Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wątek Zamknięty
zeby cieszyc sie dzwiekiem w deadbeef (po skonfigurowaniu wyjscia na karte) musze przestawic w gnome alsa mixer dzwiek na master ktory jest na zero .(to samo moge zrobic alsamixerem . W okienku alsamixer na karcie SB nie ma mozliwosci zamutowania ani odmutwania kanalu master ,tak jakby na stale ale pokretlo dziala. Ponadto nie ma dzwieku w przegladarce np youtube. Debian Squeeze
Ostatnio edytowany przez Danio (2014-05-12 22:30:51)
proponuje zobaczyć jak debian wheezy (obecna wersja stabilna) bedzie sobie dawał radę, na wersji live czyli uruchamialnej z płyty lub pendrive
można tez poczytać trochę o dzwieku na linuksie np tu http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2012/02/23/obsluga-dzwieku-na-linuksie-cz-1-alsa/
;)
a tu jest watek jakie informacje podawac przy opisywaniu problemu:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=14364
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-05-12 22:59:33)
mozna to zrobic pewnie jakims programem . Jak zrobic zeby w calym linuxie dzwiek byl odbierany z karty dzwiekowej na PCI SB Audigy . W deadbeef mozna sobie wybrac wyjscie. Kurde to moze byc jedno polecenie...Teraz przelozylem kabelek zielony od glosnikow 2.1 jack do integry i wszystko bangla z dzwiekiem takze w przegladarce. Tylko jak zrobic zeby wszystko odbieralo z wyjscia na karte ?
Mozesz wylaczyc w BIOS karte integrowana lub przestawic sloty w /etc/modprobe.d/alsa-base.conf Co daje ;
$ cat /proc/asound/modules
i
$ cat /proc/asound/cards
ps ...nie mam zamiaru emigrowac na wheeze . Rozwiazuje problemy z squeeze i jak na razie wiekszosc co bylo potrzebne udalo sie skonfigurowac do tej pory
Zacznij od podania zrzutu sktyptem
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=164151#p164151
[quote=Danio]nie mam zamiaru emigrowac na wheeze[/quote]
A czy ktos ci mowil, ze to dotyczy Wheezy ?
bash ~/alsa-info.sh --with-all bash: /root/alsa-info.sh: Nie ma takiego pliku ani katalogu
[quote=darius]A czy ktos ci mowil, ze to dotyczy Wheezy ?[/quote]
[quote=garrick]proponuje zobaczyć jak debian wheezy (obecna wersja stabilna) bedzie sobie dawał radę[/quote]
Ze zwykłego użytkownika. Przy założeniu, że pobrałeś skrypt do katalogu domowego.
nie bede przeswietlal swego systemu wzdloz i wszerz bo nie lubie tego robic . JAk wylacze integre audio w biosie to jest ok. Teraz kabelek jest podlaczony do karty dzwiekowej . Tylko niech ktosc powie jak sie zmienia podawanie kanalow URZADZENIA WYJSCIA w ALSIE .Chyba to wystarczy
Your ALSA information is in /tmp/alsa-info.txt.gAD7Z13Gob okularnik@debian:~$ bash ~/alsa-info.sh --with-all ALSA Information Script v 0.4.63 -------------------------------- This script visits the following commands/files to collect diagnostic information about your ALSA installation and sound related hardware. dmesg lspci lsmod aplay amixer alsactl /proc/asound/ /sys/class/sound/ ~/.asoundrc (etc.)
MOGE POWIEDZIEC INACZEJ . CHCE MIEC DZWIEK W PRZEGLADARCE ktora podaje dzwiek tylko na integre ale przez karte dzwiekowa PCI SB AUDIGY juz nie
Ostatnio edytowany przez Danio (2014-05-24 01:19:30)
Mozesz wreszcie podać to co wyświetla ten skrypt?
Skąd mamy wiedzieć jak tam co u Ciebie jest poustawiane.
[quote=Danio]MOGE POWIEDZIEC INACZEJ . CHCE MIEC DZWIEK W PRZEGLADARCE ktora podaje dzwiek tylko na integre ale przez karte dzwiekowa PCI SB AUDIGY juz nie[/quote]
panie nie wiem, jeśli mamy stawiać zakłady to strzelam że karta nie ma sprzętowego miksowania
można to sprawdzić przez [b]aplay -l[/b] i paczyć czy [b]Subdevices[/b] jest większe niż [b]1[/b]
dlatego też proponowałem uruchomić z wersji live wheezy bo jesli karta nie ma tego co powyżej
to zgodnie z tym:
http://alsa.opensrc.org/Dmix
powinno działać [b]miksowanie programowe[/b]
czyli dla zielonego rzecz ujmujac, [b]moze pan otworzyc trzy aplikacje i ze wszystkich będzie leciał dzwięk[/b]
ps. oczywiście być może da się to zrobić nawet na squeeze ale raczej na 100% pan sobie z tym nie poradzi;)
[b]edit:[/b]
ale z tego co widze to na squeeze jest wystarczająca wersja alsy dla miksowania programowego po analogu, więc przyczyna
chyba gdzie indziej
[b]edit2:[/b]
oprócz wyniku skryptu, mógłby pan też podać jak pan konfiguruje deadbeef bo to też może mieć znaczenie
Ostatnio edytowany przez garrick (2014-05-24 13:30:42)
[quote=garrick][quote=Danio]MOGE POWIEDZIEC INACZEJ . CHCE MIEC DZWIEK W PRZEGLADARCE ktora podaje dzwiek tylko na integre ale przez karte dzwiekowa PCI SB AUDIGY juz nie[/quote]
panie nie wiem, jeśli mamy stawiać zakłady to strzelam że karta nie ma sprzętowego miksowania
można to sprawdzić przez [b]aplay -l[/b] i paczyć czy [b]Subdevices[/b] jest większe niż [b]1[/b]
dlatego też proponowałem uruchomić z wersji live wheezy bo jesli karta nie ma tego co powyżej
to zgodnie z tym:
http://alsa.opensrc.org/Dmix
powinno działać [b]miksowanie programowe[/b]
czyli dla zielonego rzecz ujmujac, [b]moze pan otworzyc trzy aplikacje i ze wszystkich będzie leciał dzwięk[/b]
ps. oczywiście być może da się to zrobić nawet na squeeze ale raczej na 100% pan sobie z tym nie poradzi;)
[b]edit:[/b]
ale z tego co widze to na squeeze jest wystarczająca wersja alsy dla miksowania programowego po analogu, więc przyczyna
chyba gdzie indziej
[b]edit2:[/b]
oprócz wyniku skryptu, mógłby pan też podać jak pan konfiguruje deadbeef bo to też może mieć znaczenie[/quote]
Powiedzmy sobie jasno.
Zadnych sugesti dopóki nie zobaczymy wyników skryptu bo tylko narobimy zamieszania.
Musimy wiedzieć na czym stoimy.
mam dwie karty
cat /proc/asound/cards 0 [CK8S ]: NFORCE - NVidia CK8S NVidia CK8S with ALC655 at irq 23 1 [Audigy ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0092] SB Audigy 1 [SB0092] (rev.3, serial:0x531102) at 0xac00, irq 17
chciałbym domyślnie przez audigy ,nie przez integre . Ale kabelek jest podłączony do Audigy na PCI.
może by coś wpisać w asoundrc ?
próbowałem
nano .asoundrc
defaults.pcm.!card Audigy defaults.pcm.!device 0 defaults.ctl.!card Audigy
potem
alsa reload
i nic...
słyszałem że można też dodać nvidie do blacklist /etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist.conf
ale co wpisać ,co dodać to już nie wiem.
Dźwięk mam w odtwarzaczu deadbeef bo tam jest wybór karty w settings ale w przeglądarce i mocp już nie ma...
Byłeś wiele razy poproszony o wynik skryptu w tym wątku i w poprzednim:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=25802
Skoro nadal nie ma konkretów to wątek nie ma sensu.
[quote=Raport-Danio]nie mam zamiaru wysyłać multum informacjii na temat swego systemu i pokazywać zawartość tego skryptu . Wątek powinien być otwarty bo problem wymaga bagatela jednego polecenia lub edycjii jednego pliku[/quote]
Mylisz się.
Zrzut tym skryptem przedstawia wszelkie ustawienia dźwięku.
Żeby można podać jedno polecenie lub wyedytować jakiś plik to najpierw trzeba wiedzieć co jest nie tak.
Warunkowo otwieram.
Jeśli w ciągu 24 godzin nie dasz zrzutu skryptem to wątek pójdzie w niepamieć.
Trzeba chcieć dać sobie pomóc.
echo "blacklist snd_ac97_codec" >> /etc/modprobe.d/alsa-base-blacklist.conf echo "blacklist snd_ac97_codec" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
to jest rozwiązanie ... dodać nazwę modułu do dwóch plików .
Ostatnio edytowany przez Danio (2014-06-03 18:30:58)
Jesteś pewnien tego ?
Rozumiesz jak to działa ?
U mnie to nie działa :/
na pcm , na masterze jest teraz SB Audigy .
Ostatnio edytowany przez Danio (2014-06-03 20:55:07)
Wróciłem na tego squeeze ,gdyż sprzedałem droższy komp za 1000zl .(zrobiłem chroota z system rescue cd,zmieniłem hasła ,grub-install) I problem pozostał . Pamiętam że jakoś to chyba rozwiązałem ale muszę sobie przypomnieć jak . Możliwe że plik trzeba było wyedytować albo zablokować jakiś moduł . Ktoś ma jakieś pomysły ?
root@debian:/home/okularnik# cat /proc/asound/modules 0 snd_intel8x0 1 snd_emu10k1 root@debian:/home/okularnik# cat /proc/asound/cards 0 [CK8S ]: NFORCE - NVidia CK8S NVidia CK8S with ALC655 at irq 23 1 [Audigy ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0092] SB Audigy 1 [SB0092] (rev.3, serial:0x531102) at 0xac00, irq 17
___
co ciekawe kiedy wpisuje
root@debian:/home/okularnik# rmmod snd_ac97_codec ERROR: Module snd_ac97_codec is in use by snd_emu10k1,snd_intel8x0
jak się się pozbyć czasowo tego modułu ac97_codec ? Bo podejżewam że on podaje na siłę dźwięk przez integre .A ja chciałbym korzystać z dźwięku z karty na PCI AUDIGY bo jest dużo lepsza i ma oczywiście wyjście line in zielone na głośniki itd .
cholera po tym jak zrobiłem wyżej podane komendy do blacklist dźwięk mi zupełnie wysiadł nawet w DEAD BEEF
Ostatnio edytowany przez Danio (2015-09-07 03:34:40)
Strasznie wszystko wymieszaliście w tym poście, jak obornik z pszenicą i piaskiem, [b]Danio[/b] usuń te dwa wpisy z blacklist kodeka [b]snd_ac97_codec[/b], powinny być dopisane na końcu blacklist, uruchom kompa ponownie i wyświetl nam wyniki polecenia:
dmesg | grep snd[/quote]
oraz znów daj mi wynik cat /proc/asound/modules i cat /proc/asound/cards...
System za podstawową kartę uznaje tą która ma pierwszy wpis w "/proc/asound/cards" i kieruje tam wszystko, więc najpierw domyślną miałeś intela ale wyłączyłeś ją w BIOSie, teraz domyślną jest "NFORCE - NVidia CK8S" i powinieneś ją wyłączyć a wtedy z automatu system wczyta tą Twą "Audigy - SB Audigy" i ją uczyni domyślną, kapisz?
dmesg | grep snd
nic nie pokazuje
cat /proc/asound/modules 0 snd_emu10k1 root@debian:/home/okularnik# cat /proc/asound/cards 0 [Audigy ]: Audigy - SB Audigy 1 [SB0092] SB Audigy 1 [SB0092] (rev.3, serial:0x531102) at 0xb400, irq 17
wyłączyłem AC97 w biosie to już nie pokazuje integry
dźwięku nadal nie ma :|
Sterownik jest, kartę audio widzi więc dźwięk musi być, na pewno nic Ci nie wylatuje jak wpiszesz "dmesg | grep snd"? To wpisz samo "dmesg", program raczej powinieneś mieć zainstalowany, chyba w pakiecie "util-linux" jest standardowo...
Daj mi jeszcze wynik polecenia "ls -l /dev/snd", zobaczę jakie masz uprawnienia i czy na pewno nasz sterownik dodał pliki urządzeń do karty bo wiem z doświadczenia że czasami nie dodaje...
Oki to zrobimy jeszcze coś, możliwe że karta jest wyłączona całkowicie, wpisz w konsoli "alsamixer", jeśli go nie masz(bo powinieneś mieć) to zainstaluj pakiet "alsa-utils" to będzie taki programik:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Alsamixer.png
Suwak "Master" daje głośność na wyjściu, jeśli będzie maksymalnie ściszony to go podnieś na około 90% strzałkami klawiatury do góry, suwak "Master M" też możesz podnieść ale nie powinien zadziałać, jeśli go oczywiście masz bo nie musisz...
Sprawdź czy jest włączony suwak "Master", jeśli pod suwakiem są dwie czy tam jedna literka "M" to znaczy że jest wyłączony, uruchomisz go wciskając klawisz "m", druga sprawa to suwak "PCM", też musi być uruchomiony, najedź na niego jeśli jest ściszony i podnieś na 90% tak jak suwak "Master", tylko głośniki ścisz bo Ci je wytarga, może charczeć dźwięk, jeśli tak to suwak "PCM" ścisz bo ja wiem do 60%? Pobaw się nim bo to taki podstawowy mixer, oba suwaki muszą być uruchomione, one decydują o tym czy karta audio jest włączona, byłbym zadowolony gdybyś uruchomił terminal z "alsamixer" i zrobił nam screen'a pulpitu i wrzucił go gdzieś na jakiś serwer i dał tutaj linka, było by mi łatwiej ocenić co i jak ale nie wymagam aż tyle od Cb...
całego polecenia dmesg nie wkleję . dmesg | grep snd nic nie pokazuje.
ls -l /dev/snd
razem 0 drwxr-xr-x 2 root root 60 09-10 10:45 by-path crw-rw----+ 1 root audio 116, 13 09-10 10:45 controlC0 crw-rw----+ 1 root audio 116, 4 09-10 10:45 hwC0D0 crw-rw----+ 1 root audio 116, 14 09-10 10:45 hwC0D2 crw-rw----+ 1 root audio 116, 6 09-10 10:45 midiC0D0 crw-rw----+ 1 root audio 116, 5 09-10 10:45 midiC0D1 crw-rw----+ 1 root audio 116, 15 09-10 10:45 midiC0D2 crw-rw----+ 1 root audio 116, 16 09-10 10:45 midiC0D3 crw-rw----+ 1 root audio 116, 12 09-10 10:45 pcmC0D0c crw-rw----+ 1 root audio 116, 11 09-10 10:48 pcmC0D0p crw-rw----+ 1 root audio 116, 10 09-10 10:45 pcmC0D1c crw-rw----+ 1 root audio 116, 9 09-10 10:45 pcmC0D2c crw-rw----+ 1 root audio 116, 8 09-10 10:45 pcmC0D2p crw-rw----+ 1 root audio 116, 7 09-10 10:45 pcmC0D3p crw-rw----+ 1 root audio 116, 3 09-10 10:45 seq crw-rw----+ 1 root audio 116, 2 09-10 10:45 timer
karta na win xp 64 działa normalnie. W alsamixer pod kanałem MASTER nie działa M nie ma tej opcjii .PCM też nie ma M. TYLKO SUWAK TONE MA OPCJĘ M.W LXPANEL też nie pokazuje ptaszka wycisz. Klawisz PRINT SCREEN NIE DZIAŁA U MNIE nie ma zdjęć w folderze home.
Wątek Zamknięty
Time (s) | Query |
---|---|
0.00012 | SET CHARSET latin2 |
0.00004 | SET NAMES latin2 |
0.00093 | SELECT u.*, g.*, o.logged FROM punbb_users AS u INNER JOIN punbb_groups AS g ON u.group_id=g.g_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON o.ident='3.15.34.50' WHERE u.id=1 |
0.00188 | REPLACE INTO punbb_online (user_id, ident, logged) VALUES(1, '3.15.34.50', 1732519581) |
0.00150 | SELECT * FROM punbb_online WHERE logged<1732519281 |
0.00065 | SELECT topic_id FROM punbb_posts WHERE id=267415 |
0.00006 | SELECT id FROM punbb_posts WHERE topic_id=25804 ORDER BY posted |
0.00061 | SELECT t.subject, t.closed, t.num_replies, t.sticky, f.id AS forum_id, f.forum_name, f.moderators, fp.post_replies, 0 FROM punbb_topics AS t INNER JOIN punbb_forums AS f ON f.id=t.forum_id LEFT JOIN punbb_forum_perms AS fp ON (fp.forum_id=f.id AND fp.group_id=3) WHERE (fp.read_forum IS NULL OR fp.read_forum=1) AND t.id=25804 AND t.moved_to IS NULL |
0.00006 | SELECT search_for, replace_with FROM punbb_censoring |
0.00433 | SELECT u.email, u.title, u.url, u.location, u.use_avatar, u.signature, u.email_setting, u.num_posts, u.registered, u.admin_note, p.id, p.poster AS username, p.poster_id, p.poster_ip, p.poster_email, p.message, p.hide_smilies, p.posted, p.edited, p.edited_by, g.g_id, g.g_user_title, o.user_id AS is_online FROM punbb_posts AS p INNER JOIN punbb_users AS u ON u.id=p.poster_id INNER JOIN punbb_groups AS g ON g.g_id=u.group_id LEFT JOIN punbb_online AS o ON (o.user_id=u.id AND o.user_id!=1 AND o.idle=0) WHERE p.topic_id=25804 ORDER BY p.id LIMIT 0,25 |
0.00113 | UPDATE punbb_topics SET num_views=num_views+1 WHERE id=25804 |
Total query time: 0.01131 s |