Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Zainstalowałem debian testing ze openboxem przez netinstall. Menedżer logowania to slim. Za każdym razem gdy wyłączę komputer to nie mam zapisanych żadnych ustawień z poprzedniej sesji, wszystko jest tak, jak gdyby był to czysty system. Mój autostart zawiera tylko ten wpis: xfce4-panel &. Panel się uruchamia, ale także bez wcześniejszych ustawień. Co zrobić, żeby zapisywało moje ustawienia? Oraz jaką linijkę dodać do autostartu, żeby caly czas była jedna tapeta? Korzystam z nitrogena.
Konfiguracja Openboxa to konfiguracja pliku tekstowego, to Ci chyba nie znika? Co do nitrogena, powinno wystarczyć:
nitrogen --restore &
Ustawiłem tapetę poprzez nitrogen, dodałem do autostartu tę komendę, ale dalej nie pojawia się ta, którą wybrałem. W terminalu wpisując:
michal@lenovo:~$ obmenu Error: Couldn't create default menu file!
Z innego forum znalazłem infromację, że trzeba dać komendę
cp /etc/xdg/openbox/menu.xml ~/.config/openbox/menu.xml
, wtedy obmenu mi się uruchamiało, ale po zapisaniu nic się nie zmieniało. Gdy obmenu jeszcze chodziło, zapisałem je, a przy kolejnych uruchomieniach dalej wygląda jak po instalacji. Xfce4-panel za każdym razym uruchamia się od nowa, mój autostart:
(xcompmgr -cC -l-8 -t-8 -r5) & (nitrogen --restore) & (xfce4-panel) &
Po co te nawiasy?
Pokaż:
cat ~/.config/openbox/autostart ~/.config/openbox/menu.xml
root@lenovo:/home/michal# cat ~/.config/openbox/autostart ~/.config/openbox/menu.xml xcompmgr -cC -l-8 -t-8 -r5 & nitrogen --restore & xfce4-panel &<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <openbox_menu xmlns="http://openbox.org/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://openbox.org/ file:///usr/share/openbox/menu.xsd"> <menu id="root-menu" label="Openbox 3"> <item label="Terminal emulator"> <action name="Execute"><execute>x-terminal-emulator</execute></action> </item> <item> <action name="Execute"><execute>obmenu</execute></action> </item> <item label="Web browser"> <action name="Execute"><execute>x-www-browser</execute></action> </item> <!-- This requires the presence of the 'menu' package to work --> <menu id="/Debian" /> <separator /> <menu id="client-list-menu" /> <separator /> <item label="ObConf"> <action name="Execute"><execute>obconf</execute></action> </item> <item label="Reconfigure"> <action name="Reconfigure" /> </item> <item label="Restart"> <action name="Restart" /> </item> <separator /> <item label="Exit"> <action name="Exit" /> </item> </menu> </openbox_menu>
Dlaczego to robisz w plikach roota?
I przy okazji, tam ci chyba brakuje znaku końca linii.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00013 | SET CHARSET latin2 |
0.00006 | SET NAMES latin2 |
0.00116 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='18.223.237.218' WHERE u.id=1 |
0.00083 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '18.223.237.218', 1732272534) |
0.00042 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732272234 |
0.00090 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.208.189' |
0.00067 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.147.89.50' |
0.00072 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=263843 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25649 ORDER BY posted |
0.00052 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25649 AND t.moved_to IS NULL |
0.00005 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00110 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25649 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00302 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25649 |
Total query time: 0.00963 s |