Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
kernel panikuje. Systemy plikow wkompilowalem te jakich uzywam, initrd zrobilem jak w innych postach bylo poradzone. Problem moze byc ze sterami do dyskow, kontroler do sata2 na mojej plycie to: intel ICH7R, wiecej nic nie ma na ten temat w instrukcji, uzywam plyty MSI 945p platinium. W konfiguracji jajka 2.6.16.9 probowalem znalezc sterownik do mojego chipsetu, ale na prozno, wkompilowalem inne, ale dalej nie chce ruszyc.
Czy ktos mial podobny problem?
C.
Systemy plikow wkompilowalem te jakich uzywam, initrd zrobilem[/quote]
Przecież initrd jest tylko po to jeśli obsługe partycji masz jako moduł
[url]http://sourceland.xt.pl[/url]
kernel panikuje. Systemy plikow wkompilowalem te jakich uzywam, initrd zrobilem jak w innych postach bylo poradzone. Problem moze byc ze sterami do dyskow, kontroler do sata2 na mojej plycie to: intel ICH7R, wiecej nic nie ma na ten temat w instrukcji, uzywam plyty MSI 945p platinium. W konfiguracji jajka 2.6.16.9 probowalem znalezc sterownik do mojego chipsetu, ale na prozno, wkompilowalem inne, ale dalej nie chce ruszyc.
Czy ktos mial podobny problem?
C.[/quote]
To jest sterownik do Twojego kontrolera SATA:Kod:
-> Device Drivers -> SCSI device support -> SCSI device support (SCSI [=y]) -> SCSI low-level drivers -> Serial ATA (SATA) support (SCSI_SATA [=y]) -> Intel PIIX/ICH SATA support
[url=http://www.debian.org/][img]http://www.debian.org/logos/openlogo-nd-50.png[/img][/url]
A ja nawet nie obadalem opcji scsi, no bo nie mam dysku to po co. Ale tutaj wszystko jest scsi, a ja jestem lama i jeszcze duzo musze poczytac zanim skoncze zadawac glupie pytania :), ide rekompilowac.
C.
Niedobze,
mimo wkompilowania opcji scsi, wraz z odpowiednim sterownikiem dalej system nie chce ruszyc, oto ostatie linijki:
mount:unknown filesystem type 'devfs' umount:devfs:not mounted pivot_root: No such file or directory /sbin/init: 432: cannot open dev/console no such file Kernel panic, not syncing attepmted to kill init!
Czy macie jeszcze jakies pomysly?
Dysk: sata2, plyta MSI na intelu 945p, system pliko: raiser
Znalazłem [url=http://lists.debian.org/debian-amd64/2005/10/msg00855.html]coś[/url] gdzieś na listach debaiana.
Zbootuj jakiegoś live, podmontuj partycję systemową i wykonaj polecenia:
mknod -m 660 /dev/console c 5 1 mknod -m 660 /dev/null c 1 3
Nie gwarantuję, że to rozwiąże problem.
obadalem to rozwiazanie, odpalilem knoppixa, po wpisaniu komenty pokazalo:
file /dev/console does not exist
probowalem wchodzic do katalogu /dev na zamontowanym dysku, ale to nie pomoglo. Byc moze, cos jeszcze brakuje w konfiguracji kernela? Sa jakies opcje odnosnie devfs?
C.
Ps: oczywiscie na starym jajku system dziala.
Dobra, sporobowalem zaznaczyc wszystkie sterowniki w zakladce scsi - ale nie poszlo, potem odpalilem configa z seryjnego jajka 2.4.27, i niestety to samo, obadalem na googlach rozne fora, ale niewiele sie dowiedzialem.
Nie mam pojecia dlaczego tak sie dziwnie dzieje, bo nic nie mieszalem w systemie, i powinno hulac. :(
Time (s) | Query |
---|---|
0.00009 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00118 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.145.167.58' WHERE u.id=1 |
0.00106 | UPDATE punbb_online SET logged=1732261866 WHERE ident='3.145.167.58' |
0.00069 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732261566 |
0.00080 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=26567 |
0.00007 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=3380 ORDER BY posted |
0.00078 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=3380 AND t.moved_to IS NULL |
0.00012 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00136 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=3380 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00084 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=3380 |
Total query time: 0.00703 s |