Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
[quote=fervi]Gdyby był pakiet w Debianie, po zainstalowaniu którego miałbym domyślną konfigurację Xfce4 (ładną itd.) to bym bił brawo. Niestety, takie rozwiązania są dla Gnome tylko (bo Red Hat o tym pomyślał)[/quote]
Polecam Ci:
[img]http://img.sadistic.pl/pics/1998ec4e3a54.jpg[/img]
Jak chcesz taki pakiet to sobie go sam zrób, a nie wylewasz żale, że czegoś nie ma. Zgłoś propozycję pakietu, jeśli się komuś spodoba to go doda do repozytorium. Jak dla mnie nie w ogóle takiej potrzeby.
Panowie, zobaczylem ta strone http://www.xfce.org/?lang=pl i przez zawykla i glupia ciekawosc (a to jest wada) sprobowalem.
Owszem, KDE uzywalem w 2006 roku i od tego czasu mi przeszlo. Raczej staram sie "omijac" piekne biura...ale jest jedna gra, ktora uwielbia moja polowa
aptitude search glines
i nie daje mi spokoju a sama sobie uzywa windows na swoim laptopie.
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-31 08:55:45)
Gra się nazywa pod Linuksem teraz "Five-or-more"
@menel
grubo przesadzasz to raz a dwa jest to zaleta, że nie muszę mieć jak nie chcę tych wszystkich bajerów i widzetów które daje mi buntu, mogę sobie skroić wszystko pod siebie ot cała płenta...[/quote]
On ci nie daje milion kombinacji (szczególnie w zakresie Xfce4) - w zakresie Xfce4 on daje tapetę, skórkę, kursor, [b]skróty klawiszowe[/b], dodatkowe (i własne) aplety i ogólną konfigurację. Działa to szybko i stabilnie, mimo, ze jest piękne i skonfigurowane od razu
No i warto wspomnieć, że nigdy nie konfigurowałeś całego środowiska, więc nie wiesz jak może wyglądać lub działać
FerviOstatnio edytowany przez fervi (2014-03-31 09:48:20)
i glines - make color lines of five or more length (transitional package)
p sawfish-merlin-ugliness - More flexible functions for sawfish[/quote]
A to pod spodem; co to jest ?
Linux debian 4.9.0-3-amd64 #1 SMP Debian 4.9.30-2+deb9u3 (2017-08-06) x86_64 GNU/Linux
Gives flexibility over the appearance of the popup window when you move/resize/cycle windows. Includes the option of displaying a list of all windows when m-tab cycling.
Ciężko powiedzieć, ale taki jest opis :D (nie masz tego zainstalowanego)
Fervi
Na razie nie (i tak w to nie gram) ale sprobuje zainstalowac to moze beda jakies udogodnienia.
[quote=darius]Na razie nie (i tak w to nie gram) ale sprobuje zainstalowac to moze beda jakies udogodnienia.[/quote]
Przecież opis tego pakietu jasno mówi o tym, że jest to dodatek do menedżera okien [deb]sawfish[/deb].
Zresztą ma go w wymaganiach.
Umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika…
[b]Pakiet: sawfish-merlin-ugliness (1.3.1-1)
More flexible functions for sawfish[/b]
Gives flexibility over the appearance of the popup window when you move/resize/cycle windows. Includes the option of displaying a list of all windows when m-tab cycling.
…
[b]dep: sawfish [/b]
a window manager for X11[/quote]
https://packages.debian.org/wheezy/sawfish-merlin-ugliness
Bardzo sluszna uwaga !
Lenistwo lub brak czasu/zainteresowania. No tak [url=https://packages.debian.org/wheezy/sawfish]to nie jest potrzebne[/url]
Ostatnio edytowany przez darius (2014-03-31 10:49:17)
[quote="fervi"]No i warto wspomnieć, że nigdy nie konfigurowałeś całego środowiska, więc nie wiesz jak może wyglądać lub działać[/quote]
Ja konfiguruję to co mi potrzebne i trochę poprawiam wygląd czyli dostosowuję panele, edytuję menu,do tego zmiana skórki,ikon,kursorów, instalacja apletów, akcje w thunarzee i skróty klawiszowe, na debianie zajmuje mi to pół godziny nie całe i mam środowisko zrobione pod siebie oraz gotowe do pracy, nie swojej "dystrybucji" ala Sunrise nie robiłem, bo i na co;)
Jak już ktoś wspominał zamiast zajmować się pierdołami skoro coś Ci nie pasuje w wyglądzie to zacznij coś robić skoro masz odpowiednią wiedzę i możliwości a nie pitolisz tylko, że w ubuntu to a w ubuntu tamto a w debianie syf..;)
Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-31 12:55:14)
W Debianie z Gnome jest fenomenalnie (osobiście myślę o Cinnamon), ale to dlatego, że RH się zajął tym
Osobiście uważam, że gdyby Developerzy Debian-KDE (chociaż tu jest dobrze, ale nie perfekcyjnie przez biblioteki QT) LXDE i Xfce4 troszkę ulepszyli, byłoby lepiej dla ludzi (instalują Debiana i działają im skróty klawiszowe - ja bym się cieszył)
Fervi
[quote=fervi]W Debianie z Gnome jest fenomenalnie (osobiście myślę o Cinnamon), ale to dlatego, że RH się zajął tym
[b]Osobiście uważam, że gdyby Developerzy Debian-KDE (chociaż tu jest dobrze, ale nie perfekcyjnie przez biblioteki QT)[/b] LXDE i Xfce4 troszkę ulepszyli, byłoby lepiej dla ludzi (instalują Debiana i działają im skróty klawiszowe - ja bym się cieszył)
Fervi[/quote]
Ale chyba masz świadomość że KDE korzysta z bibliotek Qt i nie robisz po raz kolejny z siebie idioty?
W Debianie z Gnome jest fenomenalnie[/quote]
no tak całe gnome3 jest fenomenalnie ale spie@@#4dolone...i w dodatku z tego co zasłyszałem w opiniach nie jednego użyszkodnika błąd na błędzie...Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-31 15:13:14)
Ale chyba masz świadomość że KDE korzysta z bibliotek Qt i nie robisz po raz kolejny z siebie idioty?[/quote]
Przecież napisałem, że korzysta z bibliotek Qt, niestety nie integrują się z GTK przez co aplikacje z GTK wyglądają tragicznie (trzeba dociągać pakiet, potem modyfikować, by GTK korzystało z danej skórki, ale jest to przywiązanie do Oxygena [tzn. jeśli instalujesz KDE z Oxygenem i masz skórki GTK oxygen to jest git, ale jeśli zmienisz skórkę KDE, to GTK zostaje i jest lipa]
Nigdy nie twierdziłem, że KDE nie korzysta z bibliotek Qt. Jedyne co mówiłem, to to, że w mojej opinii KDE na GTK byłby lepszym rozwiązaniem
@menel
Błędów raczej szczególnie nie ma (w wersji 3.10, jest parę gorszych aplikacji jak Empathy). Samo środowisko jest strasznie ... dziwne. I w tym jest problem
Niemniej samo w sobie środowisko jest bardzo dobre; zintegrowane, ładne, nowoczesne. Niemniej (jak mówiłem) dość odmienne i ludzie się krzywią.
Bardzo ciekawy zabieg zrobili twórcy ElementaryOS, którzy "obrzydzili" się Gnomem i stworzyli własny "Gnome-shell" (nakładkę) i używają aplikacji własnych, które są lekkie (Midori [własna odmiana], Lubuntu Software Center itd.). Dzięki czemu system wygląda dość nowocześnie, ale zarazem szybko i w starym stylu (Gnome inspirował się wyglądem z Chrome)
Fervi
ElementaryOS nie wiem jak teraz wygląda ale kiedyś to testowałem no fakt trzeba przyznać łady i przejrzysty pulpit..
dość odmienne i ludzie się krzywią.[/quote]
to już nawet o odmienność nie chodzi ale o elementarne braki w możliwości konfigurowania tego cuda na kiju
tak odbiegając od tematu to mi coraz bardziej ten nowy fajerfox przypomina chromowate przeglądarki, widać gogel narzuca trendy nawet w przeglądarkach..
fajerfox
[img]http://images61.fotosik.pl/823/8c349f533a3eb3a8med.jpg[/img]
chromium
[img]http://images64.fotosik.pl/826/39843da467474dc7med.jpg[/img]Ostatnio edytowany przez menel (2014-03-31 16:10:05)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00010 | SET CHARSET latin2 |
0.00005 | SET NAMES latin2 |
0.00110 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.226.4.249' WHERE u.id=1 |
0.00067 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.226.4.249', 1734527503) |
0.00054 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1734527203 |
0.00077 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.16.139.253' |
0.00075 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='52.167.144.22' |
0.00059 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=261683 |
0.00008 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25516 ORDER BY posted |
0.00058 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25516 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00119 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25516 ORDER BY p.id LIMIT 25,25 |
0.00082 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25516 |
Total query time: 0.0073 s |