Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2014-04-21 11:25:23

numer_inaczej - Użytkownik

numer_inaczej
Użytkownik

System nie aktualizuje automatycznie czasu dostępu do pliku. [SOLVED]

Witam.

Czas dostępu do pliku (atime) powinien być jak rozumiem aktualizowany po każdym sięgnięciu do danego pliku, jak np. `cat plik' o ile system plików został zamontowany z opcją atime.
Natomiast w mym przypadku (system Gentoo) czas dostępu do pliku jest aktualizowany automatycznie tylko raz na 24 h. System plików to ext4.
Oczywiście `touch -a' aktualizuje ten czas dostępu o czym informuje `stat plik', jednak mi zależałoby by system robił to automatycznie.

Ten sam problem przedstawiłem na forum Gentoo, myślę jednak, że nie dotyczy on przypadku jedynie dystrybucji.
Wszelki cache mam wyłączony, podobnie jak preload i prelink.
Co może być tego przyczyną?

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-04-21 15:01:02)

#2  2014-04-21 11:33:19

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Re: System nie aktualizuje automatycznie czasu dostępu do pliku. [SOLVED]

Pokaż nam jak masz system plików zamontowany ;) (mount)

#3  2014-04-21 11:37:56

numer_inaczej
Użytkownik

interesująca mnie partycja to home.
`cat /etc/mtab|grep home'

Kod:

/dev/sda12 /home ext4 rw,nosuid,nodev 0 1

Jawnie określona opcja atime nic nie zmieniła.

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-04-21 11:38:30)

#4  2014-04-21 12:09:47

enether - wiecznie niewyspany

enether
wiecznie niewyspany

Ten problem paraliżuje w jakiś sposób działanie aplikacji czy też walczysz z nim jako z ciekawostką?

U mnie wszystko wydaje się działać podręcznikowo, więc nie jestem w stanie powtórzyć Twojego błędu i pomysłów też niespecjalnie.

#5  2014-04-21 12:48:26

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jak się to sprawdza?

Bo mam sobie taką partycyjkę /dev/sda3, na niej stoi hołm założony dawno temu - w 2008 roku chyba, na Ubuntu 8.04, na Ubu 9.0.4 został sformatowany na ext4 (z ext3) i tak sobie chodzi.

Zamontowany:

Kod:

/dev/sda3 on /home type ext4 (rw,nosuid,nodev,noatime,nobarrier,quota,usrquota,grpquota,data=ordered)

W fstabie wpisany jako:

Kod:

/dev/sda3  /home             ext4             noatime,acl,usrquota,grpquota,nodev,nosuid,barrier=0                       0     2

I jak puszczam:

Kod:

find $HOME  -type f -amin -3

to prawie nic nie znajduje, a jak walnę:

Kod:

find $HOME  -type f -amin +3

to listuje cały $HOME.
Więc chyba atime jakośtam chodzi lub chodził kiedyś.

EDIT:
Prawdopodobnie chodzi o wydajność, dodawania atime mocno spowalnia system plików, a korzyści z niego prawie żadne, poza narzutem operacji dyskowych.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-21 13:07:57)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#6  2014-04-21 13:53:36

numer_inaczej
Użytkownik

[quote=enether]Ten problem paraliżuje w jakiś sposób działanie aplikacji czy też walczysz z nim jako z ciekawostką?

U mnie wszystko wydaje się działać podręcznikowo, więc nie jestem w stanie powtórzyć Twojego błędu i pomysłów też niespecjalnie.[/quote]
Nie działa mi find, poza tym wszystko działa jak należy. Bardziej walczę z tym jako ciekawostką. Napisałem takie małe rozszerzenie dla Fluxboxa, które na podsatwie pracy finda wskazuje pliki ostatnio używane i tu się nie sprawdza.

Jacekalex, wiem, że spowalnia - jednak mogę to sobie wyłączyć i przyznam, że wolałbym to kontrolować w jakiś sposób.

#7  2014-04-21 15:01:20

numer_inaczej
Użytkownik

Po długich bojach udało mi się uzyskać aktualizowanie czasu dostępu :)
Okazało się, że mam niezbyt aktualizowanego mana do mounta - wystarczyło jawnie określić w opcjach montowania -  `strictatime' (aktualizuj zawsze).

Kod:

/dev/sda12     /home          ext4    rw,nouser,strictatime,async,nosuid,nodev 0 1

Problem uważam za rozwiązany.

#8  2014-04-21 21:20:58

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Jakie wyraźne korzyści daje opcja async przy ext4?
Nie chodzi mi o definicję, tylko o rezultat - szybkość?

PS:
Polskie many zazwyczaj nie są pierwszej świeżości, dobrze czasami zajrzeć do  angielskiego.

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-21 21:22:32)

#9  2014-04-22 06:24:44

numer_inaczej
Użytkownik

Fluxbox odpala mi się ( w autostarcie: blueman, moc, jamin, urxvt, qjackctl, kadu, gajim) jakieś 1,5 s dłużej.
Na /home nie odczuwam wydłużenia się czasu pracy aplikacji. Podczas pracy korzystam z przeglądarki firefox (tymczasowe w /tmp a ten mieści sie w ramie) lub z vimem i bashem - gdzieś w tle leci muzyka lub mplayer odtwarza Kino Polska z dvbt.

Działa za to find, to się przydaje - no i sprawdziłem ten mój programik i okazuje się, że działa bez zarzutu :)

Update:

sorry, nie przeczytałem dokładnie, że chodzi o async. Działa wyraźnie szybciej.

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-04-22 06:27:39)

#10  2014-04-22 08:06:21

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Mnie się zawsze zdawało, że póki w systemie plików nie włączę sync, to on domyślnie działa w trybie async, bo "na chłopski rozum" tak to powinno wyglądać.

#11  2014-04-22 08:30:06

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

[quote=Jacekalex]Mnie się zawsze zdawało, że póki w systemie plików nie włączę sync, to on domyślnie działa w trybie async, bo "na chłopski rozum" tak to powinno wyglądać.[/quote]
Nie wiem jak to jest, ale przecież może to działać tak, że są trzy ustawienia: pełen sync, pełen async i domyślny "półasync".

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
[url=http://www.opencaching.pl]opencaching[/url] :: [url=http://dug.net.pl/sources.list]debian sources.list[/url] :: [url=http://www.linuxportal.pl/blogi/azhag/wpisy]coś jakby blog[/url] :: [url=http://dug.net.pl/]polski portal debiana[/url] :: linux user #403712

#12  2014-04-22 08:53:08

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=azhag][quote=Jacekalex]Mnie się zawsze zdawało, że póki w systemie plików nie włączę sync, to on domyślnie działa w trybie async, bo "na chłopski rozum" tak to powinno wyglądać.[/quote]
Nie wiem jak to jest, ale przecież może to działać tak, że są trzy ustawienia: pełen sync, pełen async i domyślny "półasync".[/quote]
W przypadku montowania synchronicznego (sync) i asynchnronicznego (async) nie widzę za bardzo miejsca na jakiś półsynchroniczny.

Po prostu zdaje mi się, że albo system plików jest zamontowany w trybie synchronicznym, albo nie.
Dżemojady zawsze powtarzają, że nie można być częściowo w ciąży. :D

W manie są opcje sync, async i dirsync, zawsze myślałem, że async jest domyślna.
Opcja defaults wygląda następująco:

defaults
                     Używa opcji domyślnych: rw, suid, dev, exec, auto, nouser  i async.[/quote]
Co mogłoby oznaczać, ze jeśli czegoś nie wybieram świadomie, to te opcje z defaults powinny działać, póki ich nie zmienię.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-22 08:54:25)

#13  2014-04-22 09:02:50

numer_inaczej
Użytkownik

Za man mount

Kod:

defaults
                     Używa  opcji domyślnych: rw, suid, dev, exec, auto, nouser i
                     async

Ja wywnioskowałem, że jeśli się nie poda żadnej opcji to bierze defaults, jednak jak się jakąkoliwiek zadeklaruje to należy inne równie jawnie określić. Atime jest również domyślnie. W manie pl jest określone jakie ustawienia bierze "domyślnie". Kluczowe dla mnie staram się jawnie określać - nie pamiętam defaults :)

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-04-22 09:05:42)

#14  2014-04-22 09:53:13

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Włączyłem sobie async na wszystkich partycjach, na razie nie widzę, żeby była jakakolwiek różnica w działaniu kompa czy szybkości odpalania programów.
Oczywiście za kilka dni będę więcej wiedział, w każdym razie wygląda,
że to jednak domyślne zachowanie, a w mount po prostu montuje się tyle różnych systemów plików, że wszystkie opcje domyślne można (na wszelki wypadek) ustawić z palca.
Np nouser też jest zachowaniem domyślnym, a jednak można go ustawić  w fstab, ale jak go nie ustawimy, to i tak tylko root może montować system plików bez takiej opcji.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-22 09:56:35)

#15  2014-04-22 10:15:17

numer_inaczej
Użytkownik

Ja spróbowałem natomiast zamontować bez zadeklarowanej jakiejkolwiek opcji (w tym deflaut) w fstab i system plików się zamontował w rw. Wynikałoby, że default jest zbiorem opcji, które należałoby jawnie określić w fstab jak np. strictatime.
Ale czy w trybie sync czy async to działa, to Ci nie powiem (żadna z nich nie występuje po wywołaniu `mount' ani w /etc/mtab, czy /proc/mounts)
Jacekalex - prawdopodobnie nie masz acl w jądrze wkompilowanej. ( W fstab masz określoną, natomiast mount jej nie pokazuje).

Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2014-04-22 10:45:38)

#16  2014-04-22 11:28:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

[quote=numer_inaczej].....
Jacekalex - prawdopodobnie nie masz acl w jądrze wkompilowanej. ( W fstab masz określoną, natomiast mount jej nie pokazuje).[/quote]
?????

Kod:

zgrep -i acl /proc/config.gz | grep -i fs
CONFIG_EXT4_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_REISERFS_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_BTRFS_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_TMPFS_POSIX_ACL=y
CONFIG_HFSPLUS_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_JFFS2_FS_POSIX_ACL=y
CONFIG_NFS_V3_ACL=y
CONFIG_NFSD_V2_ACL=y
CONFIG_NFSD_V3_ACL=y
CONFIG_NFS_ACL_SUPPORT=m
CONFIG_CIFS_ACL=y

Jak to się nazywa "nie masz acl w jądrze wkompilowanej" to ja jestem biskupem. :D

System nigdy nie pokazywał w /proc/mounts opcji acl, pomimo, że acl u mnie działa, i go używam czasami.

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-22 11:30:09)

#17  2014-04-22 14:18:19

numer_inaczej
Użytkownik

Rzeczywiście - rozpędziłem się. Ja jeszcze acl musiałem włączyć przez tune2fs. Ale skoro działa to wszystko w porządku.
Zwróciłem akurat na to uwagę, bo u mnie pokazuje tę opcję po wydaniu `mount'.

#18  2014-04-22 14:55:30

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

Co jest kolejnym potwierdzeniem tezy, że nie ma dwóch jednakowych Gentusiów, i dwóch jednakowych dyziów. ;)

Z resztą ja od jajka 2.6.36 (kiedy to było?) używam Grsecurity w włączonymi dosyć ciekawymi opcjami:

Kod:

root ~> zgrep -i hide /proc/config.gz 
CONFIG_GRKERNSEC_HIDESYM=y
CONFIG_GRKERNSEC_ACL_HIDEKERN=y

i pewnie dlatego nie pokazuje opcji acl w mount przy ext4 - natomiast pokazuje w /proc/mounts, ale tylko  dla reiserfs, nie dla ext*.
Podejrzewam też, ze ma to coś w spólnego z punktami montowania, widać w /proc/mounts  acl dla położeń /media i /mnt, a nie widać dla innych punktów montowania.

Choć szczerze pisząc, działa ok, dlatego nie zagłębiałem się w szczegóły, ze cośtam pokazuje, a cośtam nie pokazuje.
Aż tak dokładny nie jestem, żeby w takiej błahostce dochodzenie robić.
:D

Jak kiedyś będę miał owsiki w tyłku, i więcej wolnego czasu,
to sprawdzę dokładniej.:D

Pozdro
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-04-22 14:58:24)

Stopka forum