Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Mam następujący problem: mam 2 karty muzyczne :- zintegrowana i -sb live 5.1. zainstalowałem alsę i wszytsko działa poprawniepoza mikrofonem, muzykę słyszę piękną. w alsaconf wybrałem oczywiście kartę sb.
jednak jak restartuje kompa to automatycznie włańcza mi się zintegrowana karta AC97 bodajze intela. musze ponownie uruchamiać alsaconf by skonfigurować sb live.
dodanie wpisu 'emu10k1' do /etc/modules nie zalatwia problemu
alsactl store - zapamietuje tylko usatwienia alsamixer
a jeszcze w /etc/default/alsa dodalem :
alsactl_store_on_shutdown="always autosave"
prosze o waszą pomoc
pozdrawiam
spróbuj tą intelke najpierw wyłączyć w biosie jeśli to by nic nie dało spróbowałbym usunąc moduł od AC97
W katalogu /etc/modporbe.d należy utworzyć plik, np. sound_cards i wpisać do niego dla przykładu:
alias snd-card-0 snd-emu10k1
options snd-emu10k1 index=0
alias snd-card-1 snd-intel8x0
options snd-intel8x0 index=1
[/quote]
Oczywiście nazwy modułów powinny odpowiadać tym używanym przez Ciebie. Nie trzeba w biosie nic wyłączać, a po restarcie karty powinny być w wybranej kolejności.
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
w katalogu /etc/modprobe.d jest plik sound a w nim:
czy teraz nalezy tylko dopisac ta karte zintegrowana , przyczy ta zintegrowana nie jest wkompilowana jako modul, tak mi sie przynajmniej wydaje bo w /etc/modules mam:
ide-cd
ide-disk
ide-generic
psmouse
emu10k1
sory za takie blache pytanie - a jak sprawdzic potem ta karte zintegrowana?
małe sprostowanie - bo mi sie pomylilo
po restarcie nie wiem co sie laduje tzn nie jestem pewien czy intelowa karta.
zeby slyszec muzyke musze odpaliuc alsaconf i dla jednej karty i dla drugiej.
po restarcie nie mam dziweku wogle dopiero po konfiguracji karty.
Dopiero teraz zrozumiałem Czadman co mi podpowiedziales - Eureka
dopisalem do /etc/modules.d/sound_cards :
options snd-intel8x0 index=1
natabene te same moduły miałem. dzwiek nadal mi sie nie uruchamia musze najpierw skonfigurowac intela lub sb do sluchania muzy.
spróbuj tą intelke najpierw wyłączyć w biosie jeśli to by nic nie dało spróbowałbym usunąc moduł od AC97[/quote]
Ale przeciez to wystarczy!
Pozdrawiam
Wszedzie dobrze, ale w 127.0.0.1 najlepiej...
A jak ktoś chce dwóch kart używać, tak jak np. ja?
BTW. Aby to działało najpeirw wypada wkasować to co zostało stworzone przez alsaconf. Nie sztuką jest po prostu coś wyłączyć.
Czadman moja porada nie miała na celu uniknąć problemu lecz wynikała z treści posta który napisał brozaaan... w innym wypadku bym nie wnikał :)
Panowie
Juz sie pogubilem. Po restarcie nie mam zadnego dziweku. musze zawsze zapuscic alsaconf - wybrac albo intela albo sb. wtedy w obu mam dzwiek-100%
nadal nie wiem co zrobic by zapisac ktorakolweik karte.
Wracajac do wypowiedzi Czadmana to wolalbym nie usuwac intela.
alsactl store nie pomaga
wpis do /etc/modprobe.d/sound :
options snd-intel8x0 index=1 tez nie pomaga
orazwpis do /etc/defaults/alsa: "always autosave" nie pomaga
co robic?
ps co znaczy "wkasować" i jak to zrobic?
W koncu udało sie.
oczywiscie zle wpisywalem nazwe modulu do /etc/modules
zamiast snd-emu10k1 wpisywalem emu10k1
snd-intel8x0 wpisywalem intel8x0
po zmianie ruszylo.
dzieki za wszystkie wskazowki i pozdrawiam
Strony: 1
Time (s) | Query |
---|---|
0.00016 | SET CHARSET latin2 |
0.00007 | SET NAMES latin2 |
0.00144 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.219.242.213' WHERE u.id=1 |
0.00089 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.219.242.213', 1738313340) |
0.00044 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1738313040 |
0.00102 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='13.58.36.99' |
0.00073 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='185.191.171.9' |
0.00049 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=26110 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3314 ORDER BY posted |
0.00062 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3314 AND t.moved_to IS NULL |
0.00007 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00081 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3314 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3314 |
Total query time: 0.00765 s |