Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam problem ze zbyt małymi czcionkami w aplikacjach qt np opera. Gdzieś widziałem artykuł o tym traktujący ale nie potrafie go teraz odnaleźć. Może ktoś wie o co chodzi i mógłby mnie nakierować na ten artykuł lub pomoc w rozwiązaniu problemu z małymi czcionkami w qt.
Moze w qtconfig sprawdz ustawienia, albo w kde w ustawieniach czcionek, one maja wplyw na wszystkie aplikacje w qt.
Niestety ustawianie czcionek w kde nie powoduje żadnych zmian w qt a gtconfig nie mam. Jaki pakiet musze wrzucic zeby miec qtconfig?
No i teraz mam
blackbox:/home/nitro67# qtconfig Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified qtconfig: cannot connect to X server :0.0
Instalowalem debiana z plyty instalacji bazowej. Co musze zainstalowac zeby miec wszystkie potrzebne pakiety do qtconfig lub moze cos trzeba skonfigurowac?
No niestety nie zalatwilo cos inego ale dalej jakis blad lub brak czegos tylko czego
lackbox:/home/nitro67# xhost local:root Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified xhost: unable to open display ":0.0"
wpisz
kdesu qtconfig
lub
gksu qtconfig
No niestety nie zalatwilo cos inego ale dalej jakis blad lub brak czegos tylko czego
Kod:
lackbox:/home/nitro67# xhost local:root Xlib: connection to ":0.0" refused by server Xlib: No protocol specified xhost: unable to open display ":0.0"[/quote]
to z konta usera trzeba zrobić, a potem logować się na roota.
[img]http://images3.fotosik.pl/103/116624a3ce1555a7.gif[/img]
Linux registered user #423419
A jednak nie do końca. Da się zmienić czcionki za pomocą qtconfig lecz po restarcie wszystko wraca do normy. Znaczy opcja zapisz niedziała w qtconfig. Jak go zmusić żeby po restarcie pamiętał ustawiwnia.
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00003 | SET NAMES latin2 |
0.00126 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.139.108.48' WHERE u.id=1 |
0.00080 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.139.108.48', 1732551894) |
0.00058 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732551594 |
0.00216 | DELETE FROM punbb_online WHERE ident='3.135.206.25' |
0.00050 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=26414 |
0.00143 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3350 ORDER BY posted |
0.00077 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3350 AND t.moved_to IS NULL |
0.00009 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00184 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3350 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00573 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3350 |
Total query time: 0.01527 s |