdaniem nie ma się co przejmować jak jedna dysza się zapcha, ważne żeby leciało (nawet ciurkiem) ja czasami jak już konkretnie nie chce lecieć luzuję łychę trochę...
No i wychodzi na to że trzeba grubiej mielić - przynajmniej do mojego ekspresu.
Mieliłem może 10 sekund, ubiłem dość mocno i problemu żadnego tym razem nie było - nawet nie brzmiał jakby się musiał bardziej wysilać :) .
Lavazza wyszła super :) jeszcze będę testować (czytaj próbować robić kawę) później w tygodniu to dam znać czy się sposób sprawdza.
Smak naprawdę zarąbisty :)
Odświeżę troszkę temat - może ktoś skorzysta ;]
Tak więc już wiem jak parzyć żeby nie było problemów :)
Teraz mielę dokładnie 15 sekund potrząsając cały czas młynkiem (inaczej kawa szybko osadza się na ściankach młynka a w środku - tam gdzie ostrza - robi się pusto, wiadomo ruch wirowy i te sprawy ;] ), dzięki temu zmielenie jest optymalne, nic się nie zapycha a kawa wychodzi super dobra :) nawet jak normalnie robię "fusiastą" to IMHO lepiej smakuje tak właśnie średnio zmielona niż "proszek" ("bariści" twierdzą że mielenie na proszek wytraca więcej składników kwasowych - i coś w tym chyba jest, dla mnie mocno zmielona kawa jest po prostu kwaśniejsza).
Kiedyś jak mieliłem 18 sekund to już ekspres miał problemy - dał radę jakoś przepchnąć ale robił się efekt "mysiego ogona" (jak to na forach kawowych określają ;p) czyli bardzo cienkiego strumienia kawy z której powstaje lura (choć taka lura z Lavazzy akurat smakowo była całkiem dobra :) ), do tego hałasował dość ostro - było widać że się "męczy".
Dodam tylko że jakby ktoś testował kiedyś tanie żarnowe młynki (do 200 zł - niby też są oznaczone że się "nie nadają" do ciśnieniowych ale wiadomo... ;] ) to dajcie znać - te młynki mają kilka zalet (znacznie bardziej równomierne mielenie, ustawianie grubości kawy no i pojemnik na kawę żeby nie trzeba przesypywać ;] ) a cena nie jest znowu jakaś masakryczna ;]
Tyle ode mnie.
Pozdrawiam.
dobrze wiedzieć, pomyśleć, że ja jak mieliłem to na full-drobno i byłem przekonany, że tak trzeba;)niebawem przetestuję..;)
@menel:
Może Tobie taka drobniejsza bardziej będzie smakować - pamiętajmy, gusta są różne :) , ja tylko przytoczyłem to co np tutaj:
http://barwysmaku.blogspot.com/2011/04/kawa-piec-bedow-bezwiednie-popenianych.html
i w paru innych miejscach + własne, prawie "bombowe" doświadczenia ;p
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00095 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.222.113.135' WHERE u.id=1 |
0.00221 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.222.113.135', 1732221641) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732221341 |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.139.235.177' |
0.00059 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='85.208.96.196' |
0.00046 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=260072 |
0.00282 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25067 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25067 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00101 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25067 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00073 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25067 |
Total query time: 0.01089 s |