Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
PC:
AMD FX-6300 3,50GHz (6 rdzeni)
ATI Radeon HD7770
Gigabyte 970a-ds3p
4gb RAM
Dysk 500GB
Zasilacz Antec 500w
Obecnie siedzę na KDE, sam nie wiem dlaczego.. Może dlatego, że dużo czytałem opinii w internecie na temat środowisk i więcej jednak osób polecało KDE, ogólnie stawiam na prostotę. Gnome bardziej mi przypada do gustu, ale jak to jest w końcu z tymi programami pisanymi pod bibliotekę KDE czy GNOME? Te z GNOME lepiej sobie radzą na KDE niż z KDE na GNOME, po prostu słyszałem, że działają szybciej i sprawniej - i też dlatego wybór padł na KDE. Tak jak mówiłem, stawiam na wydajność, szybkość i prostotę z kilkoma bajerami.. Lubię mieć DOCK na dole ekranu, ciemne kolory + przezroczystość, informacje o użyciu RAMu, CPU widoczne po prawej stronie ekranu. Często mam otwarte kilka kart w Chromium - mimo konfiguracji czasami czuć spowolniene systemu, gdzie wcześniej na W7 tego nie odczuwałem. Tak samo z kopiowaniem plików.. Ostatnio kopiowałem jakieś 150gb danych, podczas tej operacji komputer naprawdę zaczął wolno działać i czego jest to winą? Środowiska graficznego, konfiguracji jego? A może po prostu sprzętu.. Czytałem też o Fluxboxie i openboxie - wiem, że jest wiele tematów, ale nic nie znalazłem pod podobną konfiguracje sprzętową. Jeżeli chodzi o doświadczenie z Linuxem to mam go od jakiegoś tygodnia, wcześniej okazyjnie Ubuntu w starszych wersjach (9.10, 8.10, 7.10 jak i te nowsze) - obecnie siedzę na Debianie, spodobało mi się stukanie w konsolce - czytałem też o porównaniach między tym i tym systemem i mimo, że Debian jest dla zaawansowanych użytkowników a ja siedzę na Linuxie od tygodnia to wybrałem jego.
XFCE albo LXDE. Nie pytaj tylko testuj każdy będzie miał jakieś za i przeciw każdego środowiska. Jak sam nie przetestujesz to się nie dowiesz.
ale są też opinie, że przy tej konfiguracji PC nie warto XFCE, co myślisz?
Ale że co, za słaby? :) Generalnie na padlinach warto zainteresować się lżejszymi środowiskami, a na współczesnych kompach co kto lubi po prostu. Możesz sobie zainstalować wszystkie i testować… Z mieszaniem aplikacji GTK/Qt itd. to samo, o ile nie jesteś wyznawcą religii niemieszania bibliotek. ;) Co do spowalniania przy obciążeniu spróbuj jakiegoś desktopowego kernela albo chociaż autogroup włącz.
zaraz będę instalował XFCE, zobaczymy jak to będzie śmigać. A powiesz coś więcej o tym kernelu i autogroup? Jakiś poradnik, link - sprawdzony?
EDIT:
nie wiem czy nie warto, tak wyczytałem na różnych forach, że lepiej taki sprzęt wykorzystać na 'cięższym' środowisku
Ostatnio edytowany przez bb20 (2014-05-06 13:32:02)
Co do kernela, to np. z aptosida albo liquorix, co do autogroup w debianowych: http://dug.net.pl/tekst/152/autogroup_w_dystrybucyjnych_jadrach_debiana/
[quote=bb20]nie wiem czy nie warto, tak wyczytałem na różnych forach, że lepiej taki sprzęt wykorzystać na 'cięższym' środowisku[/quote]
Ja to bym Openboxa instalował. ;)
dzięki wielkie za link, co do Openboxa..
za chwilę będę instalować na czysto Debiana, bez środowiska graficznego ani innych pierdół - będę pracować na samej konsoli i tam dopiero zainstaluje to co potrzebuje, chcę przetestować GNOME i XFCE - znam komendy na ich instalacje, jak jest z instalacją Openboxa/Fluxboxa? one są dodatkiem do głównego środowiska tak?
Nie, to właściwie niewiele więcej niż menedżer okien. Masz tam menu startowe które możesz edytować i okna, które możesz przesuwać. :) Resztę musisz dobrać sam, domyślnie nawet tapety nie da się ustawić. Jeśli oczekujesz gotowego środowiska to lepiej nie instaluj bo tylko się zrazisz, przy tym trzeba podłubać trochę.
teraz dylemat między GNOME a XFCE.. Open/Flux spróbuje na pewno, ale muszę jeszcze trochę posiedzieć w tym systemie który mi się coraz bardziej podoba :)
xfce instaluj gnome-shell to krowa no i interfejs jest z kosmosu i jest sztywne jak stalowy pręt, zero elastyczności...oboksem fluxem itp to zainteresuj się ewentualnie w przyszłości jak nabierzesz cierpliwości i doświadczenia do debiana, bo jak pisze [b]ArnVaker[/b] możesz się zrazić a tam jest sporo dłubaniny żeby dostosować to pod siebie. A w xfce jest wszystko czego potrzeba lekkość,nowoczesny i przejrzysty wygląd i też nie trzeba dużo dłubać żeby je dostosować..
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-06 14:51:08)
Z gotowych wypasionych środowisk graficznych najbardziej elastyczne
są Gnome-2/Mate na gtk2, oraz KDE4, na dzień dzisiejszy.
Przyszłość szykuje się ciekawie, KDE-5 może być o wiele lżejsze od KDE4 dzięki rozbiciu na moduły potwora, jakim jest Kdelibs, ma być za klika miechów gotowe.
Z lżejszych opcji do samodzielnego rzeźbienia obok Fluxboksa i OpenBoxa, radzę zobaczyć Razor-QT, albo w przyszłości LXQT (Razor-QT połączył się z LXDE).
Jak ktoś lubi ładny, "artystyczny" wygląd i ergonomię typu MacOS, to jest jeszcze E17, E18, oraz E19 - wersja na razie testowa z obsługą Waylanda - czyli kolejne wersje Enlightenment.
Oczywiście jest jeszcze Gnome-3, ale zdecydowanie nie dla mnie. ;P
W każdym razie wybór jest niezły. ;)
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2014-05-06 15:16:10)
Ja wszedzie uzywam xfce + conky lub xfce + cairo-dock :-)
xfce + conky na
fx-4300
8gb ramu
hd6950
xfce + conky na
i7-2600
16 gb ramu
intel HD + radeon hd6450
oraz xfce + cairo-dock
i5-3320m
8gb ramu
intel hd4000
najlepiej najszybciej i najbardziej zaje*** chodzi to na ostaniej konfiguracji, ale to tylko i wylaczenie ze wzgledu na dysk ssd.
Przesiadlem sie z gnome po tym jak Gnome3 wyszedl.
Ogólnie Xfce4 polecam, jeśli to ma być środowisko dość proste, ale funkcjonalne
Możesz sobie fajnie stuningować je, inne menu, inna skórka, od biedy nawet (po połączeniu z mutterem) efekty graficzne
Fervi
jeżeli chodzi o efekty to spokojnie wystarczają te które są w xfwm, chyba, że ktoś ma 10 lat i jara się jeszcze gumowymi oknami i wodotryskami;) to kde i wtedy w kwinie można cuda na patyku robić...
Tak w ogóle to devy xfce zamierzają puścić następną wersję jakoś na czasie i zmieszczą się przed mrożeniem jessie czy znów zamulą? wie ktoś coś w temacie?
Ostatnio edytowany przez menel (2014-05-06 20:47:03)
[quote=menel]Tak w ogóle to devy xfce zamierzają puścić następną wersję jakoś na czasie i zmieszczą się przed mrożeniem jessie czy znów zamulą? wie ktoś coś w temacie?[/quote]
Noo. Już niedlugo: http://wiki.xfce.org/releng/4.12/roadmap
@menel
Przecież Xfce4 nie ma efektów graficznych :D
@Yampress
Nie byłbym taki pewien, bo Xfce4 przeżywa bardzo dużą stagnację, być może po Jessie wyjdzie :|
Fervi
[quote=bb20]zaraz będę instalował XFCE, zobaczymy jak to będzie śmigać. A powiesz coś więcej o tym kernelu i autogroup? Jakiś poradnik, link - sprawdzony?
EDIT:
nie wiem czy nie warto, tak wyczytałem na różnych forach, że lepiej taki sprzęt wykorzystać na 'cięższym' środowisku[/quote]
Generalnie środowisko graficzne, którego używamy, ma nam nie przeszkadzać w pracy. Przynajmniej ja z takiego założenia wychodzę.
Dlatego mimo posiadania dośc mocnego komputera używam XFCE. Do ewentualnej zabawy z innymi środowiskami, żeby nie zaśmiecać swojego systemu, polecam postawić sobie maszynę wirtualną.
Nie słuchaj opinii innych jakie środowisko na ten sprzęt. Zainstaluj wszystkie i wybierz to które Ci odpowiada. Komputer masz silny uciągnie wszystkie środowiska.
Ja już to przeżywałem jak sam nie przetestujesz to się nie dowiesz co ci najlepiej odpowiada
[quote=bb20]że Debian jest dla zaawansowanych użytkowników a ja siedzę na Linuxie od tygodnia to wybrałem jego.[/quote]
I bardzo dobrze zrobiles. Popieram. W dniu dzisiejszym Debian jest dla wszystkich (interfejs graficzny) Nie chce dawac rad poniewaz kazdy z nas ma swoje upodobania. Mam podobna maszyne do Twojej tylko z karta graficzna Nvidia wiec jezeli dobrze skonfigurujesz piloty ATI mozesz uzywac wszystkich srodowisk graficznych (openbox itp. jest "smutny") w zaleznosci od upodobania. Sam uzywam XFCE [quote=krasnij]Generalnie środowisko graficzne, którego używamy, ma nam nie przeszkadzać w pracy.[/quote]
Z czym sie w zupelnosci zgadzam bo "widze" ile koledzy maja problemow graficznych w Gnome3 i KDE (stary sprzet lub zla "obsluga") jak to sie mowi # czasem problem znajduje sie miedzy ekranem a krzeslem/fotelem #
[quote=fervi]@menel
Przecież Xfce4 nie ma efektów graficznych :D
@Yampress
Nie byłbym taki pewien, bo Xfce4 przeżywa bardzo dużą stagnację, być może po Jessie wyjdzie :|
Fervi[/quote]
Nie zrumiałeś. Chodziło mi o to, że nie wydali wg harmonogramu, a dodali
We're still in the development stage and will start releasing when we think 4.12 is ready.[/quote]
Chodziło mi o to , że za szybko tego nie zrobią.
Wszystkie spekulacje, że wydają po mrożeniu/wydaniu debiana są BEZPODSTAWNE.
Projekt xfce jest w stagnacji. Nie wiadomo dlaczego tak się dzieje. Żadnych informacji. Możemy jedynie czekać, że pięknego dnia przeczytamy: " Xfce 4.12 is ready. We have announced the release of xfce 4.12..."Ostatnio edytowany przez Yampress (2014-05-07 14:31:16)
Time (s) | Query |
---|---|
0.00008 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00096 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.128.201.207' WHERE u.id=1 |
0.00082 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.128.201.207', 1732263429) |
0.00049 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732263129 |
0.00045 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=265979 |
0.00005 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25759 ORDER BY posted |
0.00079 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25759 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00242 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25759 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00086 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25759 |
Total query time: 0.00702 s |